Ești pregătit pentru migrarea platformei de comerț?
Ce trebuie să știi înainte de a-ți schimba tehnologia.
Într-o piață în continuă expansiune și schimbare, a te adapta nu mai este o opțiune, ci o investiție necesară. Un astfel de mediu este și comerțul digital, un domeniu unde cu numai 10 ani în urmă expresii precum „omnichannel”, „live shopping” sau „Buy Now, Pay Later” păreau simple experimente. Astăzi, sunt doar câteva dintre cerințele standard pe care cumpărătorii le au de la magazine.
În astfel de condiții, nu este de mirare că business-urile de ecommerce caută în mod constant cele mai noi și adaptate tehnologii. Până la urmă, chiar și cel mai vizibil brand riscă să se piardă în mulțime dacă nu este prezent pe toate canalele frecventate de cumpărătorii săi. Indiferent cât de diversă este gama ta de produse și cât de accesibile prețurile, dacă ele nu pot fi găsite cu ușurință de către clienți, ratele de conversie vor rămâne mici. Pentru astfel de probleme, migrarea platformei de comerț poate fi o soluție.
O definiție simplă ne spune că migrarea platformei („platform migration” sau „replatforming”) este procesul selectării unei noi platforme tehnologice și al transferării datelor magazinului tău pe ea. O descriere mai complexă ne spune însă că migrarea platformei implică atât transferul unor elemente grafice și funcționalități, dar și a catalogului de produse, integrărilor, bazelor de date și dezvoltărilor create de terțe părți.
Vorbim deci despre un proces complex, ale cărui beneficii pot fi multiple (de la creșterea traficului și ratei de conversie la oferirea de noi funcționalități și extinderea internațională), dar ale cărui costuri pot fi la fel de ridicate. Prin urmare, în acest articol ne vom concentra nu asupra beneficiilor evidente ale schimbării platformei sau a procesului în sine, ci asupra pașilor premergători migrării.
Mulți proprietari de magazine gândesc migrarea în termeni de costuri de dezvoltare și operaționale, dar o abordare mai corectă ar fi să-ți evaluezi platforma în termeni de venituri și oportunități.
Trei întrebări esențiale
Înainte de a demara procesul de migrare, sunt trei întrebări pe care merită să le adresezi atât echipei tehnice, cât și echipei de management. În primul rând va trebui să ne întrebăm: “Este oare vina platformei actuale?”.
Dacă magazinul tău are o arhitectură învechită, cu sisteme monolitice și greu de adaptat, răspunsul este un DA răsunător. În alte condiții însă, merită să aprofundezi motivul pentru care platforma ta existentă are probleme.
O viteză mare de încărcare poate însemna și un plan de hosting prost ales, o găzduire on-premise sau lipsa unor optimizări de CDN. Traficul mic poate fi într-adevăr vina platformei, dar și a unui branding neatrăgător, a optimizării SEO sau a unor descrieri de produs incorecte. La fel, operatorii neinstruiți ar putea ignora anumite opțiuni ale platformei existente, lăsându-ți impresia că ele nu sunt disponibile.
Prin urmare, înainte de a începe procesul migrării, trebuie să fii sigur că magazinul tău chiar a depășit capacitățile platformei existente!
“Putem rezolva problema prin integrare?” este a doua întrebare pe care orice CIO sau CTO ar trebui să și-o pună înainte de schimbare. Desigur, răspunsul implică mai multe consultări cu echipa și partenerii de implementare, însă e posibil ca o integrare să fie mai ieftină și mai rapidă decât o migrare, mai ales dacă platforma suportă API-uri moderne. De exemplu, lipsa unor integrări cu platformele de marketing poate fi consecința unei platforme „închise”, dar poate fi și o problemă ușor de rezolvat prin câteva ore de dezvoltare.
Pe de altă parte, printre alte motive care pot duce la decizia de migrare, lipsa capabilităților native de marketplace este genul de problemă pe care simpla integrare nu o va putea rezolva niciodată în totalitate…
O ultimă întrebare este “Care este adevăratul cost al migrării?”, sau, mai bine zis, “Care este adevăratul cost al stagnării?”. Mulți proprietari de magazine gândesc migrarea în termeni de costuri de dezvoltare și operaționale, dar o abordare mai corectă ar fi să-ți evaluezi platforma în termeni de venituri și oportunități. Câți clienți poți pierde pe termen lung dacă nu faci migrarea? De câte ori s-au plâns clienții tăi loiali de platforma existentă și câte ore de suport tehnic ai economisi cu una nouă? Cu alte cuvinte: Cât te costă să menții status quo-ul? În funcție de răspuns, poți decide dacă merită sau nu să faci următorul pas…
Primii pași spre o migrare reușită
Dacă ai decis că migrarea este cea mai bună soluție, există câteva lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a începe, dar și câteva pe care va trebui cu siguranță să le eviți.
Cu ce ar trebui să începi:
- O evaluare completă a soluției actuale, cu toate funcționalitățile vitale, integrările, dar și cu lipsurile pe care speri să le acopere viitoare platformă.
- O prioritizare a acestor funcționalități și a implementării lor. O metodă cunoscută este metoda MoSCoW, unde procesele sunt împărțite între Must-haves (necesare), Should-haves (importante), Could-haves (secundare), Would-like-to-haves (dorite pe viitor).
- Obține aprobarea tuturor factorilor de conducere înainte de a începe să cauți o platformă nouă.
- Setează un buget și un timp de implementare cu partenerii tăi și calculează-ți corect perioada de lansare, luând în calcul și testarea. Evită lansarea în perioadele promoționale aglomerate.
- Pregătește schimbarea în interiorul organizației, dar și în al bazei de cumpărători. Procesul de „change management” este vital.
- Creează back-up-uri și trece în revistă toate paginile și subpaginile site-ului tău înainte de migrare.
- Creează împreună cu echipa ta scenarii de testare realiste pentru viitoarea platformă și roagă-i pe potențialii furnizori să le pună în aplicare.
Ce ar trebui să eviți:
- Sărirea peste etapa de selecție și alegerea unei platforme care îți îndeplinește toate condițiile „pe hârtie”. O astfel de decizie poate scurta etapa de alegere, însă o va lungi pe cea de implementare. Utilizarea unor scenarii de test realiste și validarea lor cu furnizorii este vitală.
- Transformarea migrării în responsabilitatea unui singur departament. Deși este necesar să ai un manager de proiect, schimbarea platformei de comerț va afecta toată compania.
- Neconsultarea managementului sau a clienților înainte de alegerea platformei.
- Concentrarea pe partea de front end, cea mai vizibilă, dar probabil cea mai ușor de abordat la nivel de implementare.
- Ignorarea website-ului existent pe parcursul procesului de migrare – până la urmă, el rămâne principala ta sursă de venit.
- Nedocumentarea funcționalităților existente sau a procesului de migrare.
- Neinstruirea operatorilor existenți, înaintea migrării.
Concluzii
Alegerea unei noi platforme de comerț nu este un proces ușor, însă, dacă motivațiile companiei tale sunt corecte și dacă pașii pregătitori au fost urmați, cumpărătorii vor aprecia experiența îmbunătățită de utilizare, iar tu inevitabila creștere de profit.
________________________________________________________________________________________
Autor: Vlad Stoiculescu – B2B Marketing Coordinator – VTEX CEE
Care a fost cea mai mare provocare la o astfel de migrare? ma bate gandul…
Salut! În esență, aș spune că mai toate provocările uzuale din timpul migrării derivă dintr-o singură problemă: nealinierea așteptărilor între client și furnizor. De altfel, acesta este și motivul pentru care, în multe situații, etapa de aliniere poate dura mai mult decât cea de implementare. Dacă există un plan de business bine stabilit și dacă cele două părți pot ajunge la o arhitectură care să-l îndeplinească, migrarea este deja un succes!