ePlan – Industria de curierat actuală. Livrarea Green. Ultimele tendințe în curierat

Invitatul ediției de săptămâna aceasta a emisiunii ePlan by StirileProTV este Lucian Baltaru, CEO Sameday. El a stat de vorbă cu Andrei Radu – gazda emisiunii – despre ultimele tendințe în curierat pentru e-commerce, așteptările consumatorilor de la serviciile de curierat, livrarea green și chiar livrarea cu drone, care este deja în planurile Sameday.

Lucian Baltaru și-a început cariera de antreprenor de la 18 ani, acumulând experiența necesară pentru a conduce o companie cu planuri ambițioase de dezvoltare. Acum 14 ani a co-fondat Sameday, într-o perioadă în care piața de curierat din România abia începea să se dezvolte, odată cu piața e-commerce.

Situația actuală în curierat

Lucian a vorbit despre situația actuală a pieței de curierat din România, care a apărut abia după anii ’90 și este încă o piață tânără. În ultimii 10 ani aceasta s-a dezvoltat accelerat, în special în perioada din timpul pandemiei.

”Acum 14 ani livram pe hârtie, foloseam hârtie, tehnologia abia intra în curierat. Să livrezi în două zile, cam ăsta era standardul. Livrare în 48 de ore era ce se putea promite clientului. Astăzi livrarea a doua zi a devenit un standard și toată lumea se așteaptă să livrezi la timp” spune Lucian.

Sameday a dezvoltat recent și o soluție prin care clienților li se comunică un interval orar de 2 ore în care li se va livra coletul. ”Pe lângă livrarea la timp, care este un standard nediscutabil, livrarea cu predictibilitate. Nevoia de predictibilitate a clientului pe care noi curierii o să o adresăm în lunile, anii următori prin livrarea în timeslot” adaugă Lucian Baltaru pe tema așteptărilor pe care le au clienții. El a mai menționat că livrarea rapidă – a doua zi – este un standard stabilit în piața din România, spre deosebire de alte piețe din Europa unde livrarea a doua zi este un serviciu premium pentru care se percep taxe în plus.

Planuri pentru livrări Green

Un trend care începe să intre și pe piața de curierat din România este green delivery, modalități de livrare cu impact cât mai scăzut asupra mediului. Sameday face demersuri în această direcție, urmând să achiziționeze aproximativ 100 de vehicule electrice în viitorul apropiat. Lucian mai menționează că Sameday ia în calcul și livrarea cu avioane electrice pentru a scurta timpul de livrare pe distanțe lungi la nivel național (de exemplu, livrări pe ruta București-Cluj).

Dezvoltarea rețelei de lockere

Livrarea la lockere este una din modalitățile de livrare prietenoase cu mediul pe care Sameday dorește să o dezvolte în continuare. În prezent, rețeaua lor a ajuns la aproximativ 1500 de lockere la nivel național.

”Targetul nostru final este să ajungem să avem un locker la 5 minute walking distance din orice punct al țării în orașe cu peste 30.000 de locuitori oriunde te-ai afla.” a declarat Lucian Baltaru.

Rețeaua de lockere EasyBox a fost de la început gândită ca un open network. În prezent colaborează cu peste 5000 de retaileri, iar până la finalul anului 2021 urmează să deschidă rețeaua și către alte firme de curierat din România sau internaționale.

Urmăriți interviul integral pe site-ul știrileprotv.ro pentru a afla detalii despre subiectele de mai sus și despre cum pot magazinele online mici și medii să își integreze modului de livrare în punctele EasyBox.