Cele mai frecvente greșeli pe care le fac magazinele online în materie de SEO – interviu cu Cyrus Shepard, ex Head of SEO & Content @Moz

Cyrus Shepard este owner-ul Fazillion Media – companie de content marketing axată pe SEO, publishing și marketing afiliat, ex Head of SEO & Content la Moz, și unul dintre cei mai apreciați consultanți pe SEO pentru companii din întreaga lume. În noiembrie va veni pentru prima dată în România și veți avea ocazia de a îl cunoaște în cadrul GPeC Summit, unde va susține un keynote de 90 de minute. În așteptarea evenimentului care va avea loc pe 14-15 noiembrie la București, am pregătit un scurt interviu cu câteva sfaturi de urmat pentru a te asigura că strategia ta de marketing este fără cusur.

 

Pe măsură ce tehnicile de SEO au căpătat o importanță din ce în ce mai mare în cadrul unei strategii de marketing eficiente, acestea au devenit și din ce în ce mai complexe. Dacă până acum câțiva ani nu aveai nevoie decât de câteva cunoștințe de bază, acum, tehnicile de SEO presupun volume mari de date, un website optimizat și cunoștințe solide de link building. L-am întrebat pe Cyrus dacă este nevoie ca oamenii de marketing să aibă și câteva cunoștințe de programare:

 

„Cu siguranță niște cunoștințe de bază de programare sunt binevenite, iar cei care au abilități tehnice pot construi lucruri uimitoare, însă există o mulțime de specialiști SEO care nu au un background tehnic.”

 

Conținutul duplicat este una dintre cele mai sensibile probleme atunci când vine vorba de SEO și, din păcate, este și una dintre cele mai neglijate, spune Cyrus. În primul rând, ce înseamnă conținut duplicat? Atunci când același conținut (un articol de exemplu) poate fi găsit la mai multe adrese (URL-uri). În acest caz, Google va trebui să decidă pe care dintre pagini să o afișeze, ceea ce înseamnă că este posibil ca pagina ta să nu fie afișată printre rezultate. Conținutul duplicat scade de asemenea șansele ca pagina ta să fie indexată, așadar ar trebui să te asiguri că eviți acest lucru prin setarea unor parametrii adecvați și prin canonical tags.

 

În cazul site-urilor care au fost gândite tocmai pentru a publica conținut preluat de pe alte pagini, pentru a avea succes, acestea ar trebui să se concentreze pe a adăuga unicitate conținutului preluat (prin adăugarea de introduceri, review-uri etc.).

 

Cyrus Shepard va vorbi la GPeC Summit despre proiectul AMP (Accelerated Mobile Pages) și despre efectele acestuia asupra SEO:„În mare parte, reprezintă un avantaj pentru site-urile care îl folosesc și consider că este un experiment ce ar trebui încercat de către orice site cu un procent semnificativ de trafic de pe mobile.”

 

În ceea ce privește tool-ul pentru Instant Articles, Cyrus este de părere că Facebook a pierdut oportunitatea de adopție la scară largă în fața AMP, editorii fiind reticenți la a-și mai adapta conținutul pentru o nouă platformă. În orice caz, Instant Articles nu influențează clasamentul Google.

 

Un alt mit este faptul că Google Analytics ajută la SEO. În realitate, Google nu extrage datele din Google Analytics; folosește alte surse, precum Chrome.

 

Cert este că înțelegem din ce în ce mai puțin cum funcționează clasamentul Google. În mod surprinzător, cunoaștem mai puține detalii despre cum funcționează motorul de căutare decât știam acum 2-3 ani și acest lucru este datorat algoritmilor de machine learning pe care Google îi  folosește  și care fac aproape imposibilă cunoașterea datelor pe care le folosește atunci când clasează paginile web. Însă cu siguranță viteza de încărcare, un user task-completion scăzut și elementul de noutate sunt aspecte importante care ar trebui avute în vedere, ne sfătuiește Cyrus.

 

În cazul în care vă întrebați ce ar trebui să conțină o analiză a competiției pentru un magazin online, iată care sunt aspectele pe care ar trebui să le aveți în vedere:

  • Backlink analysis
  • Schema markup
  • Rich snippets
  • Fluxuri active de cumpărături
  • Landing page-uri bogate în conținut  video, poze, review-uri etc.
  • Arhitectura site-ului
  • Cuvinte-cheie specifice
  • Trafic
  • Pagini care au poziții de top

 

L-am întrebat pe Cyrus și despre cele mai frecvente greșeli pe care magazinele online le fac atunci când vine vorba de SEO. Iată care sunt acestea:

 

„Pagini de categorie care doar listează produsele, fără a adăuga informații suplimentare, parametrii inutili în URL-uri care determină duplicări, aceleași descrieri pentru mai multe produse, legături ineficiente între paginile site-ului, lipsa unor caracteristici diferențiatoare ale landing page-urilor (ex. video), un design defectuos al site-ului și multe altele.”

 

Nu am uitat nici de cei care sunt acum la început de drum și își doresc să își lanseze un site. Dacă nu știi cu ce ar trebui să începi mai întâi, partea de programare sau partea de copy, iată ce ne sfătuiește Cyrus:

 

„Dacă siteul va avea doar câteva pagini, este ideal să începi cu partea de copy. În schimb, pentru site-uri complexe, va fi nevoie să instalezi mai întâi un CMS (Content Management System) și apoi să adaugi informațiile.”

 

Ultimele ore de înscrieri Early-Bird la GPeC Summit

Doar până în seara aceasta, la ora 23:59, mai este valabilă oferta Early-Bird care îți asigură cel mai mic preț pentru biletul de acces la GPeC SUMMIT, respectiv 109 euro + TVA/persoană pentru ambele zile de eveniment. Începând cu 1 noiembrie, prețul standard devine 149 euro + TVA. Locurile sunt limitate, iar înscrierile se fac completând formularul online de pe website-ul nostru.

Pentru mai multe informații și cei 30+ speakeri pe care îi veți întâlni la GPeC SUMMIT, vizitați: http://www.gpec.ro/gpec-summit-noiembrie/

 


 

GPeC 2017 (ediția de 12 ani) este un eveniment Powered by FAN Courier

Susținut de: Banca Transilvania, Bright Agency, Creadiv, CRITEO, DPD România, DWF – Digital Workforce, Frisbo, GLAMI, Mastercard, Mediapost Hit Mail, New Black, NewsMAN, PayU, QeOPS, RTB House, TargetWeb, VTEX

Partener al Competiției Magazinelor Online GPeC: Carrefour România

Brought to you by: Orange

Recommended Payment Processor Partner: mobilPay

Official Radio: Kiss FM

Apa Oficială GPeC: Aqua Carpatica

Limousine Service: CityLimo

Parteneri media principali: Wall-Street & ecomTEAM

Mândri să fim susținuți de:

Bloggeri oficiali: Adrian Gabriel Orbai, Alin Vlad, Andra Zaharia, Auraș Mihai Geambașu, Carmen Albișteanu, Corina-Maria Scheianu, Cristian China Birta, Cristian Iosub, Cristina Chipurici, Elena Cîrîc, Fulvia Meirosu, George Hari Popescu, Ionuț Bunescu, Lavinia Biberi, Marius Ovidiu Călugăru, Mădălin Blidaru, Olivian Breda, Sabina Cornovac, Luminița Balaban, StilMasculin, Robert Katai

Parteneri media: AdHugger, AGORA, ANIS, Business Days, Business Woman, Cariere, Comunicate de Afaceri, Comunicate de Presa, ECOMJOBS, HowToWeb, HRB Trends, IAB Romania, IQads, Institutul de Marketing, Jurnalul de Afaceri, Lumea SEO PPC, Magazinul Progresiv, Manager.ro, MarketingFocus, NewEditionNews, Romania Pozitiva, Shopmania BIZ, Softlead, SMARK, Startups.ro, TechCafe, TechHub, Ziua de Constanta