Interviu video cu Neculai Mihai, Managing Partner FAN Courier: ce fac greșit magazinele online, Black Friday și investițiile din 2015

neculai-mihai-raluca-radu-gpec-summit-foto-2015Neculai Mihai, Managing Partner FAN Courier, a fost unul din invitații speciali de la GPeC Summit-ul din luna mai 2015. În prima zi de conferință, Neculai Mihai a participat la panel-ul „Totul despre logistică și curierat în e-commerce”, o sesiune interactivă cu întrebări de la magazinele online prezente în sală. Principalele companii de curierat din România au fost invitate la acest panel, alături de Neculai Mihai au participant și Lucian Aldescu (CEO DPD Romania), Lucian Baltaru (General Performance Manager Sameday Courier) si Marian Seitan(General Manager & Co-Owner Mediapost Hit Mail).

Vezi interviul cu Neculai Mihai realizat de Raluca Radu la GPeC Summit!

Lipsa stocurilor, comunicarea eronată dintre magazin și client și introducerea unor adrese greșite sunt principalele probleme pe care le au companiile de curierat cu magazinele online din România. În schimb, aceste probleme scad de la an la an, iar comunicarea dintre magazin și compania de curierat este foarte importantă în acest sens.

Curierii preiau multe din șocurile de la clienți pentru că mulți nu fac diferența între magazin și FAN Courier. Cele mai multe probleme apar în perioada Black Friday.

Anul 2014 a fost unul special la capitolul Black Friday, având în vedere că această zi s-a întins pe o lună și jumătate. La finalul lunii decembrie magazinele online încă nu onoraseră toate comenzile de la Black Friday-ul care s-a desfășurat la finalul lunii noiembrie. A fost o adevărată provocare. Deși FAN Courier a mărit numărul de mașini și spațiul de depozitare cu 25-30%, creșterea din online a dublat numărul coletelor livrate pe zi. Acest lucru a ținut până în perioada Crăciunului, când a venit un nou val de creșteri. Neculai Mihai le-a propus celor din online să facă „Black Friday”-ul mai des și nu doar într-o singură vineri la finalul lunii noiembrie.

Piața de ecommerce este piața cu cea mai mare încredere în viitor, dar și în șansele de dezvoltare. Creșterile industriei sunt semnificative. Acum câțiva ani când FAN Courier a început să livreze coletele magazinelor online, ecommerce-ul reprezenta doar 3-4% din cota companiei, iar astăzi a ajuns la 30-35%. Uneori nu poți să separi foarte clar pentru că nu știi dacă acel colet vine în urmă unei comenzi online.

În plus, cei din online atacă foarte multe noi categorii, de la alimente la mâncare pentru câini și multe alte nișe care s-au dezvoltat în ultimul an.

Și în anul 2015, investițiile se vor duce către flota auto, IT, pregătirea personalului companiei, iar cea mai mare parte va merge către noul HUB de la Brașov. Proiectul este în faza de lucru și Neculai Mihai preconizează că în decembrie 2015 va fi gata noul HUB FAN Courier de la Brașov.


Neculai Mihai a absolvit Facultatea TCM din cadrul Institutului Politehnic București  în anul 1987 și s-a alăturat echipei fondatoare FAN Courier in 2001, alături de fratele sau, Adrian Mihai. Neculai coordonează aspectele financiare ale companiei și are ca pasiuni tenisul de câmp și călătoriile. FAN Courier este liderul  pieței  de curierat rapid național. Fondata în 1998 de 3 antreprenori romani cu capital 100% autohton, compania poartă numele inspirat din inițialele celor 3 acționari : Felix Pătrășcanu, Adrian Mihai și Neculai Mihai, pe scurt : FAN.

Vezi și interviul cu Neculai Mihai de la GPeC Summit-ul din noiembrie 2014!