Care sunt brandurile preferate ale românilor și cum influențează Black Friday rata de abandon a coșului de cumpărături – interviu cu Michal Jirak, Co-founder & Investor GLAMI

GLAMI, catalogul de fashion online care se adaptează la nevoile, gusturile și preferințele utilizatorilor, unul dintre jucătorii de top din e-commerce în Europa Centrală și de Est, a ajuns și la noi la mijlocul lunii iunie 2017. Spre deosebire de alte platforme, GLAMI se diferențiază prin folosirea unor unelte inteligente care conectează cumpărătorii cu magazinele online preferate. La câteva luni de când platforma este deja pe piața din România, am fost curioși să aflăm cum s-a desfășurat primul Black Friday GLAMI: care sunt cele mai căutate produse, când preferă utilizatorii să le achiziționeze, ce categorii de branduri sunt avantajate și multe altele.

L-am invitat la o discuție despre detaliile „din culise” pe Michal Jirak, co-fondator GLAMI și unul dintre investitorii din cadrul Miton Investment, grup focusat pe lansări de operaţiuni e-commerce în Europa Centrală şi de Est. Din anul 2000 până în prezent, grupul Miton a pus bazele a zeci de companii cu venituri de până la 400 milioane euro şi peste 800 de angajaţi.

Glami.ro este singurul catalog online de modă din România. Este prima platformă de acest fel lansată în România care combină conținutul fashion, de tipul celui întâlnit pe fashion blog-uri, cu generarea de vizitatori și acțiuni menite să ofere cei mai buni clienți pentru magazinele online înregistrate. GLAMI are la bază un motor de  inteligență artificială, prin care împarte ofertele în diverse categorii și clientul găsește întotdeauna brandurile favorite.

 

GPeC: Acesta a fost primul Black Friday GLAMI în România. Cum v-ați pregătit pentru eveniment și ce avantaje au avut brandurile partenere, avantaje pe care alte platforme sau magazine fizice nu le pot oferi?

Michal Jirak: Pentru Black Friday am transformat întreg catalogul de produse astfel încât produsele cu discount să fie listate înaintea produselor care nu erau la promoție. Marele avantaj a fost că dacă aveai o ofertă foarte bună, chiar și pentru un număr limitat de produse, puteam promova acele produse în cadrul fiecărei categorii. Noi ne ocupăm de promovare, tot ce trebuie să facă partenerii noștri este să gândească oferte cât mai avantajoase. Acest lucru îl facem pe tot parcursul anului – eliminăm povara unei campanii complexe de targetare pentru partenerii noștri.

 

GPeC: Pe măsură ce înaintezi în vârstă îți schimbi și preferințele și prioritățile. Care sunt cele mai căutate produse pentru fiecare categorie de vârstă, de Black Friday, la nivel global? Aceleași rezultate se aplică și pentru România?

MJ: Am observat că, la nivel de Europa, categoriile de produse pe care utilizatorii le caută sunt foarte similare. De asemenea, am văzut că promovarea produselor de sezon funcționează mai bine decât promovarea produselor pentru sezonul următor.

 

GPeC: Când preferă cei mai mulți utilizatori să achiziționeze produse de Black Friday? Imediat după miezul nopții? Dimineața? În timpul zilei?

MJ: În ceea ce privește platforma GLAMI, am observat un interes masiv încă de joi (16 noiembrie) în jurul orei 22:00, când foarte mulți utilizatori au început să studieze ofertele și să se pregătească pentru miezul nopții. De asemenea, am înregistrat același număr de achiziții atât după miezul nopții, în jurul orei 1:00, cât și dimineața, în jurul orei 8:00. Același comportament l-am observat și pentru ziua de 24 noiembrie.

În săptămâna dintre cele două evenimente interesul pentru ofertele de Black Friday a scăzut un pic, însă nu s-a pierdut complet, iar pentru a doua rundă de Black Friday am observat mai multă activitate încă de miercuri (22 noiembrie).

 

GPeC: Multe magazine online extind ofertele de Black Friday până duminica, deci practic avem un întreg weekend de reduceri, iar unele persoane chiar preferă să achiziționeze produse în weekend. Când a înregistrat Glami.ro cele mai multe achiziții în weekend?

MJ: Duminica este de obicei cea mai bună zi pentru a achiziționa produse din categoria fashion, deci extinderea ofertelor de Black Friday peste weekend este o strategie bună. Duminică (19 noiembrie), am observat o creștere cu 80% a vânzărilor partenerilor noștri față de ziua de vineri.

 

GPeC: Ce categorie de branduri sunt avantajate de Black Friday?

MJ: În general oamenii tind să prefere brandurile premium pe care și le pot acum permite, însă ofertele mai bune ale brandurilor mai ieftine compensează; așadar, în final, diferența nu este semnificativă.

 

GPeC: Există schimbări în ceea ce privește rata de abandon a coșului de cumpărături de Black Friday?

MJ: În mod surprinzător, aceasta rămâne constantă. Deși o ofertă avantajoasă este un motiv în plus să finalizezi o achiziție, unii utilizatori se gândesc de două ori înainte de a cumpăr un  produs doar pentru că se află la ofertă.

 

GPeC: Black Friday a fost pentru prima dată sărbătorit în Statele Unite și este strâns legat de Ziua Recunoștinței, însă datorită eficienței ca și strategie de marketing a fost adoptat și de către alte țări, inclusiv România. Americanii mai au, însă, încă o sărbătoare legată de Ziua Recunoștinței și Black Friday – Cyber Monday, sărbătorită în lunea de după Black Friday. Credeți că și alte țări vor adopta această sărbătoare în viitorul apropiat?

MJ: Foarte multe magazine online din Europa au sărbătorit Cyber Monday cu oferte foarte bune, pentru că acesta era un mod prin care se puteau diferenția de magazinele fizice. Însă având în vedere noul trend, omnichannel, Black Friday a devenit un eveniment mult mai puternic decât Cyber Monday. Impactul pe care Black Friday îl are în România este rivalizat doar de către cel din State – nicio altă piață nu a adoptat această sărbătoare la același nivel. Așadar, în alte țări poate că merită să sărbătorești și Cyber Monday, însă în România nu sunt sigur că ar funcționa.

Cifre și statistici Black Friday GLAMI

Glami.ro a sărbătorit primul Black Friday în România în weekendul 17-19 noiembrie 2017. În prima zi de Black Friday, 17 noiembrie, platforma a adus partenerilor săi vânzări de patru ori mai mari. Numărul de vizitatori pe pagină a crescut cu 100% vineri, în intervalul 9:00 – 20:00, iar numărul sesiunilor din aplicația mobilă a fost dublu față de desktop și tablete. Orașele cu cele mai multe comenzi au fost București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov. Comparativ cu un weekend obișnuit, partenerii Glami.ro au încasat câștiguri de șase cifre.

Glami.ro a construit cel mai mare catalog online de fashion, constând în 400.000 de produse și peste 50 de magazine online. Mai mult de 110.000 produse ce apar în catalogul online Glami.ro au fost cumpărate pe site-urile partenerilor de Black Friday. Cel mai vândut produs a fost o rochie în valoare de 348 RON. Brandurile preferate de cumpărători au fost Bonprix, Lee Cooper, Big Star, Reserved, Sinsay, Jenny Fairy, Orsay, Mohito, Vero Moda, Only, Tommy Hilfiger și La Redoute Collections.

 


 

GPeC 2017 (ediția de 12 ani) este un eveniment Powered by FAN Courier

Susținut de: Banca Transilvania, Bright Agency, Creadiv, CRITEO, DPD România, DWF – Digital Workforce, Frisbo, GLAMI, Mastercard, Mediapost Hit Mail, New Black, NewsMAN, PayU, QeOPS, RTB House, TargetWeb, VTEX

Partener al Competiției Magazinelor Online GPeC: Carrefour România

Brought to you by: Orange

Recommended Payment Processor Partner: mobilPay

Official Radio: Kiss FM

Apa Oficială GPeC: Aqua Carpatica

Limousine Service: CityLimo

Parteneri media principali: Wall-Street & ecomTEAM

Mândri să fim susținuți de:

Bloggeri oficiali: Adrian Gabriel Orbai, Alin Vlad, Andra Zaharia, Auraș Mihai Geambașu, Carmen Albișteanu, Corina-Maria Scheianu, Cristian China Birta, Cristian Iosub, Cristina Chipurici, Elena Cîrîc, Fulvia Meirosu, George Hari Popescu, Ionuț Bunescu, Lavinia Biberi, Marius Ovidiu Călugăru, Mădălin Blidaru, Olivian Breda, Sabina Cornovac, Luminița Balaban, StilMasculin, Robert Katai

Parteneri media: AdHugger, AGORA, ANIS, Business Days, Business Woman, Cariere, Comunicate de Afaceri, Comunicate de Presa, ECOMJOBS, HowToWeb, HRB Trends, IAB Romania, IQads, Institutul de Marketing, Jurnalul de Afaceri, Lumea SEO PPC, Magazinul Progresiv, Manager.ro, MarketingFocus, NewEditionNews, Romania Pozitiva, Shopmania BIZ, Softlead, SMARK, Startups.ro, TechCafe, TechHub, Ziua de Constanta