Cumpărătorul online al anului 2022: mai puține achiziții din impuls
Ultimii ani au reprezentat un tumult de schimbări în comportamentul cumpărătorului online. Studiul Smart Shopper 2022 al celor de la Google evidențiază câteva din schimbările ce au avut loc în preferințele de achiziție online de la perioada pandemiei până la vremurile tulburi și incerte pe care le traversăm (atât din punct de vedere economic cât și internațional), schimbări pe care le-am sintetizat în articolul de mai jos.
Apetitul față de shoppingul online se menține, însă cuvântul cheie al sfârșitului de an este „Cumpătare”
În ciuda regăsirii apetitului pentru shopping offline odată cu ridicarea restricțiilor impuse de pandemie (o creștere de 21% în august 2022 față de 2021), situația internațională de la începutul anului precum și impactul economic al crizei aduce în zona de comerț electronic un nou set de provocări – atât din punct de vedere al derulării activității de business cât și la nivelul preferințelor clienților.
Țînând cont de context, unii dintre consumatorii online și-au schimbat obiceiurile de cumpărare și modul în care iau deciziile de achiziție, însă 91% dintre cei intervievați în cadrul studiului cred că își vor menține obiceiurile de cumpărare în mediul online, însă doar 13% din cumpărătorii din România declară că fac cumpărături din impuls (spontane), comparativ cu 36% în 2021.
În plus, în România, interesul și cererea pentru categoria produse și servicii “Lifestyle” (discreționare) se mută către cheltuieli “funcționale”si crește cererea pentru “second-hand”, cu peste 30% din cumpărători declarand ca au achiziționat bunuri folosite în 2022.
Aliniată cu restul Europei, traiectoria comerțului electronic este una crescătoare pe toate categoriile de produse (Hi-tech, Home& Garden, Beauty și Fashion)
Tinerii – driverii creșterii ecommerce-ului
Achizițiile online cunosc o creștere puternică în categoriile de vârstă 18 – 24 ani și 24 – 34 de ani, ceea ce generează schimbări în modul de comunicare, strategiile de marketing, mesaje și canalele folosite de către magazinele online în perioadele viitoare.
Mobile – canalul principal folosit în achiziție
51% din cumpărători fac achiziții online de pe smartphone, așadar optimizarea site-urilor și dezvoltarea de aplicații de shopping online pentru magazinele online este deja obligatorie.
Puncte tari și slabe ale shoppingului online
Principalele puncte tari care susțin preferința pentru achizițiile online, din perspectiva cumpărătorilor:
- Convenience – Confort
- Livrarea produselor acasă
- Ușurință în luarea unei decizii
- Prețuri mai scăzute online
În același timp, dificultățile care generează rețineri de la a cumpăra online sunt:
- Review-urile independente erau dificil de găsit sau inexistente
- Imposibiltatea plasării comenzii fără a face cont/ fără login
- Dificultăți în procesul de retur
- Neidentificarea produsului dorit în mod rapid
- Timpul prea lung de răspuns la customer support
Prețul și discounturile – factori cheie ai deciziei de cumpărare
În mod tradițional, prețul a fost cel mai important factor în decizia de cumpărare, însă în 2022 importantă lui va fi și mai pronunțată: 46% din cumpărători declara că iau decizia de achiziție de la un magazin/brand sau altul în funcție de preț
Perioada Ianuarie – August 2022 a înregistrat o creștere cu 23% a numărului de căutări după “reduceri” (în Google) față de aceeași perioada a anului trecut.
Studiul ‘Smart Shopper 2022’ – derulat de Google și compania de studiu de piață Savanta – are scopul de a evidenția principalele insighturi referitoare la comportamentul de cumpărare și prospectare/ informare înaintea achiziției online pentru 4 categorii de produse principale. Este reprezentativ la nivel național, în rândul populației online din categoria 18+ care au făcut o achiziție online în ultimele 3 luni din categoriile vizate: electronice (HI-tech), Fashion, Home & Garden & Beauty și analizează tendințele anuale începând din anul 2019.