Cum comunici despre afacerea ta: la ce să fie atente magazinele online. Interviu cu Amy Harrison, speaker GPeC

Amy Harrison GPeC SUMMIT Bucharest November 14-15Diferențiere, impact, vizibilitate care crește în mod organic și, eventual, un număr mai mare de vânzări. Cam asta își dorește orice magazin online care începe o campanie de content marketing. Dar când e momentul să gândești o strategie de conținut? Ce ton al vocii alegi? Ce face un mesaj de marketing să fie cu adevărat eficient?

Amy Harrison este specialist în copywriting și vine din UK pe scena GPeC Summit, evenimentul anului în eCommerce, pe 14-15 noiembrie 2017. Am stat de vorbă cu Amy despre content marketing, user generated content, cum alegi vocea potrivită brandului tău și care e secretul pentru scripturi video de succes. Ideile principale în materialul de mai jos, iar cele mai bune practici din experiența ei le aflați, evident, la GPeC Summit.

Vreau să creez o relație bidirecțională cu clienții mei. Când e momentul să adopt o strategie în acest sens?

Crearea de conținut este una dintre cele mai eficiente căi prin care magazinele online pot umaniza relația cu prospecții sau clienții. O strategie de content marketing are sens atunci când există suficiente informații despre audiență.

“Vrei să dezvolți o strategie de conținut atunci când știi la ce se uită cumpărătorul tău, ce provocări întâmpină, ce întrebări are și vrei ca tu să fii cel care vine cu răspunsuri și soluții pentru el. Soluțiile le găsești după multă documentare, dar și din interacțiunea directă pe care o ai cu utilizatorii. Dacă îți creezi strategia fără să ai aceste informații, sunt șanse mici să aducă interacțiune între clienți și brandul tău. Mai întâi trebuie să le cunoști povestea pentru a construi tu alte povești pentru ei.”

Indiferent de mediul în care vor fi publicate, mesajele trebuie să se refere la nevoile audienței

Când vine vorba de campanii de marketing, alături de imagini cu puternic impact vizual și o targetare cât mai bine segmentată, mesajele care le însoțesc pot pune punctul pe i pentru a determina decizia de cumpărare.

“Sfatul meu pentru magazinele online atunci când scriu mesajele este să se lase ghidați de documentarea prealabilă. Să o analizeze și să scrie mesajele ca și cum ar fi un răspuns la nevoile, provocările, problemele sau dorințele audienței. Acestea sunt punctul de reper, mai puțin mediul pentru care scriu, respectiv o reclamă de Facebook sau un titlu.”, a mai spus Amy.

Citește mesajele cu voce tare pentru a-ți da seama dacă acela este tonul pe care ți-l dorești

Mai jucăuș, mai serios, mai prietenos sau mai formal? Dacă nu știi ce voce să oferi brandului tău în eforturile de comunicare, Amy Harrison te sfătuiește să testezi mesajele citindu-le cu voce tare. “Apoi întreabă-te: dacă aș sta în fața clientului meu, i-aș spune asta și într-un dialog obișnuit? Dacă răspunsul este nu, probabil tonul pe care l-ai ales nu ți se potrivește. Textele pe care le completezi în website sau în mesajele de pe social media sunt o conversație pe care o inițiezi cu prospecții tăi și ai nevoie să curgă cât mai firesc posibil.”

Interviurile cu utilizatorii/clienții unui magazin online sunt vitale pentru a stabili un limbaj comun

Câți dintre voi v-ați întâlnit cu ai voștri clienți pentru a le afla nevoile? Câți ați petrecut câteva zeci de minute pentru a parcurge procesul de onboarding pe website ca să testați dacă potențialii cumpărători înțeleg mesajele sau procesul de navigare? Probabil nu mulți. Ori acesta este un pas vital, spune Amy, pentru a putea comunica pe limba publicului țintă. “Dacă întâlnirile unu la unu sunt mai puțin accesibile, magazinele online ar trebui să ruleze sondaje, sau să navigheze pe platforme precum Reddit/Quora. Aceasta este cea mai simplă modalitate prin care pot afla întrebările și problemele clienților cu privire la produs sau industrie.”

USP-ul (Unique Selling Proposition) trebuie să spună o poveste diferită

Alegerea unui USP, adică a unei propoziții scurte, succinte și clare care să descrie afacerea pe care o gestionezi sau produsele pe care le vinzi, poate fi o mare bătaie de cap, atât pentru proprietarii de magazine online, cât și pentru oamenii de marketing. Amy Harrison spune că procesul acesta ajunge să fie complicat pentru că magazinele online se chinuie să găsească unicitate acolo unde nu este cazul:

“Cea mai mare greșeală în alegerea unui USP este să te străduiești să alegi ceva unic fără să te întrebi dacă este ceva ce și clienții vor. Sunt foarte puține produse cu adevărat unice pe piață, iar în mesajele pe care le livrezi este mai puțin despre a fi unic/diferit și mai mult despre a spune o poveste diferită. O poveste diferită față de cea a competitorilor și care are la bază nevoile clienților.”

O sursă de inspirație foarte bună poate fi inclusiv documentarea SEO. Specialiștii care se ocupă de acest segment pot veni cu foarte multe detalii utile despre întrebările pe care le au cei din segmentul țintă, ce caută, ce își doresc. Ulterior, mesajele trebuie să oglindească exact acele nevoi.

Creează o relație cu cei care îți iubesc brandul și încurajează-i să creeze conținut pentru tine

Fie că este o evaluare, un video, o fotografie, începe să creezi conținut pentru magazinul tău cu ajutorul persoanelor care îți iubesc produsele și o recunosc în mod public. E cea mai simplă cale prin care poți aduce plus valoare și pentru clienți, și pentru brandul tău.

Scriptul unui video explicativ ar trebui să fie mai puțin creativ

Cum în ultima perioadă toată lumea creează conținut video, am întrebat-o pe Amy care sunt capcanele în care cad magazinele online sau startup-urile atunci când creează video-uri explicative, de exemplu.

În primul rând, spune Amy, trebuie să știe foarte clar că au nevoie de un video explicativ. Altfel, dacă doar copiază mulțimea și nu este relevant pentru audiența lor, este un efort în zadar. Scriptul unui video explicativ are nevoie de mai puțină creativitate. Sunt de evitat clișeele și limbajul de lemn, în favoarea unor mesaje simple care să aducă informație utilă audienței. Practic, atunci când creezi video-ul trebuie să ai răspunsuri la întrebările: ce au învățat clienții mei din acest video și nu știau înainte? Ce pot face ei acum și nu puteau face înainte?

Ultimul sfat pe care vi-l dezvăluim din discuția cu Amy este că timpul în care vezi rezultatele unei campanii de content marketing variază în funcție de specificul business-ului, ciclul de vânzare și rapiditatea cu care audiența targetată interacționează cu mesajele. În timp ce pentru unele produse/industrii rezultatele se pot vedea la câteva minute de la trimiterea unui e-mail, la altele poate dura și câteva luni.

Amy Harrison vine pe 14-15 noiembrie, la GPeC Summit cu multe exerciții practice, studii de caz și bune practici pentru magazinele online și specialiștii în marketing care vor să afle cum să scrie texte prin care să evite deconectarea clientului de la brand.

Ultimele 48 de ore pentru înscrieri early-bird, la prețuri speciale, la GPeC Summit

Agenda GPeC Summit November 14-15 este disponibilă pe site-ul nostru. Vezi ce ți-am pregătit și nu uita că mâine, 31 octombrie, ora 23:59 expiră Oferta Early-Bird! AMR 2 zile de prețuri reduse 👉 http://www.gpec.ro/agenda-gpec-summit-noiembrie/!