Viitorul soluțiilor de plată online și proiecte inovatoare la NETOPIA Payments

Deși în România procentul de utilizatori care plătesc online cu cardul rămâne mic (15-20%), soluțiile de plată online se diversifică. Procesatorul de plăți NETOPIA Payments vine constant cu noi soluții mobile de e-commerce pe care comercianții le pot integra în magazinele lor online pentru experiențe de cumpărare mai rapide și mai ușoare pentru clienții lor.

De la soluții integrate de acordare de credit instant, la module care să elimine înregistrarea utilizatorilor pe site pentru a face comandă, până la dispariția cu totul a paginii de check-out, inovațiile sunt numeroase și vorbim despre ele cu Antonio Éram, CEO NETOPIA Payments, în interviul de mai jos.


Antonio Eram (NETOPIA) - Merchant Cash AdvanceCe este soluția Cash Advance de la NETOPIA?

Antonio Éram: Merchant Cash Advance (MCA) este o soluție prin care oferim credite comercianților noștri și este o chestie care este absolut unică pe piața din România. Aș putea spune că și regional este relativ nouă.

Practic, ce facem? În termeni foarte simpli, pentru comercianții care sunt înrolați în platformele NETOPIA Payments și procesează tranzacții cu card sau bitcoin sau transfer bancar, chiar și cash pentru unii, facem o analiză a flow-urilor de încasări, aplicăm niște algortimi și, după aceea, împreună cu partenerii noștri de la TBI facem o ofertă prin care le oferim credit instant ca și cash advance, deci intră direct în conturile lor.

Frumusețea este că sunt mai multe chestii mișto. Prima este că nu există garanție. Deci nu e un credit cu garanție. Pur și simplu, faptul că lucrezi cu noi este o garanție a faptului că vei returna banii. Doi: banii îți intră în cont în 24 de ore, iar returnarea se face foarte interesant. Se iau bani din procesarea online, adică tu nu trebuie să plătești efectiv. Pe măsură ce procesezi, noi îți luăm această sumă.

Un procent, sau cum?

Antonio Éram: Un procent. Este un procent standard în momentul ăsta. De fapt, un procent care scade în funcție de istoricul pe care-l ai. Un comerciant care are 6 luni istoric cu noi, va primi un credit cu niște condiții nu așa de bune. Mă rog, toate sunt bune, dar ar fi mult mai bune dacă ar avea un an de zile, un an jumate-doi-trei ș.a.m.d.

Perioada de returnare este până la 12 luni, deci nu devine o povară. Poți să plătești banii înapoi fără să plătești penalități sau alte prostii pe care băncile le fac.

Soluția este doar pentru e-commerce?

Antonio Éram: Soluția este pentru e-commerce-uri, pentru magazine online. Ceea ce facem în momentul de față este ca, în perioada imediat următoare, să integrăm în Wallet soluția asta. Așa cum spuneam și în prezentarea pe care am avut-o pe scenă, aici la GPeC, Wallet-ul este proiectul nostru de viitor. Pe el l-am construit ca fiind o platformă open, în care se vor întâlni comercianții, utilizatorii și terțe companii care pot să ofere de la creditare, la analiză, la promoții ș.a.m.d.

Practic, noi deschidem chestia asta pe un API. Va fi disponibil la toată lumea. În momentul ăsta încă mai lucrăm un pic la el, la tehnologie. Dar primele servicii vor începe să apară, așa cum spuneam și pe scenă, una din aplicații va fi oferirea de credite utilizatorilor, fără să mai aplici nicăieri. Pe baza profilului și pe baza istoricului pe care îl ai de utilizator de Wallet, vei primi un credit.

În cât timp se poate accesa acest credit?

Antonio Éram: Vei fi pre-approved. Asta este relativ nouă în zona de finanțare. Ți se va spune cât ți se dă, iar tu trebuie doar să spui „Da, sunt de acord”. E o chestie de procesare de date, trebuie să fim compliant cu cerințele celor de la BNR. Dar în momentul în care ai bifat, primești contractul, lucrurile se întâmplă și vei primi credit, care credit va fi substituit unei metode de plată. O integrare seamless.

Wallet-ul, în structura lui, are și o componentă pentru comercianți. Noi avem în momentul de față integrare online cu toate serviciile de e-commerce, dar avem și integrare offline. Sunt două integrări offline: una cu casele de marcat și o componentă care se cheamă mobilPOS. Practic, pentru comercianții care nu au case de marcat sofisticate, tot ce trebuie să facă e să-și descarce o aplicație de mobil. Aplicația asta de mobil generează codul de QR pentru plata cu Wallet-ul. Și asta-i tot.

Care e raționamentul de business din spatele Wallet-ului NETOPIA?

Antonio Éram: Raționamentul de business este foarte simplu. În primul rând, mobilul devine cheia universului. Este centrul universului. Folosim mobile pentru orice: informare, comunicare, de ce nu și plăți? Este tot timpul la noi. Adunăm o groază de informații cu el. Pentru comercianți, pentru marketeri, aceste informații sunt – bineînțeles, în limitele GDPR-ului – niște informații foarte valoroase.

Practic, ceea ce facem noi, targetarea utilizatorilor, se poate face foarte granular. Și, mai mult decât atât, suntem singura soluție de pe piață care are un cerc complet. Adică tu poți să faci targetare, vezi și efectul targetării, efectiv plata legată, fără să analizezi mai multe sisteme și să faci extrapolări și conjuncții ș.a.m.d. Ba, mai mult decât atât, poți să faci o analiză a contextului în care s-a făcut campania de promovare și plata. Și când spun analiză, putem să mergem granular și până la poziția unde era utilizatorul în momentul respectiv, care era vremea afară ș.a.m.d.

Ce obiective aveți pentru această soluție?

Antonio Éram: Vrem să devină cheia schimbării de paradigmă în ceea ce privește marketarea și plățile în România. Deci vom push-ui masiv. Tocmai am anunțat că toți cei care vor procesa prin Wallet vor avea comision zero. Vom susține noi comisionul de plată prin card, tocmai ca să dăm un impuls.

Și împreună cu toți comercianții, împreună cu toți producătorii de software și module pentru soluții de e-commerce, vom dezvolta module. De exemplu, un modul în care să dispară pagina de check-out, pentru că este încă o povară. Să dispară inclusiv logarea în site. Nu ai nevoie de date, noi avem deja datele utilizatorului. Avem adresa de mail, avem numele, numărul de telefon ș.a.m.d. Nu are rost să ai redundant. Putem să le share-uim, nu avem nicio problemă să facem chestia asta.

Asta va însemna un timp de a pune un serviciu pe piață mult mai rapid, mult mai eficient, care poate fi finanțat, care poate accepta plăți democratizate.

Practic, ceea ce facem noi pleacă de la o chestie foarte simplă, și anume că plățile în viitor nu mai au nicio legătură cu forma în care plătești. Ți-ai dori să faci ceva? Just say yes and that’s it, s-a întâmplat. Telefonul e la tine.

Există și alte metode. Acum câteva zile am anunțat o integrare care este deja un pas peste plata cu mobilul, ca să înțelegi cât de departe ne ducem. Avem o soluție prin care vei plăti cu amprenta. Amprenta îți este legată de Wallet, care este legat de metodele de plată. Practic, te vei putea duce la un comerciant offline și pui degetul. Atât.

E un dispozitiv hardware? Există deja?

Antonio Éram: Există deja. Este o integrare pe care o avem cu niște parteneri. Așa cum spuneam, platforma este open, permitem integrarea de orice. Chiar în perioada imediat următoare vom anunța un proiect pilot cu un foarte mare retailer. O să fie foarte cool.

La ce provocări vă așteptați?

Antonio Éram: Provocările sunt foarte mari. Gândește-te că în România, încă, doar 15-20% din utilizatori plătesc cu cardul. Să le cer acestor utilizatori să introducă un card într-o aplicație și cu ea să facă plățile este un challenge mai mare decât plata cu cardul în sine.

Dar, să zicem că am reușit. Avem 100.000 de utilizatori pe Wallet care fac chestia asta, lucrurile se desfășoară cu o viteză foarte-foarte mare. Iar în ultima perioadă, de când am lansat ultima versiune de Wallet, deja ritmul este accelerat. Dar mai este mult-mult-mult până când asta va deveni soluția de facto în plăți.

Mi-aș dori să batem Visa și Mastercard, probabil că nu se va întâmpla niciodată. Dar dacă ajungem măcar să luăm, nu știu, un milion-două milioane de utilizatori să folosească soluția noastră, cu avantajele ei, eu zic că suntem bine.


Vezi interviul integral pe YouTube. Nu uita să te abonezi la canalul de Youtube GPeC pentru a descoperi toate interviurile și clipurile noastre imediat ce sunt publicate.


GPeC 2019 este un eveniment powered by FAN Courier

Gold Partner: VTEX

Brought to you by: Orange

Eveniment susținut de: Cora, DHL, DPD, DWF, eMAG Marketplace, Frisbo, GTS, Luigi’s BoxNew Black, Oracle

Radioul Oficial: Kiss FM

Hosting Oficial GPeC: Hosterion

Limousine Service: City Limo