Cum a fost la Școala de Vară GPeC 2019 | eCommerce și Marketing Online la înălțime

Am spus-o la finalul celor 6 zile, o lăsăm acum mărturie și în scris: Școala de Vară GPeC 2019 a fost cea mai faină experiență de training și teambuilding din cei nouă ani de când organizăm acest eveniment unic în peisajul de e-commerce și marketing online românesc. Și nu exagerăm. Cei aproape 100 de participanți de anul acesta pot să confirme.

Dacă ai ratat ediția din 2019 și te gândești să participi la Școala De Vară GPeC 2020, hai să vezi mai jos ce te așteaptă!


Ziua 1: Salutare, Moeciu de Sus! Spargem gheața și ne cunoaștem offline

În fiecare an, participanții școlii GPeC vin din patru zări și avem șansa să cunoaștem piața online din toate colțurile țării. Reușim astfel să facem un proces de fine tuning, de înțelegere a modului în care încep business-urile și de aliniere la standardele internaționale.

 

După ce toată lumea se cazează, ne întâlnim și facem cunoștință: magazine online, specialiști în marketing, business owneri, traineri și organizatori. Nu ne formalizăm, aici facem cu toții parte din familia GPeC. Localizăm #frigiderulGPeC, mascota evenimentului, și socializăm la un pahar, apoi la prima cină copioasă. Seara avem program de voie, jocuri, discuții, chill time și ne pregătim de prima zi de cursuri.


Ziua 2: User Experience & optimizarea ratei de conversie, Google Analytics & Content Marketing în eCommerce

Încă din prima zi de cursuri la #ScoalaDeVaraGPeC avem momente de „Ahaaa!”. Andrei Radu ia la bani mărunți magazinele online participante și arată de ce pierdem clienți pe site la cursul de User Experience & optimizarea ratei de conversie prin tips & tricks direct aplicabile. Analizăm și comentăm prezența online a participanților în baza criteriilor de auditare din Competitia GPeC.

Eugen Potlog ne prezintă tipurile de modele de atribuire disponibile în Google Analytics. În e-commerce este esențial să urmărești și să înțelegi performanța canalelor tale de marketing în funcție de modelul de atribuire utilizat, pentru a-ți optimiza rata de conversie. Discutăm pe larg diferențe de atribuire și ce insight-uri de business putem extrage din versiunile free/cu plată ale tool-ului.

Horia Neagu ne spune cum facem Content Marketing pentru site-uri de e-commerce și pentru blog. Înainte de toate este nevoie să înțelegem de ce avem nevoie de content și cum creezi o strategie de conținut într-un magazin online față de blog.

Ca tip de conținut, într-un magazin online vom avea descrierile de produs (care trebuie să fie unice și originale, pe limba publicului țintă, informative și persuasive, să răspundă la posibilele întrebări ale cumpărătorilor, să folosească cuvinte-cheie, dar să nu pară scrise de un robot, să fie structurate în așa fel încât să poată fi „scanate” la o primă privire). Am discutat cu exemple concrete despre diferența între specificații și beneficii de produs.

După masa de prânz e panică în toată Pensiunea Arnica: s-a furat trofeul GPeC 2019. Ne-am împărțit în echipe și am pornit în căutarea hoților. Pentru a găsi indicii, toți participanții trec prin probe care le testează îndemânarea, coordonarea, logica, intuiția etc. Cheia în misiune este să ne simțim bine. Din fericire, hoții sunt prinși. Pe 5 noiembrie vom premia și anul acesta cele mai bune magazine online românești la Gala premiilor în e-commerce.


Ziua 3: SEO, curierat și KPI în eCommerce

Mihai Vînătoru dă startul zilei de training cu 10 sfaturi de SEO pentru un scor perfect în Competiția GPeC! Ce trebuie să reținem este că în SEO există din ce în ce mai puțin rețete universale. Trebuie să vezi ce funcționează cel mai bine pentru industria ta, în funcție de cât de competitivă este piața.

De ce este important să faci SEO în e-commerce? Deoarece este un suport pentru brand să ajungă mai repede către client și pentru că te ajută să-ți crești sănătos business-ul. Iată la ce trebuie să te uiți și să optimizezi ca magazin online:

– să ai clean URLs, ușor de înțeles și de indexat de Google;
– să implementezi corect Canonical Tag pentru a evita canibalizarea SEO;
– să ai un profil natural de link-uri care fac refer către site-ul tău, pentru o creștere organică (vezi ahrefs);
– să ai conținut original și de calitate. Google publică periodic un material „Search Quality Rating Guidelines” prin care explică ce înțelege el prin calitatea conținutului;
– să implementezi tag-uri HTML microdata, ca să ajuți motorul de căutare să înțeleagă prin markeri ce tip de conținut ai și să-i afișeze în pagina de rezultate (folosește Google Structured Data Testing tool pentru a testa paginile site-ului și schema.org pentru documentație);
– să implementezi corect meta tags: title, description, robots. Meta description nu o să te ajute să crești în ranking, dar te poate ajuta să convertești, chiar dacă ești pe o poziție mai jos în SERP (folosește Screamingfrog);
– să implementezi corect structura de headlines (șisunt cele mai importante). Pe homepage este important să se găsească cu sloganul. În pagina de categorie să ai numele de categorie cu h1 și numele de produs cu h2. În pagina de produs vei avea cu h1 numele produsului și cu h2 detaliile despre produs, recenzii etc.);
– să optimizezi imaginile de pe site (poți folosi optimizilla dacă nu ai o soluție direct în site);
– să ai pe site fișierul robots.txt și să-l utilizezi corect. De exemplu, să includă o referință către sitemap.xml, să nu blocheze indexarea resurselor de tip JS, CSS și imagini etc. În Google Search Console poți testa funcționalitatea fișierului;
– să ai un site Mobile friendly pentru Google Crawler.

Cornel Morcov, FAN Courier Chief Commercial Officer, ne vorbește despre cum gestionăm relația între un magazin online și compania de curierat. Iată-ne în 2019, comerțul online nu poate trăi fără compania de curierat, așa cum nici compania de curierat nu mai poate trăi fără e-commerce. România se află pe locul 3 în Europa la eficiența livrărilor standard în 24h.

Din păcate, 85% din plățile online încă se realizează la livrare. Companiile de curierat își doresc să diminueze ponderea rambursului, din cauza managementului dificil al cash-ului. Tendința este de scădere de la an la an, dar încă insignifiantă. Unul dintre motive este și faptul că magazinele românești încă nu sunt dispuse să implementeze pe site opțiunea de plată online cu cardul.

Discutăm despre expansiunea serviciilor alternative de tip pick-up și drop-off points, precum și despre ce înseamnă Black Friday în cifre pentru companiile de curierat. Capacitate cu 70% sporită, KPI-ii de livrare scad de la 85%, în medie, la aproximativ 65%, stres maxim pentru curieri și magazine online, aglomerație pe străzi. Încheiem cu o sesiune prelungită de Q&A. Cornel găsește soluții pentru nevoile și situațiile particulare de livrare ale magazinelor online.

Lucia Ciucă a avut trei revelații în cei peste opt ani de cercetare în business online:

1. contabilitatea e diferită de raportarea financiară;
2. în România se iau prea des decizii de business bazate pe feeling sau păreri;
3. dacă nu măsori o să ai o imagine alterată a realității de business.

Ca brand la început de drum, nu vrei să copiezi practicile marilor magazine online. Nu trebuie să presupui că giganții online iau decizii de business universal valabile. Lucia ne vorbește despre Key Performance Indicators pentru un business de succes. Ce KPI trebuie să urmărești în fiecare zi în e-commerce?

Indicatori de marketing: Număr de vizite, Vizitatori unici, Timp petrecut pe site, Bounce Rate
Indicatori de produs/preț: Rata de conversie, Valoarea medie a coșului de cumpărături
Indicatori de loialitate: Număr de comenzi, Clienți recurenți/noi
Indicatori de operaționalitate: Net Promoter Score

După cursuri ne împărțim iar pe echipe și primim brief-ul unei campanii de marketing online la care avem timp de lucru două zile. Seara se încheie cu o super cină tradițională, grătar, vin fiert la ceaun și concert de muzică folk live alături de Marius Matache band. Acceptăm dedicații și încurajăm soliștii de karaoke, totul la lumina focului de tabără care ne ține treji (cel puțin pe unii dintre noi) până spre răsărit.


Ziua 4: Social media, strategii de PPC, Facebook Ads și campanii de marketing online în eCommerce

Cristian Manafu dă trezirea la cursul de Marketing în Social Media. Înainte de orice, dacă vrei să ai măcar o șansă să fii luat în seamă în e-commerce, trebuie să îți pui la punct design-ul site-ului, să publici conținut mai bun și să te asiguri că respecți normele GDPR.

În România, cele mai populare platforme social sunt Facebook, WordPress, LinkedIN, YouTube, Instagram și TikTok. Cel mai recent trend în social media este influencer marketing-ul. Deși pare o noutate, noi avem deja de aproximativ 10-11 ani creatori de conținut nișați sau generaliști care fac influencing marketing: bloggerii.

Cu ce te poate ajuta un influencer pe zona de e-commerce? Să atingi audiențe mai mari, să îți îmbunătățești recunoașterea brand-ului, să creeazi conținut pentru brand-ul tău, să generezi conversii, să crești încrederea în brand. Din păcate, momentan e destul de scump să creezi campanii de influencer marketing de succes și dificil să ai rezultate, dacă nu îți setezi din start corect nevoile și obiectivele.

Un alt mod prin care poți capitaliza pentru brand-ul tău este prin Real-Time Marketing. Există 3 tipuri de real-time marketing pe care le poți face pentru a viraliza: Real-Time Marketing, Newsjacking și Comparison Marketing.

Cristi crede că Instagram este cea mai importantă platformă social în acest moment la nivel global. Să nu uităm că Instagram a dat trendul global pe ce înseamnă Stories, iar noul val de influenceri se specializează pe comunicarea vizuală pe Insta. În 2018, existau peste 4 milioane de utilizatori români de Instagram, în vreme ce 8/10 utilizatori urmăreau un brand pe Instagram. La nivel global, engagement rate-ul este de 4.7%, în timp ce reach rate-ul e 34.37%, față de Facebook, care are un reach organic în scădere prăpăstioasă.

Anabela Luca ne aduce la Școala de vară GPeC strategii eficiente de PPC pentru a crește sănătos un magazin online. Vorbim despre Google Ads, ce tool-uri folosim, cum ne uităm la cifre și schimbarea de paradigmă care se întâmplă în prezent în Google. Average Position va dispărea și va fi înlocuit cu Absolute Impression Share.

Automatizările sunt viitorul în PPC. Ce automatizări de campanii poți testa în Google pentru business-ul tău? Smart bidding, smart creatives și attribution models.

Smart Bidding:

• Target CPA – funcționează cel mai bine pentru e-commerce;
• Target ROAS – funcționează foarte bine pe campanii de volum;
• Maximize clicks – pentru generarea de volume de click-uri în baza unui buget dat;
• Maximize conversions – problema față de target CPA e că îți crește costul de achiziție;
• Maximize conversion value – introdus de aproape o lună în conturi, pentru a obține conversiile cele mai profitabile (de testat);
• Target impression share – dacă vreau să apar 100% în căutări, ideal să avem peste 90% pe brand search.

Smart Creatives. Pot fi de tip copy și display. Responsive search ads îți vor spune care ad-uri merg cel mai bine și, în general, au un CTR peste media extended text ads. Google recomandă să ai un responsive ad și cel puțin două extended ads.

Attribution Models:

• Data-driven
• Last click
• First click
• Liniar
• Time decay
• Position-based

Raluca Radu are o veste bună și una proastă pentru online marketeri. Vestea bună e că marketingul online se automatizează. Vestea proastă e că marketingul online se automatizează…

Pe de-o parte, automatizarea va ajuta specialiștii să se concentreze mai mult pe strategie și mai puțin pe operațiuni. Pe de altă parte, totul fiind automatizat, de unde știu că nu va fi împins mai sus un competitor în detrimentul meu? În viitorul foarte apropiat, 2-3 ani, Facebook și Google vor miza foarte mult pe inteligență artificială în meciul Man vs. Machine. Asta înseamnă că trebuie să gândim strategia de marketing online diferit.

Vorbim despre ingredientele unei strategii de marketing online de succes în e-commerce din cele două perspective. Primul lucru este cunoașterea și înțelegerea publicului țintă – conturarea buyer persona-ului (pe Facebook poți folosi tool-ul Audience Insights). Odată ce cunoști profilurile buyer persona, poți crea mesaje targetate.

Cu ajutorul inteligenței artificiale, Facebook poate să te ajute să-ți atingi obiectivele prin optimizarea automatizată a campaniilor (pentru asta folosește Facebook Pixel, pe care trebuie să-l introduci în toate paginile site-ului tău).

Pentru programul serii ne împărțim din nou în echipe și pornim în treasure hunt. Descărcăm aplicația pe telefon și ne punem creativitatea la lucru în perimetrul pensiunii cu task-uri care variază de la a crea un clip viral pentru TikTok, la cum ar arăta un curs de e-commerce în România anului 1988. La final am proiectat rezultatele și am ales câștigătorii. Ca în fiecare an, ce se întâmplă la treasure hunt rămâne doar la Școala de vară GPeC. Curios? Nu rata înscrierea.


Ziua 5: Optimizarea procesului de checkout și ecuația de creștere în eCommerce

Liviu Taloi inaugurează ultima zi de cursuri la cu best practices pentru optimizarea procesului de checkout în e-commerce. Aflăm care este cel mai bine păzit secret al coșului de cumpărături.

În 2019, rata medie de abandon a coșului la nivel global este de 69,57% și crește anual. Psihologic, acest lucru se explică prin scăderea atenției utilizatorului, care în prezent a ajuns la cel mult 8 secunde. Principalele motive de abandon sunt: taxele de transport, obligativitatea contului pe site, procesul de checkout complex, taxele finale nu sunt afișate.

Liviu ne oferă câteva sfaturi de usability pentru creșterea ratei de conversie:

• Nu întrerupe procesul pentru înregistrare
• Nu distrage atentia cu butoane de acțiune inutile
• Nu integra câmp pentru cupoane/vouchere dacă nu ai o strategie în acest sens (inamicul numărul 1 al checkout-ului; creezi frustrare)
• Folosește aceeași adresă pentru facturare și livrare
• Cere informațiile o singură dată

Și câteva sfaturi pentru optimizarea paginii de thank you:

• În primul rând să ai această pagină la finalizarea comenzii
• Afișează un mare „MULȚUMESC” clientului pentru comandă
• Pune link către istoricul comenzilor și urmărirea AWB-ului
• Afișează datele tale de contact, program de lucru, mărci de încredere
• Invită clientul să-și creeze acum un cont pe site (explică-i beneficiile)
• Invită clientul să se aboneze la newsletter, să se aboneze la canalele tale de social media

Valentin Radu încheie cursurile Școalii de vară GPeC cu ecuația de creștere în e-commerce. Vorbim despre cum îți crești veniturile din comerț online.

Ecuația este simplă: trafic x rata de conversie x valoarea medie a comenzii = venit

Dar 95% din deciziile de cumpărare pe care le iau oamenii sunt luate în subconștient. Ce înseamnă asta pentru un vânzător? Că nu trebuie să se adreseze cumpărătorului rațional.

Un magazin online este intermediar între produs (preț, calitate, brand) și client (emoție, așteptări, buget). Clientul este cel mai important factor în creșterea venitului. Ce înseamnă asta? Că dacă vrei să-ți crești vânzările, trebuie să-ți perfecționezi customer experience (user experience, timp de livrare, politica de retur, termenii de ramburs).

Este momentul ca participanții să vină în locul trainerilor și să-și prezinte strategiile de marketing online în baza brief-urilor primite în ziua 3. Practica bate teoria și avem acele momente de ahaaa! când conștientizăm cât de dificil este te încadrezi într-un buget limitat și să te diferențiezi pe o piață concurențială. Participanții se descurcă de minune.

Seara se încheie cu foc de tabără, jocuri de societate și drumuri dese la frigiderul GPeC.


Ziua 6: Drum bun, ne vedem la anul la Școala de vară GPeC!

Ne facem bagajele și luăm ultimul mic-dejun împreună. Ne îmbrățișăm și ne spunem pa-pa! până la anul. Dar rămânem conectați online, pentru că la finalul Școlii de vară GPeC toată lumea și-a creat contacte și parteneriate care să-i ajute să crească în carieră și în business.

Noi, gașca din organizare, ne bucurăm că v-am cunoscut, vă mulțumim pentru participare și așteptăm să mutăm munții în e-commerce & marketing online la Școala de vară GPeC 2020!


Mulțumiri speciale merg către sponsorii noștri: FAN Courier, Kafune, La Fantana și Napolact. Școala de vară GPeC 2019 n-ar fi fost la fel fără voi.


GPeC 2019 este un eveniment powered by FAN Courier

Gold Partner: VTEX

Brought to you by: Orange

Eveniment susținut de: Cora, DHL, DPD, DWF, eMAG Marketplace, Frisbo, GTS, Luigi’s BoxNew Black, Oracle

Radioul Oficial: Kiss FM

Hosting Oficial GPeC: Hosterion

Limousine Service: City Limo