INTERVIU „Următoarea provocare semnificativă în marketing va fi umanizarea proceselor” – Talia Wolf, keynote speaker la GPeC Summit 2016
Talia Wolf, Conversion Optimization Expert, vine pentru prima oară la GPeC Summit. Talia este expertă internațională și o „stea în devenire” în domeniul optimizării conversiilor și este prezentă de mai mult de doi ani la conferințe internaționale precum Conversion XL Live, Conversion Conference, Conversion Summit, Emerce.
Raluca Radu a stat de vorbă cu Talia, pentru a afla mai multe detalii din experiența ei, dar și pentru a vă oferi o vedere de interior a prezentării ei de la GPeC Summit.
Talia, vorbești mult despre optimizarea ratei de conversie și despre targetarea emoțională. Ai putea explica pe scurt, pentru cititorii noștri, ce înseamnă targetarea emoțională?
Targetarea emoțională se referă la cunoașterea în profunzime a clienților tăi, la un nivel mai înalt decât elementele comportamentale precum genul, vârsta și dispozitivul folosit. Este vorba despre a pune clientul pe primul plan, nu produsul sau afacerea.
Pe scurt, metodologia targetării emoționale cuprinde declanșatorii emoționali primari ai clienților, se referă la procesele lor de luare a deciziilor, la folosirea design-ului persuasiv, la imagine, la culoare și la mult mai multe elemente, în așa fel încât să creezi o experiență a consumatorului care să genereze venituri triple pentru afacerea ta. Metodologia de targetare emoțională este utilă pentru ca tu să te asiguri că nu faci teste A/B aleatorii, ca să știi exact ce testezi și să poți înțelege și folosi rezultatele.
Pentru a putea face conversii și pentru a-ți crește afacerea, trebuie să pui clientul pe primul plan și să înțelegi motivația din spatele achiziției lui.
Dacă ai avea un buget limitat, în ce ai investi în primul rând, pentru a-ți crește vânzările? În optimizarea ratei de conversie sau în marketing? De ce depinde creșterea afacerii?
Depinde de traficul tău curent, de funnel-uri și mai ales de publicul țintă. Este nemaipomenit să-ți crești traficul ca să atragi vânzări, dar singurul mod prin care ești sigur că-ți crești afacerea și vânzările este să optimizezi experiența de cumpărare a clientului, să faci mai ușor procesul de cumpărare și să-ți crești ratele de conversie. Odată ce ai reușit asta, te poți concentra pe creșterea traficului care-ți generează un ROI mai mare.
Pe o piață tot mai competitivă în comerțul electronic, care este cea mai bună modalitate pentru un magazin online care vrea să intre pe piață și să-și construiască un brand?
După cum veți auzi în cadrul prezentării mele de la GPeC Summit, concurența este fără sfârșit. Sunt sute de companii care țintesc același public și au bugete mai mari, au produse mai bune sau prețuri menite să domine piața; este foarte greu să ții pasul. În afară de competiție, avem statisticile despre comportamentul online și acesta arată că se petrece tot mai puțin timp pe site și că răbdarea clienților este în scădere. Unul dintre cele mai bune moduri de a construi un brand de succes este să faci cercetare în profunzime despre clienții tăi.
Despre ce vei vorbi la GPeC Summit?
Despre multe lucruri cu care se confruntă astăzi marketerii și magazinele online și despre greșeala nr. 1 pe care o fac 99% dintre marketeri atunci când fac optimizarea ratei de conversie. Voi descrie un întreg plan de optimizare a site-ului, de creare a unui brand de succes și de creștere a companiei prin folosirea targetării emoționale. Vom aprofunda cele 3 elemente fundamentale ale targetării emoționale și vom învăța cum să transformăm vizitatorii în clienți optimizând conversiile așa cum trebuie.
Care crezi că va fi următoarea inovație în marketing-ul online? Despre ce vom vorbi în e-commerce și marketing digital în următorii doi ani?
Cred că tehnologia se dezvoltă, se adaptează și ne surprinde constant. Tot mai multe instrumente ajută afacerile să-și automatizeze procesele, de la personalizare la bots și alte platforme surprinzătoare care fac mai ușoară targetarea clienților. Dar cred că cea mai mare provocare din următorii doi ani va fi să umanizăm aceste procese; în timp ce toată lumea se grăbește să treacă linia de sosire cu soluții automate, scopul nostru primordial trebuie să fie să nu uităm că în spatele acelor ecrane sunt oameni care au nevoie de înțelegere, de ajutor, de personalizare. Cred că o mare parte din comunicarea dintre noi în următorii ani va fi o combinație între instrumente automate care fac treaba în locul nostru și să ne înțelegem clienții la un nivel mai înalt.
Ce sfat ai oferi unui magazin online românesc care vrea să-și crească vânzările?
Să fii atent la cifre, să le înțelegi și să faci un pas înapoi pentru a-ți înțelege consumatorii la nivel personal. Să știi ce-i ține treji noaptea, care sunt visurile lor cele mai ciudate și cum poți face să le îndeplinești scopurile și sarcinile lor, nu ale magazinului tău.