Criteriile de evaluare GPeC 2017 dezvăluite (III) – astăzi, SEARCH (funcția de căutare internă)

Adăugat de pe 31 Martie 2017, 0 comentarii
Cuvinte-cheie: , , , , ,

Continuăm să publicăm criteriile prin care vor fi evaluate magazinele online care aleg să se înscrie la GPeC 2017. Astăzi ne oprim asupra funției de căutare internă din site (Search) pentru care este recomandat să fie întrunite minimum cele 10 criterii de mai jos.

Precizare: funcția de căutare internă se aplică majorității site-urilor de e-commerce, dar nu este obligatorie pentru toți: de pildă, există magazine online care comercializează doar câteva produse, toate accesibile și vizibile dintr-o singură pagină (–> nu se justifică funcția de Search). Un alt exemplu frecvent întâlnit pot fi și site-urile de turism, unde bara de search este deseori înlocuită cu opțiuni de căutare – așadar sunt lucruri care diferă în funcție de natura business-ului, deci nu trebuie tratate mot-a-mot.

Nu uita: doar astăzi până la ora 23:59 îți mai poți înscrie magazinul online în Competiția GPeC 2017 la cel mai mic preț: 299 EUR + TVA în loc de 359 EUR, cât va fi prețul începând de mâine. Așadar, dacă vrei un audit complex al site-ului tău (peste 150 de criterii de evaluare) atât pentru varianta de Desktop, cât și pentru Mobile – astăzi este momentul să completezi formularul de pe site-ul nostru pentru a beneficia de prețul redus.

Criterii de evaluare GPeC 2017 – SEARCH

1. Search Bar amplasat pe centru, în partea superioară a site-ului (recomandat chiar în header) – în ultimii ani s-a produs o schimbare în comportamentul utilizatorilor care erau obișnuiți să găsească bara de search în colțul din dreapta-sus al site-urilor, motivul fiind amplasarea câmpului de căutare pe centrul paginii de către motoarele de căutare.

2. Search Bar sticky, accesibil indiferent cât de jos s-ar afla utilizatorii într-o pagină – un search bar omniprezent salvează timp și oferă conveniență utilizatorilor care navighează în site și sunt în josul unei pagini. În plus, potrivit unui studiu al Smashing Magazine încă din 2012, 100% din testeri au preferat meniurile sticky, chiar dacă nu au știut să explice concret de ce. Recomandăm lecturarea articolului “Sticky Menus Are Quicker To Navigate

3. Câmp de căutare cât mai generos – potrivit Nielsen Norman Group, câmpul de căutare trebuie să permită minimum 25 de caractere vizibile de la un capăt la altul (adică expresii de 3-4 cuvinte). Însă, cu cât câmpul de căutare este mai mare, cu atât mai bine, pentru că utilizatorii s-au obișnuit să tasteze expresii lungi de căutare – obișnuința vine din căutările de zi cu zi pe motoarele de căutare.

Exemplu: Câmp de căutare extrem de generos la Amazon.com

SearchBar_Amazon

4. Text intuitiv – by default în câmpul de search – însoțit de butonul “Caută” (are rolul de a ajuta utilizatorii să înțeleagă rapid scopul funcției de search – ex.: “Caută produsul dorit”, “Enter Keyword or Model Number” etc.)

5. Funcție de Autocomplete (popularea cu rezultate în mod dinamic, direct în câmpul de căutare, pe măsura tastării expresiei de căutare – ajută utilizatorii să identifice mai ușor produsul)

Exemplu: la introducerea literelor “proc” în câmpul de search, apar deja sugestii pentru “procesor”.

eMAG Autocomplete

6. Filtre în search care să ajute la identificarea categoriilor în care poate fi regăsit produsul căutat (în exemplul de mai sus, pe lângă funcția de autocomplete care sugerează termenul “procesor” doar la introducerea literelor “proc”, se pot observa și sugestiile de categorii în care utilizatorul poate găsi produsul căutat).

7. Funcție de search care să întoarcă rezultate relevante, inclusiv în funcție de atributele produsului căutat de utilizator. Ultimele tendințe în e-commerce arată că utilizatorii folosesc tot mai des căutările detaliate, în expresii de cuvinte – ex.: “pantofi bărbați piele maro”, iar magazinele online trebuie să ofere rezultate relevante în urma căutărilor bazate pe atributele produsului.

8. Informații despre disponibilitatea și prețul produselor (cel puțin) pe pagina cu rezultatele căutării

9. În cazul căutărilor care nu întorc rezultate (de tipul “nu am găsit niciun produs”), magazinele trebuie să încurajeze dialogul cu utilizatorul, oferindu-i instrumente ajutătoare cu scopul de a-l ține pe site (exemple, fără a ne limita la acestea: informații de contact, produse similare cu cel căutat de utilizator, best sellers, recomandări despre cum să caute mai bine, un link către homepage, un sitemap etc.)

10. Recunoașterea erorilor comune de scriere (search handling of common misspellings) și sugerarea în Search a variantelor corecte de a scrie respectivele cuvinte (spre exemplu, dacă utilizatorul tastează “capucino”, magazinul trebuie să îi ofere rezultatele căutării pentru “cappuccino” sau dacă utilizatorul tastează “maus”, magazinul îi oferă rezultatele căutării pentru terminologia corectă “mouse”)

Vrei un audit complex ca să afli exact ce e bine și, mai ales, ce poți îmbunătăți la site-ul tău? Înscrie-te la GPeC 2017 astăzi, 31 Martie, până la ora 23:59 și ai parte de cel mai mic preț – 299 EUR + TVA!

 

______________________________________________________

Andreea Moisa, Beans United: Nu trebuie să ne concentrăm pe campanii ce țin de prețul cel mai mic | VIDEO

Adăugat de pe 31 Martie 2017, 2 comentarii
Cuvinte-cheie: ,

gpec-summit-foto-andreea-moisa-si-gabrieala-bejan-interviu-video-2017Andreea Moisa, Managing Director Beans United, a oferit un interviu video reporterului nostru oficial Gabriela Bejan, în care discută despre magazinele online din România, strategia de promovare și multe altele.

– „Nu trebuie să ne concentrăm pe campanii ce țin de prețul cel mai mic. Ar trebui să ne orientăm către formarea relațiilor pre-tranzacționale. Vrem să ne conectăm cu un posibil client înainte ca acesta să aibă nevoie de produsul nostru”, ne povestește Andreea.

– „Întotdeauna se va găsi cineva care să facă mai puțini bani decât tine.” Citește tot articolul

Criteriile de evaluare GPeC 2017 dezvăluite – astăzi: Homepage

Adăugat de pe 30 Martie 2017, 0 comentarii
Cuvinte-cheie: , , , ,

Așa cum am promis, dezvăluim rând pe rând criteriile de evaluare actualizate GPeC 2017 – criterii care au la bază experiența noastră de 12 ani și studiile/bunele practici în e-commerce la nivel internațional recomandate de companiile prestigioase din domeniu (le veți regăsi citate ca sursă acolo unde este cazul).

Luni am dezvăluit criteriile aplicabile Întregului Website, iar astăzi puteți parcurge grupul de criterii aplicabil Homepage-ului și am însoțit fiecare criteriu de scurte explicații sau exemple concrete pentru a putea fi cât mai ușor de parcurs.

Fiecare magazin online care alege să se înscrie la GPeC 2017 va fi auditat ținând cont de aceste criterii și nu numai. În total, raportul de audit conține peste 150 de criterii care analizează principalele pagini dintr-un magazin online – țineți aproape pentru că urmează să le dezvăluim rând pe rând.

Nu uitați că doar până mâine, 31 Martie 2017, ora 23:59 puteți beneficia de cel mai mic preț posibil pentru a vă înscrie la GPeC 2017. Înscrierile se fac online completând formularul de pe website-ul nostru. Noi credem că orice magazin online ar trebui să se înscrie pentru a avea parte de un audit complex al site-ului său atât pentru varianta de Desktop, cât și pentru Mobile.

Criterii de evaluare GPeC 2017 – HOMEPAGE

1. Value Proposition (Cu ce este magazinul tău online “original/altfel”? Cu ce te diferențiezi față de competiție?):

  • Amplasarea diferențiatorilor în primul ecran, “above the fold”
  • Relevanța diferențiatorilor (sunt aceștia “originali” sau îi întâlnim la majoritatea magazinelor online?)

 

2. Ierarhia vizuală corelată cu importanța conținutului din site – cel mai important conținut (ex.: zona de marketing, value proposition etc.) trebuie evidențiat prin dimensiuni generoase și amplasare “above the fold”. Pe măsură ce importanța conținutului scade, acesta trebuie amplasat mai jos în pagină și folosind elemente grafice mai mici ca dimensiuni (care să nu atragă atenția în egală măsură cu cele importante).

Exemplu:

  • Walmart.com – cu excepția banner-ului central Free 2-Day Shipping (un pic mai mare ca dimensiuni), aproape toate elementele din site au aceeași dimensiune și toate se “luptă să îți atragă atenția” în egală măsură. Mai mult, meniul principal este puțin vizibil (pe alb, sub bara de search).

Ierarhia vizuala_Walmart

  • 1800flowers.com – spre deosebire de Walmart, zonele principale de marketing sunt mai bine evidențiate, respectându-se ierarhia vizuală în funcție de importanța conținutului (ce e important este mare și în primul ecran… ce este mai puțin important e mai mic și mai jos în pagină).

 

Ierarhia vizuala_1800floers

3. Înlocuirea caruselelor și a slider-elor automate cu “Hero Images”. Ultimele cercetări în e-commerce arată că utilizatorii interacționează foarte puțin sau chiar deloc cu clasicele bannere automate de tip carusel de pe homepage-ul magazinelor online. Câteva din motive: banner blindness, execuția proastă a caruselelor (butoane/săgeți mici de navigare printre slide-uri sau chiar lipsa lor, derularea cadrelor prea repede sau prea încet), bombardarea utilizatorilor cu prea multe mesaje de marketing în loc de “unul și bun” care să îl îndemne la acțiune. Tendințele sunt de a înlocui vechiul carusel cu imagini statice (“hero images”). Recomandăm parcurgerea articolului publicat pe blogul ConversionXL: “Don’t Use Automatic Image Sliders or Carousels, Ignore the Fad

Exemplu:

Toysrus.com folosește încă slider-ul automat clasic cu 4 cadre în carusel, prost executat (butoanele de navigare între cadre sunt mici și de aceeași culoare cu fundalul unelor cadre – ceea ce le face aproape imposibil de văzut (marcate în print-screen cu roșu) și nu există nici măcar săgeți stânga-dreapta pentru facilitarea navigării).

Toysrus_Slider

HomeDepot.com a trecut la varianta unei singure imagini (Hero Image) cu un singur Call to Action mare și vizibil către categoria de corpuri de iluminat “vintage”. Simplu, elegant, de efect pentru utilizatori – aceștia nu trebuie să navigheze prin slidere prost executate, nu sunt bombardați cu mai multe mesaje de marketing, nu trebuie să rețină pe al câtelea cadru din slider au găsit ceva de interes pentru ei etc.

HomeDepot_ImageHero4. Dacă se folosește încă slider-ul clasic, acesta trebuie să respecte următoarele elemente:

  • Eliminarea rotirii automate a cadrelor, acordând posibilitatea utilizatorului să navigheze manual prin cadrele caruselului
  • 3 până la maximum 5 cadre în întreg caruselul
  • Call to Action clar / relevant
  • Execuție grafică și tehnică bună a caruselului (exemple, fără a ne limita doar la acestea.: imagini high-quality, identificarea ușoară a butoanelor sau săgeților de navigare în slider, dimensiuni generoase ale slider-ului, integrarea în layout-ul site-ului pentru a nu arăta ca un ad clasic etc.)

 

5. Promovarea celor mai populare produse (conform bunelor practici în e-commerce este necesară evidențierea câtorva grupuri de produse pe homepage precum: best sellers, best buy, new arrivals etc. – nu este obligatoriu să fie acestea, pot fi și altele în funcție de strategia de marketing a fiecărui magazin online)

6. Produse în stoc sau accesibile imediat (toate produsele promovate pe homepage trebuie să poată fi comandate și livrate rapid – vor fi depunctate magazinele online care promovează produse ce nu mai fac parte din oferta curentă sau al căror termen de livrare este discutabil/îndepărtat)

7. Evidențierea titlului și a prețului produselor promovate pe homepage

8. Evidențierea oricărui tip de marcaj de marketing care însoțește produsul promovat pe homepage (câteva exemple, fără a ne limita doar la acestea: discount, livrare gratuită, garanție extinsă, retur în X zile, cel mai vândut produs, cel mai apreciat produs de către alți clienți etc.).

9. Folosirea atentă a marcajelor de marketing, doar acolo unde este cazul – dacă toate produsele promovate pe homepage sunt însoțite de marcaje de marketing, va apărea efectul de “banner blindness” și, astfel, niciunul din produse nu va mai fi evidențiat față de restul – utilizatorii nu vor mai vedea produsele-locomotivă.

Exemplul 1: În print screen-ul de mai jos, toate produsele sunt însoțite de marcaje de marketing – niciunul nu iese în evidență în mod deosebit.  

Marcaje de Marketing in exces

Exemplul 2: În următorul caz, folosirea a doar câteva marcaje de marketing evidențiază mult mai bine anumite produse – acele produse pe care magazinul online dorește să le aducă în atenția utilizatorilor.

Marcaje de Marketing care evidentiaza bine anumite produse

Foarte curând dezvăluim criteriile aplicabile funcției de SEARCH (căutarea internă din site), deci fiți cu ochii pe noi. Iar dacă vă doriți un audit al magazinului vostru online, nu uitați că cel mai mic preț este valabil doar până mâine, 31 Martie 2017, ora 23:59. Înscrierile se fac completând formularul online de pe site-ul nostru.

Lucian Aldescu: DPD România a avut o creștere de peste 30% în anul 2016 | VIDEO

Adăugat de pe 30 Martie 2017, 0 comentarii
Cuvinte-cheie: , ,

gpec-summit-foto-lucian-aldescu-si-gabrieala-bejan-interviu-video-2017Lucian Aldescu, CEO DPD România, a oferit un interviu video reporterului nostru oficial Gabriela Bejan, în care discută despre piața de curierat din România.

– DPD România a avut o creștere de peste 30% în anul 2016, iar din totalul livrărilor peste 50% sunt din zona de e-commerce.

– În continuare am observat creșteri mari pe zona de fashion. În plus, categoria pet food a crescut foarte mult și este o piață în creștere în România.

– Într-un studiu făcut de DPD Group s-a observat că 20% dintre clienți își doresc o livrare rapidă în mod deosebit, iar 50% se uită în primul rând la preț și calitatea serviciilor.

Citește tot articolul