Mobile shopping si aventura pachetelor cu produse – A doua zi de la Scoala de Vara GPeC 2013

Adăugat de pe 30 August 2013, 0 comentarii

A doua zi de prezentări la Școala de Vară GPeC a fost dedicată comerțului cu ajutorul dispozitivelor mobile și curieratului. În prima parte s-a vorbit despre importanța prezenței magazinului online în mediul mobil, iar în cea de-a doua participanții au putut pune întrebări despre livrări și logistică.

Mobile shopping, comerțul non-liniar

Mihai Păun și-a început prezentarea cu unele statistici privind gradul de utilizare a dispozitivelor mobile în România. El este de părere că shopping-ul cu ajutorul smartphone-urilor și tabletelor va crește în următorii ani în țara noastră, ceea ce-i obligă pe proprietarii de magazine online să ia în considerare versiuni diferite ale site-urilor de e-commerce pe care le administrează. Păun a subliniat importanța design-ului de tip responsive, deoarece este ce mai ieftină variantă de mobile shop astăzi.

Speaker-ul a accentuat faptul că procesul de cumpărare în lumea modernă este într-o continuă schimbare. E-commerce-ul mobil transformă cumpărarea într-un proces non-liniar. De asemenea, cumpărăturile pe mobil fac experiența mai distractivă, iar comerțul electronic nu mai este văzut ca un proces monoton.

Mihai Păun este CEO & Partner la Ascend NetSolutions. În 2001, a construit compania Active Soft și a susținut dezvoltarea unuia dintre cei mai mari publisheri de Internet, cu proiecte de top și milioane de vizitatori unici. Anul 2011 a adus o nouă schimbare: Ascend NetSolutions, companie axată pe online și mobile.

Aventura pachetelor cu produse

Dan Ungureanu a vorbit despre serviciile companiei Cargus și a anunțat cîteva servicii care au fost recent introduse sau care vor fi oferite în curînd:

 • preluarea de pachete duminica de la sediile magazinelor
 • deschiderea pachetului la livrare
 • plata transportului la destinație conform tarifelor negociate de expeditor
 • rețea de centre cu program extins de colectare și expediere de colete

Cargus intenționează să-mi mărească flota de autovehicule pentru a face față celui mai aglomerat moment pentru magazine și curieri: Black Friday. Printre avantajele pe care le au partenerii companiei, Ungureanu a amintit reducerea oferită firmelor start-up.

Cu o experiență de zece ani în curierat, Dan Ungureanu s-a alăturat echipei Cargus în 2003. Dupa șapte ani în care a ocupat mai multe posturi în cadrul departamentului, a fost însărcinat cu gestionarea relației cu unii dintre cei mai mari clienți ai companiei, din poziția de Major Accounts Manager. 

Printre soluțiile companiei DPD România, se află:

 • DPDOnline.ro – plata cu cardul a comenzii
 • Predict – anunțarea prin SMS a intenției de livrare
 • Livrarenoua.ro – notificare pentru a primi livrarea la altă adresă
 • Estimări orare pe intervale strînse de timp

În cadrul prezentării sale, Alin Gherman a subliniat preocuparea companiei pentru siguranța pachetului și implementarea unor soluții pentru o monitorizare cît mai cuprinzătoare pe traseu.

Și DPD România oferă reduceri companiilor care decid să înceapă să lucreze cu această firmă de livrări.

Alin Gherman este director comercial la DPD România și are o experiență de peste 13 ani în sectoare de business importante. El a reușit să bifeze o creștere de 30% a cifrei de afaceri și să obțină un profit peste așteptări. Gherman este trainer certificat și lector la Exec-Edu, unul dintre cei mai importanți jucători pe piața programelor complexe de instruire managerială și consultanță.

Cei doi reprezentanți ai firmelor de curierat românești au fost de acord că experiența de cumpărare trebuie să fie cît mai plăcută pentru client, iar livrarea este un proces important al acestui proces. Cumpărătorii români se rafinează pe măsură ce trece timpul și sunt tot mai exigenți cu magazinele online și cu firmele care transportă produsele.

După cele două prezentări, participanții la școala de vară au pus întrebări specifice, în cadrul panel-ului despre logistică și curierat. S-a discutat despre siguranța transportului pachetelor, depozitarea coletelor în centrele firmelor de livrări, modul în care sunt tratate datele confidențiale despre clienți, costurile tipice pe care trebuie să le suporte un magazin online etc.

Fotografii din timpul Școlii de Vară GPeC sunt pe pagina de Facebook a Galei Premiilor e-Commerce.

Scoala de Vara GPeC este singura serie de cursuri intensive de comert electronic din Romania. Evenimentul este organizat in cadrul Galei Premiilor eCommerce, punctul de referinta in e-commerce-ul 4autohton.

Accesul mobil la internet este oferit de partenerul GPeC 2013, Orange Romania. Multumim!

Gala Premiilor eCommerce 2013 este un eveniment sustinut de: Banca Transilvania, Cargus, DPD Romania, FAN Courier, MasterCard, Orange, UIS, VISA, Zumzi

Cu sprijinul: Agile Media, CasaDeTraduceri, ClickTale, ECOMpedia, HostwaySilkweb, TeamDeals, TRUSTED.ro, WebDigital, White Image, ZeList, 2Parale

Parteneri media: AvocatNetPaginaDeMedia.ro, Blogal Initiative, Computer Blog, Comunicate De Presa, DAS Cloud, Hotnews, IAB Romania, Kiss FM, Laptop News, Radio Romania Cultural, ShopMania, Trafic, Ulise

Bloguri partenere: Chinezu, Cristi Dorombach, Iyli, Lavinia Biberi, Liviu Taloi, Victor Kapra, Sabina Cornovac, Sorin Rusi, Stefan Murgeanu, Alex Mihaileanu, Marius Calugaru

Prima zi a Scolii de Vara GPeC 2013: conversii, gamificare, vanzari

Adăugat de pe 30 August 2013, 0 comentarii

Prima zi a Scolii de Vara GPeC 2013 a inceput cu zona de marketing si optimizarea ratei de conversii, pentru a continua cu rolul jocului in loializarea clientilor unui magazin online si apoi cu tehnici de persuasiune in vanzarile online. Cei 3 traineri care ne-au inspirat la Scoala de Vara GPeC 2013 in prima zi au fost Valentin Radu (Marketizator.com, RCA-Ieftin.ro), Iulian Padurariu (Marks Romania) si Andy Szekely (Bootcamp University).

“7 trucuri pentru o rata de conversie grozava” – Valentin Radu (Marketizator.com, RCA-Ieftin.ro)

Valentin Radu (Marketizator.com, RCA-Ieftin.ro) a trezit participantii in forta cu o discutie despre optimizarea conversiilor si tool-uri ce pot fi utilizate in acest scop. “7 trucuri pentru o rata de conversie grozava” s-a intitulat workshop-ul lui Valentin si acestea au fost clar enuntate inca de la inceput:

1.) Analiza este sfanta – Este foarte importanta segmentarea inca de la inceput a traficului dupa sursa, cuvinte cheie, locatie, comportamente si rezultate.

2.) Dar de ce, domne? De ce? – Speakerul a insistat pe importanta survey-urilor pentru a afla atat motivele pentru care utilizatorii cumpara, cat si pentru a intelege de ce acestia nu cumpara si a sugerat cativa KPI foarte importanti de urmarit in aceste survey-uri (VSI – Visitor Satisfaction Index, CSI – Customer Satisfaction Index, PI – Purchase Intention, PTR – Probability to Recommend).

3.) AB Testing – Valentin Radu a mentionat ca studiile econsultancy.com arata o crestere a ratei de conversie cu 20% aproximativ pentru siturile care au facut AB Testing. In concluzie, speakerul a insistat pe importanta testarii A/B pentru culori, headline-uri, imagini, ordinea elementelor principale, text, etc.

4.) Ia-o personal. – Conform lui Radu, foarte importanta este personalizarea mesajelor bazandu-ne pe datele existente. Aceasta personalizare poate fi facuta in functie de tip de device, rezolutie, comportament anterior, calendar, vreme, locatie geografica, ore, cuvinte cheie, surse de trafic, istoric, pagina accesata, etc.

5.) Cum convertesc vizitatorii noi? – Vizitatorii noi, mai ales daca vin prin cuvinte cheie generaliste sau din social-media, au o intentie de cumparare foarte mica. De aceea, e de dorit si sa ii intampinam cum trebuie, si sa incercam sa ii lasam sa plece doar dupa ce am facut tot ce ne sta in putere ca sa ii pastram.

6.) 6 principii de persuasiune ale lui Cialdini– Calcaiul lui Ahile pentru orice magazin online este conform lui Valentin Radu pagina de check-out/cosul de cumparaturi. Aici Radu sugereaza utilizarea celor 6 tehnici de persuasiune ale lui Robert Cialdini:

 • regula reciprocitatii;
 • regula angajamentului si perseverentei;
 • dovada sociala;
 • simpatia;
 • autoritatea;
 • raritatea.

7.) Micro-conversii & lead-scoring – Prin micro-conversii si automated mails se acopera principiul angajamentului si al perseverentei

“eCommerce Gamification” – Iulian Padurariu (Marks Romania)

Al doilea workshop al zilei a fost sustinut de Iulian Padurariu de la Marks Romania si s-a intitulat “eCommerce Gamification”. Ideea centrala a prezentarii lui Padurariu a fost aceea de a nu masura vanzarea, ci celelalte aspecte ale procesului de cumparare – microconversiile. Dezvoltand, argumentarea s-a focusat in jurul principiului de a oferi clientului recompense pe intreg parcursul procesului de cumparare si nu doar la final, feedback-ul cules de la clienti fiind extrem de valoros. Mai departe, prezentarea a explicat conceptul de gamificare in business si a intrat foarte mult in teoria jocurilor si psihologia jucatorului, cu scopul de a ajuta afacerea in a-si loializa clientii.

“Tactici de persuasiune in vanzari” – Andy Szekely (Bootcamp University)

Andy Szekely a vorbit despre declansatorii motivationali ai consumatorului si a detaliat tehnicile de persuasiune identificate deja de Valentin Radu in prezentarea sa. Principala clasificare a oamenilor care ii poate ajuta pe cei care detin magazin online a fost aceea de impartire a clientilor in tipul operational (focusat pe beneficii si rezultate, personalitati initiatoare si antreprenoriale, care se plictisesc insa repede) si tipul procedural (focusat pe procedura, rutina, reguli, finalizatori de fel). Szekely a oferit o strategie simpla pentru ca managerii de magazine online sa afle daca au o nisă de afaceri profitabila. Ea consta in a pune trei intrebari esentiale:

 • Clienții potentiali sufera de o durere acuta sau au o pasiune irationala?
 • Clienții cauta in mod activ ceea ce ai tu?
 • Au putine optiuni in jur pentru a acoperi acea durere acuta sau pasiune irationala?
Dupa cele 3 workshop-uri, am continuat dupa-amiaza cu un photo treasure hunt si discutii informale pana tarziu in noapte.

Tot despre prima zi de la Scoala de Vara GPeC 2013 cititi si pe blogul CyberCulture.ro.

Scoala de Vara GPeC este singura serie de cursuri intensive de comert electronic din Romania. Evenimentul este organizat in cadrul Galei Premiilor eCommerce, punctul de referinta in e-commerce-ul 4autohton.

Accesul mobil la internet este oferit de partenerul GPeC 2013, Orange Romania. Multumim!

Gala Premiilor eCommerce 2013 este un eveniment sustinut de: Banca Transilvania, Cargus, DPD Romania, FAN Courier, MasterCard, Orange, UIS, VISA, Zumzi

Cu sprijinul: Agile Media, CasaDeTraduceri, ClickTale, ECOMpedia, HostwaySilkweb, TeamDeals, TRUSTED.ro, WebDigital, White Image, ZeList, 2Parale

Parteneri media: AvocatNetPaginaDeMedia.ro, Blogal Initiative, Computer Blog, Comunicate De Presa, DAS Cloud, Hotnews, IAB Romania, Kiss FM, Laptop News, Radio Romania Cultural, ShopMania, Trafic, Ulise

Bloguri partenere: Chinezu, Cristi Dorombach, Iyli, Lavinia Biberi, Liviu Taloi, Victor Kapra, Sabina Cornovac, Sorin Rusi, Stefan Murgeanu, Alex Mihaileanu, Marius Calugaru

Peste 40 de participanti s-au adunat la Scoala de Vara GPeC 2013

Adăugat de pe 29 August 2013, 0 comentarii

Ieri, miercuri, 28 august 2013, ne-am adunat la pensiunea Sibiel pentru Scoala de Vara GPeC 2013. Toti cei peste 40 de participanti care au ajuns inca de ieri la Sibiel au avut bucuria sa descopere aici un sat de poveste, unul dintre cele mai vechi sate turistice din Romania, un mix de munte, verde si liniste.

Dupa cazarea participantilor, a urmat o sesiune foarte amuzanta de ice-breaking in cadrul careia fiecare participant a fost rugat sa se prezinte, spunand 3 lucruri despre sine, dintre care unul sa fie o minciuna, iar 2 sa fie adevaruri. Restul participantilor s-au intrecut sa ghiceasca in spatele caruia dintre cele 3 enunturi se ascunde minciuna. Si credeti-ne ca taskul in sine a fost mai dificil si mai amuzant decat ne asteptam.

Seara a continuat cu un pahar de sampanie, cateva pahare bune de vorba si multe discutii nocturne pana dimineata despre rate de conversii, probleme de managementul echipei si multe altele cu sau fara legatura cu comertul electronic. Avem in fata o prima zi de cursuri de e-commerce si activitati de team-building si urmeaza sa va tinem la curent atat pe blogul GPeC, cat si pe blogurile bloggerilor oficiali ai Scolii de Vara GPeC 2013 – CyberCulture, LaptopNews, Piticu si Blogatu.

Scoala de Vara GPeC este singura serie de cursuri intensive de comert electronic din Romania. Evenimentul este organizat in cadrul Galei Premiilor eCommerce, punctul de referinta in e-commerce-ul 4autohton.

Accesul mobil la internet este oferit de partenerul GPeC 2013, Orange Romania. Multumim!

Gala Premiilor eCommerce 2013 este un eveniment sustinut de: Banca Transilvania, Cargus, DPD Romania, FAN Courier, MasterCard, Orange, UIS, VISA, Zumzi

Cu sprijinul: Agile Media, CasaDeTraduceri, ClickTale, ECOMpedia, HostwaySilkweb, TeamDeals, TRUSTED.ro, WebDigital, White Image, ZeList, 2Parale

Parteneri media: AvocatNetPaginaDeMedia.ro, Blogal Initiative, Computer Blog, Comunicate De Presa, DAS Cloud, Hotnews, IAB Romania, Kiss FM, Laptop News, Radio Romania Cultural, ShopMania, Trafic, Ulise

Bloguri partenere: Chinezu, Cristi Dorombach, Iyli, Lavinia Biberi, Liviu Taloi, Victor Kapra, Sabina Cornovac, Sorin Rusi, Stefan Murgeanu, Alex Mihaileanu, Marius Calugaru

Miercuri ne vedem la Pensiunea Sibiel – destinatia Scolii de Vara GPeC 2013

Adăugat de pe 26 August 2013, 0 comentarii

Au mai ramas 2 zile pana cand ne vom reuni cu mic cu mare la pensiunea Sibiel din Sibiel, judetul Sibiu, pentru cea de-a treia editie a Scolii de Vara de comert electronic GPeC 2013. Vom fi alaturi timp de 5 zile pentru cursuri intensive de comert electronic cu cei mai buni specialisti din online-ul romanesc, networking cu oameni din industrie, discutii 1 la 1 si multa distractie la aer curat de munte. Data fiind cererea mare pentru Scoala de Vara din acest an, am ocupat si 3 pensiuni invecinate, toate situate pe malul unui rau de munte, la poalele Muntilor Cindrel, intr-unul dintre cele mai vechi sate turistice romanesti.

Pensiunea Sibiel se afla la circa 20 de minute de condus de centrul orasului Sibiu. Explicatii despre cum se ajunge la pensiunea Sibiel gasiti aici.

Ne vedem la Scoala de Vara GPeC 2013!

Scoala de Vara GPeC este singura serie de cursuri intensive de comert electronic din Romania. Evenimentul este organizat in cadrul Galei Premiilor eCommerce, punctul de referinta in e-commerce-ul autohton.

Gala Premiilor eCommerce 2013 este un eveniment sustinut de: Banca Transilvania, Cargus, DPD Romania, FAN Courier, MasterCard, Orange, UIS, VISA, Zumzi

Cu sprijinul: Agile Media, CasaDeTraduceri, ClickTale, ECOMpedia, HostwaySilkweb, TeamDeals, TRUSTED.ro, WebDigital, White Image, ZeList, 2Parale

Parteneri media: AvocatNetPaginaDeMedia.ro, Blogal Initiative, Computer Blog, Comunicate De Presa, DAS Cloud, Hotnews, IAB Romania, Kiss FM, Laptop News, Radio Romania Cultural, ShopMania, Trafic, Ulise

Bloguri partenere: Chinezu, Cristi Dorombach, Iyli, Lavinia Biberi, Liviu Taloi, Victor Kapra, Sabina Cornovac, Sorin Rusi, Stefan Murgeanu, Alex Mihaileanu, Marius Calugaru