Piata de e-commerce va creste mult mai rapid in urmatorii ani – Camelia Ganga, Fashion Days

Adăugat de pe 29 Septembrie 2014, 0 comentarii
Cuvinte-cheie: ,

camelia-ganga-fashion-daysPresa de tehnologie si e-commerce din strainatate vuieste de ceva vreme de stiri si studii comparative care isi propun sa demonstreze ascensiunea comertului mobile. Romania se afla inca in faza de pionierat in m-commerce, dar tendinta este clar una de crestere si domeniul incepe sa fie din ce in ce mai interesant. In acest context, Fashion Days a pariat pe mobile commerce in fashion-ul digital romanesc si a lansat la inceput de toamna o noua aplicatie pentru iPad.

Am profitat de conjunctura si am stat putin de vorba cu Camelia Ganga – Marketing Manager Fashion Days – despre tendintele in e-commerce fashion romanesc, viitorul m-commerce si factorii care stau la baza succesului unei experiente mobile. Daca nu ati apucat sa o cunoasteti deja pe Camelia in cadrul GPeC Summit Mai 2014, aflati ca este absolventa a Facultatii de Administrare a Afacerilor la Academia de Studii Economice din Bucuresti si in prezent masteranda in cadrul institutiei engleze Chatered Institute of Marketing. Camelia are peste 8 ani experienta in marketing si comunicare si si-a inceput cariera in piata de retail in 2006, cand s-a alaturat echipei care a lansat IKEA pe piata in Romania, in pozitia de Marketing Coordinator si apoi ca External Communication Manager pentru Europa de Sud Est.  In 2012, Camelia a acceptat provocarea de a lansa prima campanie de pozitionare si branding Fashion Days in Romania, care a intarit statutul companiei de lider de piata pe segmentul fashion e-commerce.

Fashion Days a lansat la inceput de septembrie aplicatia pentru iPad, venita in completarea celei pentru iPhone deja existenta, si a declarat ca se asteapta ca in 2 ani peste 50-60% din totalul comenzilor sa vina din zona de mobile. Cat reprezinta in acest moment comenzile provenite de pe device-uri mobile si cum sunt acestea impartite intre mobile si tableta?

In prezent, comenzile realizate de pe dispozitivele mobile au ajuns la 31% din numarul total al comenzilor si s-au dublat fata de anul trecut. Acest procent include atat utilizatorii care folosesc aplicațiile pentru iPhone și iPad dedicate sistemului de operare iOS cat si pe cei care acceseaza mobile versiunea desktop a platformei fashiondays.ro. Sistemul informatic de inregistrare al comenzilor nu inregistreaza separat cele doua valori.

Tot vorbim in zona de e-commerce despre contexte foarte diferite de utilizare a tabletei si a mobilului. Cum vedeti aceste diferente in ceea ce priveste zona de retail fashion?

Mai mult decat in orice alt domeniu al pietei de comert electronic, in segmentul de retail fashion decizia de cumparare este determinata de o perceptie cat mai clara asupra produsului. Astfel, se aplica concluziile studiilor de piata care arata ca “Smartphones are for shopping, tablets are for buying“. Modul de utilizare al celor doua dispozitive este diferit in funcție de specificatiile lor tehnice și de aplicatiile dedicate. Smartphone-urile sunt folosite mai mult in mișcare pentru a gasi locuri, produse si pentru a compara preturi, in timp ce tabletele pentru sesiuni de cumparaturi intr-un mediu relaxat. Cu cat este mai mare ecranul dispozitivului mobil, fie el tableta sau phableta, cu atat mai mult experiența de cumparare este mai placuta, mai usoara și mai convingatoare pentru utilizatori in luarea deciziei de cumparare. De exemplu, aplicatia pentru iPad pe care am lansat-o recent are avantajul de a valorifica ecranul mare de pana la 9,7 inch al tabletelor Apple. Cu ajutorul fotografiilor la rezolutie mare, care surpind unghiuri diferite si cele mai mici detalii ale produselor, utilizatorii isi creeaza o imagine foarte apropiata de realitate asupra produselor. Creșterea numarului si a diversitatii de dispozitive mobile, odata cu cea a numarului de utilizatori de internet a generat noi tendinte de consum. in acest moment, cea mai mare provocare pentru platformele de e-commerce este sa se ridice la inalțimea asteptarilor utilizatorilor multi-screen si sa le ofere o experienta digitala consecventa pe toate canalele in care interactioneaza cu compania.

Ce determina succesul unei aplicatii mobile in cazul retailului fashion in opinia voastra?

Succesul unei aplicatii mobile se masoara in conversii in cazul platformelor e-commerce de retail. Cu cat numarul acestora este mai mare cu atat dezvoltatorii acelei aplicații și-au atins obiectivele și au creat, o aplicație cu un timp de raspuns rapid, un trafic de date scazut și o interfata prietenoasa și intuitiva. Insa, succesul acesteia este susținut și de o strategie consistenta pe termen lung de dezvoltare a canalelor de vanzare pe mobile si de imbunatatirea continua a experientei utilizatorilor pe aceste dispozitive. Conform PageSpeedInsights care analizeaza mai multi parametri in functie de care determina cat de practica este varianta de mobil a unui site, FashionDays ofera o experienta perfecta pe mobile, de 100/100 de puncte.

Cum vedeti in general piata de fashion online in 2014 si 2015 si care vor fi principalii factori care ii vor influenta dezvoltarea?

Piata de e-commerce din Romania are un potential enorm de dezvoltare, consideram ca estimarea de crestere anuala de circa 30% se va mentine si in 2015. Factori care ii vor influenta dezvoltarea sunt in continuare cresterea numarului de utilizatori de internet, desktop si mobile, care incep sa aiba incredere in comertul online si care promoveaza acest obicei de consum. Trendul ascendent fiind puternic sustinut de intensificarea vanzarilor de dispozitive mobile precum si de diversificarea canalelor de vanzare de catre magazinele online. De asemenea, un alt factor este cresterea semnificativa a categoriilor de produse care pot fi achizitionate online prin intrarea pe piata si a unor retaileri importanti, din industrii diverse. Mari hypermarket-uri, magazine din industria mobilei si a accesoriilor pentru casa au inceput in acest an vanzarile si prin acest canal de desfacere si marile magazine virtuale nisate si-au diversificat portofoliul de produse. Astfel, credem ca piata de comert electronic va creste intr-un ritm mult mai rapid in urmatorii ani, odata cu intrarea pe piata si a unor mari jucatori online internationali, dar si a marilor magazine “brick and mortar”. Estimam ca pana la sfarsitul anului 2014 piata de comert electronic va ajunge foarte aproape de 2 miliade de euro, in crestere cu 33%-35% fata de anul 2013.

Care sunt planurile de dezvoltare Fashion Days la final de 2014 si inceput de 2015?

Investitiile companiei in anul 2014 au vizat dezvoltarea platformei online pentru imbunatatirea experientei cumparare si de navigare in site a celor peste 6 milioane de utilizatori din cele 7 tari in care operam. In prezent, acestia au acces instant la o gama variata de produse care insumeaza mai mult de 200.000 de articole, de la peste 500 de branduri. Acestea sunt acum mult mai usor de gasit prin noul meniu de navigare in website care permite filtrarea lor in functie de categorie vestimentare, brand si sex.  De asemenea, Fashion Days a adaugat in portofoliul de parteneriate strategice, noi branduri de top ale modei internationale. ESPRIT, MEXX si New Look sunt doar cateva din brandurile ale caror colectii de sezon se gasesc in exclusivitate in mediu online doar la Fashion Days.

Nu in ultimul rand, compania a marcat un progres important la nivelul strategiei de dezvoltare a canalelor de vanzare pe mobile prin lansarea aplicației pentru iPad in aceasta toamna, urmand ca pana la sfarșitul anului sa lanseze si aplicatia pentru terminalele mobile care ruleaza sistemul de operare Android. Anul viitor, Fashion Days va continua sa vina in intampinarea nevoilor clientilor sai cu masuri similare care sa-i consolideze pozitia de lider in piata de e-commerce pe acest segment.

Românii pot plăti cu telefonul mobil la comercianții acceptatori MasterPass din toată lumea

Adăugat de pe 15 Septembrie 2014, 0 comentarii

Aplicația mobilPay Wallet, dezvoltată anul trecut de NETOPIA mobilPay, va fi primul portofel electronic din România și printre primele din regiune integrat în MasterPass™, serviciul digital deținut de MasterCard. Acesta va oferi utilizatorilor posibilitatea de a face cumpărături cu mobilPay Wallet în Romania și în afara țării, la peste 40.000 de comercianți din rețeaua MasterPass.

În urma integrării, utilizatorii mobilPay MasterPass Wallet vor avea o experiență de cumpărare online sau mobilă mult mai rapidă, facilă și sigură, care elimină necesitatea de introducere de fiecare dată a datelor de card și de livrare pentru finalizarea cumpărăturilor, la comercianții parteneri MasterPass din întreaga lume.

Astfel, românii care folosesc aplicația mobilPay MasterPass Wallet vor avea posibilitatea de a face cumpărături la comercianți parteneri MasterPass din țări precum China, Australia, Canada, Italia, Noua Zeelandă, Polonia, Singapore, Africa de Sud, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

„Posesorul de smartphone are nevoie de un instrument care nu doar să-i înlocuiască portofelul clasic, ci să-i permită să facă plăți de pe telefon rapid și în deplină siguranță. Suntem mândri că astăzi, la un an de la lansarea mobilPay Wallet, facem încă un pas important, prin deschiderea către comerțul electronic global”, declară Antonio Eram, CEO și Fondator NETOPIA mobilPay.

Potrivit acestuia, unul din principalele beneficii de care se vor bucura utilizatorii de mobilPay MasterPass Wallet odată cu integrarea in reteaua MasterPass este simplificarea plății online. Dacă, până acum, finalizarea tranzacțiilor era îngreunată de nevoia introducerii datelor suplimentare, mobilPay MasterPass Wallet le va permite utilizatorilor să plătească de pe mobil printr-un simplu click sau atingere a ecranului și va reduce semnificativ rata de abandon a tranzacțiilor.

„Într-o lume dominată de tehnologie și orientată către confort, numerarul – cu toate inconvenientele sale legate de securitate și confort – a devenit un zid în calea comerțului”, a declarat Cosmin Vladimirescu, General Manager România, MasterCard. „Fie că e vorba de jucăria pe care copilul și-o dorește de ziua lui și pe care nu o găsești la magazinul din apropriere de casă sau de economia de timp la plata facturilor, numerarul își dovedește ineficiența. La polul opus, MasterPass vine cu toate avantajele celor mai noi tehnologii de plată, cu deschiderea către comerțul global  și aduce simplitate și confort în utilizare, la superlativ.“

“MasterPass este o revoluție în industria plăților electronice, cu o rețea globală de acceptare a portofelelor digitale online sau pe mobil”, adaugă Gabriel Ghiță, Head of  New Business, MasterCard. “Portofelele digitale sunt ele însele o revoluție a experienței de plată, iar MasterCard își asumă rolul de leader în plăți electronice oferindu-le operatorilor de portofele digitale exact ceea ce le lipsea – acceptare la comercianți din toată lumea. Alături de Netopia, la un an de la lansarea primei platforme de plăți mobile remote din România, deschidem granițele comerțului pentru utilizatorii aplicației, oferindu-le posibilitatea de a face cumpărături la comercianți  din România și din toată lumea.”

În prezent, rata lunară de utilizatori mobilPay MasterPass Wallet s-a dublat comparativ cu începutul anului, aproximativ 50% dintre aceștia realizând cel puțin o tranzacție pe săptămână prin aplicație.

Lansată în martie 2013 de MasterCard şi NETOPIA mobiPay, aplicaţia mobilPay MasterPass Wallet este disponibilă pentru telefoane smart cu sisteme de operare iOS şi Android. Aplicaţia poate fi descărcată gratuit din Google Play – play.google.com şi App Store şi folosită pentru plăţi diverse, cum ar fi cele de facturi, pentru reîncărcarea cartelelor preplătite sau pentru produse şi servicii furnizate de comercianţii parteneri. De asemenea, pe lângă produsele şi serviciile generale, există şi oferte exclusive pentru utilizatorii mobilPay MasterPass Wallet.

MasterCard si mobilPay sunt parteneri GPeC 2014, cel mai Important Eveniment de Comert Electronic din Romania.