Facebook se luptă cu falsurile, Carrefour lansează marketplace, IKEA deschide puncte de colectare

Adăugat de pe 22 Iunie 2018, 0 comentarii
Cuvinte-cheie: , , ,

Franprix va livra produse proaspete la domiciliu, chiar și când destinatarii nu sunt acasă

Nișa livrării de produse alimentare perisabile se dezvoltă treptat în Europa. Lanțul francez de supermarketuri Franprix plănuiește să lanseze serviciul de livrare grocery la domiciliu în zona Paris în 2019, dacă experimentul se va dovedi un succes. Din aprilie, Franprix testează noul serviciu cu 12 beta testeri.

Franprix este primul comerciant care oferă un asemenea serviciu în Franța, dar, în SUA, Amazon și Walmart au testat deja posibilitatea de a livra produse la domiciliu chiar și când destinatarii nu sunt acasă.

→ Citește la Ecommerce News


Facebook declară război fake-urilor

Facebook a declarat că va investiga conturile suspecte că vând produse de slabă calitate, în special de pe marketplace-uri chinezești. Compania va limita sau întrerupe reclamele care primesc prea multe recenzii negative.

Clienții vor putea să-și exprime reacțiile cu privire la experiența lor de cumpărare, după ce au văzut un anunț și au făcut o achiziție prin intermediul aplicației mobile sau al site-ului. Compania va avertiza companiile care primesc numeroase reacții negative, pentru a rezolva reclamațiile. Rețeaua socială a început să avertizeze sute de site-uri de comerț electronic care au primit un volum mare de reacții negative din partea cumpărătorilor. Citește tot articolul

GPeC Live cu Andrei Cânda, Managing Partner iSense Solutions: Românii cumpără online cel puțin o dată pe lună

Adăugat de pe 21 Iunie 2018, 0 comentarii
Cuvinte-cheie: ,

În luna mai am realizat, împreună cu iSense Solutions, studiul Romanian E-commerce Market Research 2018. Cercetarea a implicat un eșantion format din 914 respondenți, persoane cu vârsta peste 18 ani, utilizatori de internet și este reprezentativ la nivel național, exclusiv în mediul urban.

Cum datele extrase au fost extrem de interesante, am profitat de ocazie și l-am invitat pe Andrei Cânda, Managing Partner iSense Solutions, la o discuție relaxată despre cum, cât și ce cumpără românii. Mai jos am extras câteva dintre aspectele importante care au reieșit în urma studiului. Discuția pe larg, în a cincea ediție a GPeC Live pe care o puteți urmări în video-ul de mai jos. Fără să ne mai lungim, iată ce trebuie să știți:

 • 53% dintre românii cu acces la internet (adică aproximativ 6 milioane de utilizatori), au realizat în ultimul an cumpărături online cel puțin o dată pe lună, cu 9 procente mai mult față de perioada anterioară.

 

 • În ultimele 12 luni, a crescut procentul de cumpărături online pentru categoriile de vârstă 35 – 44 ani (58%) și 45 – 54 ani (51%). Cea mai mare creștere, de la 36% la 51%, s-a înregistrat pentru segmentul de vârstă de 45-54 ani.

 

 • Deși tot mai mulți români cumpără online, aceștia apelează tot la magazinele online cunoscute. Anul trecut, românii au vizitat în medie câte 9 magazine, cu o frecvență de 3-4 ori pe săptămână.

 

 • Principalele motive pentru care românii preferă cumpărăturile online rămân aceleași ca anul trecut: economie de timp, posibilitatea de a compara prețurile de la diferite magazine și o varietate mai mare a produselor pe care le pot comanda din mediul online.

 

 • Dintre cei care nu sunt adepții cumpărăturilor online, 65% au răspuns că nu au încredere în faptul că produsele prezentate pe site-uri corespund, de fapt, realității. 58% dintre români aleg să facă cumpărături din magazinele fizice pentru a putea alege și testa pe loc produsele pe care și le doresc, iar 46% dintre respondenți se tem de a fi fraudați atunci când fac cumpărături pe internet.

 

 • Categoriile care au atras cel mai mare număr de clienți noi sunt fashion (86%), serviciile de turism și hoteliere (77%) și cărți (72%).

 

 • În ultimele 12 luni, cele mai importante achiziții online au fost pentru serviciile hoteliere (1.305 lei – valoarea medie a comenzii), electronice și electrocasnice (1.098 lei – valoarea medie a comenzii), mobilă și decorațiuni interioare (833 lei – valoarea medie a comenzii) și articole pentru mașini (807 lei – valoarea medie a comenzii).

 

 • Principalele criterii care îi determină pe români să achiziționeze online sunt: prețul, încrederea pe care o oferă magazinului online, timpul de livrare, calitatea informațiilor prezentate pe site și ușurința procesului de cumpărare.

 

 • 76% dintre români aleg să plătească ramburs. Totuși, s-a înregistrat o creștere de 5 procente în plățile realizate cu cardul, de la 50% la 55%.

 

 • Principalele motive pentru care românii nu plătesc online sunt: lipsa încrederii în oferirea datelor de pe card (70%), teama de a nu fi fraudați (47%) și perioada lungă în care și-ar recupera banii în cazul unei eventuale fraude (35%).

 

La #GPeCLive ne revedem în septembrie. Până atunci, nu uitați să ne urmăriți pe Facebook și să dați subscribe la evenimentele noastre. Nu de alta, dar numai așa puteți afla primii cine ne sunt invitații și despre ce vorbim.

Vrei cross border? Ce trebuie să știi despre piața de e-commerce din Italia | Raport 2018

Adăugat de pe 19 Iunie 2018, 0 comentarii
Cuvinte-cheie: ,

Se preconizează ca până în 2025 comerțul cross border va deveni principalul motor de creștere al magazinelor online, iar conform unui studiu McKinsey, în 2025 vânzările pe Internet se vor ridica la 30 trilioane de dolari anual.

Aceste date sunt susținute și de strategiile marilor jucători din e-commerce-ul românesc, care au început deja extinderea în alte piețe din Europa.

Dacă vă gândeați să vă extindeți magazinul online într-o piață a unei țări vecine, am pregătit câteva informații care v-ar putea îndrepta atenția către o destinație diferită – Italia.

Raportul lansat de către Ecommerce Foundation scoate în evidență informații valoroase despre piața de e-commerce din Italia, luând în considerare trei arii de interes: infrastructură și logistică, particularitățile pieței și profilul consumatorului.

Iată câteva idei pe scurt din Raportul E-commerce Italy 2018.

 

Infrastructură și Logistică

Cele mai importante trei aspecte de care un magazin online care vrea să se extindă în Italia trebuie să țină cont sunt:

 • Flexibilitate
 • Rapiditate
 • Strategie omnichannel

 

Italienii își doresc mai multe opțiuni de livrare, de la a avea posibilitatea de a-și ridica singuri coletul și până la posibilitatea de livrare seara/noaptea. De asemenea, livrarea în aceeași zi ar trebui să se facă în 1-2 ore de la plasarea comenzii. Și, nu în ultimul rând, magazinul fizic ar trebui să fie tratat ca un suport pentru vânzările online în ceea ce privește stocul și posibilitatea de ridicare a coletului din magazin.

8 din 10 italieni preferă ca livrarea să se facă acasă și doar un procent foarte mic își doresc coletele livrate la birou.  

Costul livrării este primul factor de care italienii țin cont atunci când cumpără produse online, acesta fiind urmat de viteza de livrare și destinația de livrare.

Particularități ale pieței de e-commerce din Italia

În ceea ce privește rata de penetrare a comerțului electronic, în 2017 Italia s-a plasat pe locul 6 la nivel global față de alte piețe mature.

Numărul de italieni care preferă magazinele online în detrimentul celor tradiționale este, de asemenea, în continuă creștere.

Livrarea gratuită este cel mai important aspect pentru cumpărătorii online. Și, de asemenea, aceștia își doresc ca și returul să fie gratuit.

Surpriza vine însă când ne uităm la categoria care domină vânzările online în Italia – turismul. 28% dintre Italieni și-au achiziționat vacanțe pe Internet în 2017.

Totuși, vânzarea de produse fizice este în continuă creștere, iar anul trecut aceasta a reprezentat mai mult de jumătate din totalul vânzărilor online.

În ceea ce privește canalul de marketing preferat, Search-ul domină cu un procent de 50%, fiind urmat de Display (22%) și rețelele de socializare (16%). Cele mai multe investiții se fac pentru utilizatorii Desktop (61%), mobile-ul reprezentând doar 35%.

Cea mai utilizată platformă de socializare folosită de magazinele online italiene este Facebook, însă Instagram crește accelerat și ar putea depăși Facebook în următorii ani.

 

Profilul consumatorului italian

31% dintre italieni rămân fideli unui singur magazin online, iar 62% spun că, deși au un magazin online preferat, uneori achiziționează și de pe alte site-uri.

Aplicațiile de mobil sunt des folosite de către utilizatorii italieni, însă aproximativ jumătate dintre aceștia recunosc că folosesc atât aplicații, cât și varianta mobile a site-ului pentru cumpărăturile online.

61% dintre cei care cumpără pe Internet lasă comentarii sau review-uri, iar 37% recomandă produsele familiei sau prietenilor.

Italienii care nu achiziționează produse online spun că motivul principal este costul de retur, urmat, la foarte mică distanță, de un proces complicat de retur.

 

Mai multe informații despre piața de e-commerce din Italia puteți găsi în Raportul E-commerce Italy 2018 lansat de către Ecommerce Foundation.

Ce spuneți? Vă extindeți în Italia? :)

 

Tactici de link building pentru magazinele online

Adăugat de pe 15 Iunie 2018, 0 comentarii
Cuvinte-cheie:

Comerțul electronic românesc devine mai competitiv de la an la an, ceea ce înseamnă că magazinelor online care acum intră pe piață (și nu numai!) le este tot mai greu să se facă vizibile. Cum bugetele de advertising ale startup-urilor de obicei nu au multe zerouri, link building-ul este o strategie must-do pentru orice magazin online.

Mai jos am evidențiat câteva tactici de link building folosite frecvent în e-commerce:

1. Blogul


Fără nicio îndoială, blogul este un element important atunci când vine vorba de link building (atunci când este folosit corect!), însă acesta necesită timp și resurse.

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac magazinele online este faptul că transformă articolele de pe blog în review-uri extinse ale produselor pe care le comercializează – practic, clonează conținutul deja prezent pe pagina de produs. Greșit! Blogul nu ar trebui să fie niciodată despre tine, ci despre utilizator. Vinzi electrocasnice pentru bucătărie? Poți posta pe blog rețete pe care le prepari cu ajutorul acestora! Citește tot articolul