De ce sa alegi plata online prin Open Banking pentru afacerea ta

Un aspect important pentru activitatea de comerț electronic este ca tranzacțiile de plată online să se desfășoare rapid, în siguranță și transparență, doar între tine și clientul tău. Plata cont la cont prin Open Banking, o inovație dorită chiar înainte de vreme de mulți comercianți pentru a încasa mai ușor pentru fiecare produs sau serviciu vândut online, a devenit pe parcursul ultimilor 2 ani o realitate la îndemâna fiecărui magazin sau afacere digitală. 

Beneficiile Open Banking sunt palpabile:

  • Reduci costurile cu fiecare încasare de la clienți și transformi plata clientului într-un proces direct. Open Banking elimină intermediarii și permite tranzacții directe între consumatori și comercianți. Acest model de plată se sprijină pe cea mai nouă tehnologie, reglementată prin directiva europeană PSD2, care promite o evoluție continuă și o perspectivă optimista pentru viitorul tranzacțiilor online fără intermediari.
  • Îmbunătățești lichiditatea. Plățile sunt procesate rapid și direct în contul tău bancar, eliminând așteptarea asociată cu decontările procesatorilor de carduri.
  • Crești încrederea clienților tăi. Deseori întâlnim clienți temători și neîncrezători în a-și completa detaliile confidențiale ale cardului de debit/credit pe site-uri necunoscute lor sau în wallet-uri digitale, astfel că o metodă de plată cu un nivel superior de securitate, fără expunerea vreunei informații secrete online și fără a-și salva datele într-un cloud necunoscut, este singura opțiune ce le oferă încredere.

Percepții greșite în alegerea soluției de plată

În timp ce toți furnizorii fintech care oferă plata cont la cont au în comun infrastructura Open Banking expusă obligatoriu de fiecare bancă locală, este ușor să credem că prețul este unicul factor diferențiator. Însă, așa cum ne-au arătat ultimii ani, de la apariția Open Banking în România în 2019 și până în prezent, sunt și alți factori esențiali care diferențiază furnizorii de plăți cont la cont, iar cel mai mic preț poate ascunde riscuri și consecințe neașteptate. Nu lăsa prețul să te încânte – caută să înțelegi calitatea soluției.

Dincolo de preț, o fundație solidă pentru Open Banking

În special în zona soluțiilor de plată prin Open Banking, prețul a devenit într-un timp foarte scurt de la reglementarea și oficializarea acestei tehnologii o strategie slabă și fără fond de intrare pe piețe noi pentru unii furnizori din alte regiuni ale Europei. Conectarea la infrastructura de Open Banking a băncilor locale populare, expunerea unei liste bogate de bănci la nivel regional / european și un preț microscopic au constituit soluția de market-entry.

Această abordare este tot mai întâlnită pentru demonstrarea prezenței și capabilităților regionale, atât în fața investitorilor fascinați de mirajul unei piețe extinse, cât și comercianților ce caută metode inovatoare de plată, cum este plata cont la cont, și pentru care un preț irezistibil de mic față de nivelul actual al costurilor lor le poate trezi interesul și senzația că se află în fața unei decizii bune.

Însă, iată care sunt elementele definitorii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi un furnizor fintech pentru plata cont la cont prin Open Banking din platforma ta de eCommerce, pentru tine și clienții tăi:

  • Importanța alegerii unui furnizor fintech autorizat 

Pentru ca tranzacțiile tale de plată cont la cont să fie conforme, asigură-te că lucrezi cu un furnizor fintech recunoscut de autoritățile naționale. 

În România, Banca Națională a României (BNR) este instituția care validează, autorizează și supraveghează furnizorii de Open Banking, și se asigură că aceștia respectă standardele riguroase impuse de directiva PSD2 și de reglementările locale.

Smart Fintech este primul dintre cei doi furnizori locali autorizați de BNR și se detașează prin dedicarea sa pentru furnizarea de soluții de plată cont la cont pentru e-Commerce, pentru tranzacții B2C și B2B, alături de serviciul de interogare a conturilor bancare.

Verifică dacă furnizorul pe care-l alegi este autorizat de o Banca Centrală, iar pentru plățile tale domestice este cu atât mai important ca tranzacțiile de plată să fie inițiate cu ajutorul unui serviciu autorizat direct de BNR. Acest lucru sporește încrederea în legalitatea și siguranța serviciului, dar asigură, pentru tine și clienții tăi, un canal direct local pentru raportarea și soluționarea rapidă a oricăror potențiale incidente.

  • Licență în nume propriu, nu împrumutată

Explozia Open Banking în Vestul Europei a condus la apariția multor fintech-uri care au considerat această tehnologie un adevărat El Dorado. În căutarea rapidă a succesului, unele dintre aceste entități au ocolit procesul autorizării oficiale prin Băncile lor Centrale, preferând o rută rapidă pentru a funcționa: operarea sub o licență împrumutată de la un furnizor autorizat.  

Asigură-te că partenerul tău fintech de Open Banking deține o licență proprie, obținută printr-un proces de autorizare riguros. Acesta este semnul distinctiv al unui jucător legitim și dedicat în spațiul Open Banking. O licență proprie nu doar că subliniază autenticitatea și independența furnizorului, dar îți oferă și garanția că inițierea plăților clienților tăi sunt gestionate cu cea mai mare seriozitate și sub supravegherea corespunzătoare.

Nu te mulțumi cu o soluție de moment – investește într-o colaborare de durată, care promite siguranță și stabilitate pe termen lung pentru tranzacțiile afacerii tale și ale clienților tăi.

  • Angajament și implicare în dezvoltarea Open Banking-ului local

Un furnizor de încredere în sfera Open Banking se angajează cu implicare în evoluția serviciilor de plată cont la cont, dobândind o cunoaștere profundă a pieței locale în care dorește să contribuie și să se dezvolte. Implicarea activă este cheia pentru satisfacerea cerințelor specifice ale comercianților și consumatorilor. 

În mediul financiar dinamic din România, astfel de eforturi presupun nu numai o prezență fizică, dar și o echipă de specialiști dedicați – adevărați pionieri – care nu doar că realizează conexiuni cu băncile locale, dar și examinează minuțios datele din mii de tranzacții pentru a îmbunătăți constant experiența de utilizare a soluției de plată împreună cu băncile partenere.

Angajamentul activ și consistent pentru evoluția capabilităților locale de Open Banking este un barometru esențial al devotamentului furnizorului față de clienții săi și piața locală. Alege un partener care contribuie la progresul Open Banking-ului local.

  • Cunoașterea profundă a infrastructurii locale de Open Banking 

Un furnizor de încredere pentru inițierea plăților cont la cont analizează, testează și contribuie la îmbunătățirea infrastructurii băncilor locale prin rezultatele testării continue și feedback-ul clienților utilizatori pentru a le oferi acestora cea mai bună experiență pentru plățile cont la cont.

Alegerea unui furnizor de servicii de plată prin Open Banking este o decizie strategică care poate influența succesul afacerii tale în era digitală. Este esențial să alegi un partener cu o echipă locală solidă, autorizat și implicat în dezvoltarea serviciilor de plată, care îți oferă nu doar prețuri competitive, dar și siguranța și stabilitatea necesare pentru a-ți proteja afacerea și a construi încredere între tine și clienții tăi. Un furnizor care îmbină expertiza locală cu un angajament ferm în progresul tehnologic va asigura o fundație solidă pentru tranzacțiile tale online cont la cont.

_____________________________________________________________________________________

Autor: Alice Anghelea
Growth Revenue, Smart Fintech

Cu un background antreprenorial excelent, construit în jurul motivației clienților pentru schimbare și inovație, Alice are 20 de ani de experiență în stimularea creșterii veniturilor pentru companiile de tehnologie și BPO, de la primele etape până la maturitate, atât pe piețele interne, cât și pe cele internaționale (EMEA, CEE). Ea a contribuit la apariția și creșterea pieței internaționale pentru tehnologia SaaS a managementului forței de muncă a UCMS Group EMEA și serviciile BPO, devenind alternativă relevantă la marii furnizori globali. Ea este membru fondator al primei platforme din Europa pentru agregarea și analiza recenziilor online pentru mărci de consum. Din 2022, Alice s-a alăturat Smart Fintech, principalul laborator de inovare în Open Banking din România, gestionând strategia de lansare pe piață a start-up-ului, într-o abordare orientată către client a soluțiilor inovatoare de Open Banking constituite ca viitorul plăților digitale și a soluțiilor digitale de agregare a datelor financiare din România și CEE.