Cum să organizezi un giveaway de succes (și cum să eviți concursomanii) – Partea a IIa
Organizarea unui giveaway online poate aduce multe beneficii: o vizibilitate mai mare a brandului, trafic crescut pe site, loializarea clienților etc. Însă pentru a te asigura că profiți din plin de toate aceste beneficii, este necesară o pregătire temeinică înainte și, mai important, ai nevoie de un plan de follow-up. Iată cum te poți asigura că obții rezultatele dorite:
Un aspect important pe care mulți organizatori îl ignoră este strategia post-giveaway. Dacă ai ales corect premiul și ai targetat audiența potrivită, tocmai te-ai ales cu niște lead-uri de calitate. De ce să nu profiți de ele? Poți trimite mesaje de mulțumire tuturor celor care s-au înscris și eventual și un cod de discount; cu siguranță vor fi mult mai ușor de convertit! În plus îți vei consolida relația cu audiența ta, lucru care va conta foarte mult mai târziu. Mai multe sfaturi despre cum ar putea arăta un mail pentru „ghinioniști” aici.
Un alt lucru important pe care ar trebui să îl faci după un giveaway este să îl analizezi. Astfel, vei putea vedea dacă ți-ai îndeplinit obiectivele pe care ți le-ai propus și vei putea îmbunătăți procesele pentru data viitoare.
Iar acum să trecem la partea cu adevărat interesantă – evitarea concursomanilor! În primul rând, iată de ce trebuie să eviți astfel de persoane:
- vor genera comentarii și postări negative despre brand
- vor trimite sesizări către organele competente pentru a cere investigații amănunțite
- te vor forța să pierzi (mult) timp gestionând situații de criză de imagine.
Oricât de mult te-ai chinui să targetezi cât mai precis publicul țintă, tot vei atrage cel puțin un concursoman, iar concursomanii nu vin niciodată singuri! Însă chiar dacă nu te poți feri complet de ei, există câteva trucuri care te vor ajuta să minimizezi daunele pe care aceștia le pot face.
- Regulamentul de participare: cum spuneam și în prima parte a articolului, orice concurs are nevoie de un regulament clar în care să fie specificate condițiile de organizare și participare. Cu cât regulamentul este mai cuprinzător, cu atât limitezi mai mult acțiunile concursomanilor.
- Folosește întotdeauna algoritmi automați: orice acțiune pe care o faci poate (și va fi!) folosită împotriva ta de către concursomani. Așa că ideal este să fii cât mai transparent în ceea ce faci și să implici cât mai puțin latura umană, altfel riști să te înconjori de tot felul de teorii conspiraționiste.
- Înarmează-te cu răbdare: nici cel mai riguros regulament de participare nu îi va opri pe concursomani să își încerce norocul. Indiferent dacă opiniile răutăcioase și amenințările sunt trimise pe mail, postate pe site sau pe pagina de Facebook, este de datoria ta să răspunzi la fiecare în parte. Îți poți formula dinainte template-uri de răspuns standard, însă trebuie neapărat să îl personalizezi pentru fiecare participant – îți vei da seama repede că, de fapt, conversezi cu aceeași persoană care îți scrie de pe mai multe adrese de email. Argumentează-ți întotdeauna răspunsurile folosind paragrafe din regulament.
Chiar asa mare problema sunt concursomanii astia? Din articolul tau reiese ca sunt o mare problema.