Ce este un serviciu de fulfillment și cum te ajută să testezi piețe noi

Bogdan Colceriu, Frisbo - Fulfillment si cross-borderPiața internațională a devenit în 2019 extrem de atrăgătoare pentru magazinele online românești. Dar o extindere în afara granițelor este o mare provocare. Raportul Nielsen Global Connected Consumer (PDF) relevă că 38% din business-uri au dificultăți în crearea unei prezențe online reprezentative local, 36% întâmpină dificultăți logistice și de livrare, iar 35% au probleme în asigurarea unui serviciu bun de customer support.

Am vorbit despre cât de greu este să ieși pe piețele de afară cu Bogdan Colceriu, Co-Founder Frisbo, dar și despre ce înseamnă un serviciu de fulfillment, care sunt avantajele lui și cum arată piața de e-commerce din România.


„Fără fulfillment e foarte dificil să ieși pe piețele din afară”

Modelul clasic cross-border în care un seller, aflat oriunde în lume, se mută dintr-o geografie în alta, este să caute un fulfiller în țara în care se extinde.

La nivel mondial, fulfillmentul se află într-o continuă transformare, deoarece vine cu noi provocări și atrage tot mai multe investiții. În Europa, evoluția marketplace-urilor care ies din țările lor, dau posibilitatea oricărui magazin online sau seller să se listeze și să testeze piețe noi. Astăzi, aproape oricine își permite să se gândească în afara granițelor țării sale.

Ca model de evoluție, Bogdan pariază pe o viitoare piață de fulfillment care nu se bazează pe toată marfa într-o singură hală. În viitor, e-commerce-ul și fulfillment-ul se vor completa astfel: eu sunt seller și vând în 20 de țări din 100 sau 1.000 de hale, ca să fiu cât mai aproape de client, să-mi optimizez și timpul și costul de livrare. De aceea, fulfillment-ul va evolua înspre rețele de hale, nu o hală în mijlocul unei țări din care acopăr tot.

Și în România încep să se deschidă orizonturile. Mulți își pun problema să vândă și în afara granițelor, se uită pe piețe străine unde ar putea să-și listeze produsele.

Ce este Frisbo și cum ajută el concret un magazin online

Frisbo este o tehnologie care se poate integra cu majoritatea platformelor de e-commerce existente atât național, cât și cu cele internaționale și oferă o experiență curgătoare clientului: intră comanda, ajunge automat în Frisbo, se facturează automat, se generează automat AWB-ul, se întorc în platformă status-urile, tracking numbers, se sincroniează stocurile, numele și codurile de produse și tot ce trebuie să facă un magazin online e să aibă grijă să nu rămână fără stoc.

Unul dintre marile avantaje ale fulfillment-ului este costul redus față de gestiunea în regim propriu. Procesul de fulfillment este foarte simplu și ușurează sarcinile logistice, dar stocurile, prețurile, campaniile trebuie să fie foarte bine structurate și organizate. Trebuie să ai: procese bine puse la punct, rigoare în ambalare și etichetare, furnizori de încredere și o disciplină în integrări și actualizări.

Dacă în regim propriu îți cunoști fiecare cutie și fiecare produs, într-un fulfillment center, un produs este doar un cod de scanat. Este vital ca acel cod să corespundă cu codul din magazinul tău online.

În acest moment, Frisbo deține 12 hale în 3 țări: România, Republica Moldova și, de curând, Slovacia. Hub-ul din Bratislava e ca un nod din care vezi care e următoarea țară în care vrezi să te lansezi, pentru că de acolo poți livra în Austria, Ungaria, Germania sau Polonia. Miza Frisbo este să reunească suficient de multe hale, astfel încât, dintr-un singur punct să poată administra toate țările.

Un mesaj pentru antreprenorii români în e-commerce

România este deja relevantă în Europa ca e-commerce. Nu văd niciun motiv pentru care nu te-ai orienta spre alte piețe, să vezi dacă nu poți și tu să fii relevant în afară.


Nu uita să te abonezi la canalul de Youtube GPeC pentru a descoperi toate interviurile și clipurile noastre imediat ce sunt publicate.


GPeC 2019 este un eveniment powered by FAN Courier

Gold Partner: VTEX

Brought to you by: Orange

Eveniment susținut de: Cora, DHL, DPD, DWF, eMAG Marketplace, Frisbo, GTS, Luigi’s BoxNew Black, Oracle

Radioul Oficial: Kiss FM

Hosting Oficial GPeC: Hosterion

Limousine Service: City Limo