Plățile instant – un salt uriaș pentru plățile cont la cont și industria de eCommerce

[articol partener] Comercianții se află constant în căutarea de soluții de plată online care să-i ajute să diminueze costurile la încasare, să crească lichiditatea și să rețină mai mult profit. Plățile cont la cont prin open banking îi ajută să răspundă acestor nevoi și chiar mai mult atunci când sunt executate instant, la orice ora din zi și din noapte, chiar la checkout în magazinul lor online.

Spre deosebire de metodele de plată online pe care le cunoaștem azi și care au în spate cardul de debit sau credit sau transferul bancar, plata prin open banking – cunoscută și sub numele de plată cont la cont – permite oricui deține un cont bancar să inițieze plăți digitale rapide și sigure chiar din magazinul online (web sau mobile app) sau orice platformă de eCommerce în care se află. 

Tehnologia open banking face posibilă inițierea plății online între două conturi bancare, din orice website, aplicație sau document electronic, și aduce pentru prima dată diversitate în opțiunile pe care le avem la plata online, alături de maximizarea securității. Oferind consumatorilor posibilitatea de a alege să plătească fără a-și expune datele confidențiale pe site-uri sau în aplicații terțe – datele personale, numărul cardului, codul CCV – plata cont la cont se detașează ca cea mai sigură metodă de plată online la achiziția de produse și servicii.

Procesul de plată este 100% digitalizat și simplu: după adăugarea articolelor în coșul de cumpărături, cumpărătorii aleg să plătească chiar din contul lor bancar cu plata cont la cont. Astfel, inițiază plata, selectează banca în fereastra de plăți, apoi autorizează plata după autentificarea în banca selectată cu ajutorul userului și parolei sau metodelor biometrice.

Prin apăsarea butonului de plată cont la cont într-un magazin online:

  • cumpărătorii aleg să trimită banii din contul lor bancar direct în cel al comerciantului fără griji în privința riscului de fraudă
  • banii ajung direct în contul comerciantului îmbunătățind fluxul de numerar al acestuia
  • iar comerciantul cunoaște statusul plății în orice moment fără a necesita alte dovezi de plată.

Plățile cont la cont în EURO devin instant în toate țările din Uniunea Europeană (UE) și Zona Economică Europeană (EEA) conform înțelegerii agreate între Parlamentul European și Consiliul Europei din 7 noiembrie 2023. În România, plățile în EURO, dar și în RON, vor urma același trend firesc.

Execuția instantă a plăților cont la cont reprezintă o evoluție benefică pentru industria de eCommerce și o soluție de plată așteptată de comercianți care își doreau de mult timp o plată rapidă, ușoară, și fără intermediari în procesul de plată.

Cele mai importante beneficii aduse de plățile cont la cont instant sunt:

  • viteza de execuție: banii ajung în maxim 10 secunde în contul comerciantului, din contul cumpărătorului
  • disponibilitate 24h/7: plățile instant se execută non-stop, fără a mai ține cont de ziua bancară. 
  • cash-flow îmbunătățit: comercianții primesc banii instant la fiecare vânzare și nu mai au de așteptat zile până la decontarea sumelor de către procesatorii de plată al cărui rol dispare din plățile prin open banking
  • eventualele comisioane, acolo unde acestea încă se mai aplică, nu vor depăși comisioanele plăților curente așa cum le cunoaștem azi
  • avantaj competitiv: comercianții care oferă plata cont la cont la checkout se vor detașa față de cei care oferă doar metodele tradiționale de plată, neluând în calcul nevoia crescută de securitate la plata online a clienților, precum și plata în lipsa cardului, expirării sau indisponibilității acestuia.

SmartPay facilitează plata instant pe măsură ce băncile locale o oferă în portofoliul lor de funcționalități prin open banking, iar acolo unde este posibil și prin rerutarea plăților inițiate de către cumpărător într-un cont al comerciantului deschis la aceeași banca.

Dacă în afacerea ta vinzi produse sau servicii online, testează acum plata cu SmartPay prin Open Banking pentru a vedea cât de simplu îți pot plăti clienții tăi online direct din contul lor bancar în contul afacerii tale, pentru a-ți asigura lichiditatea de care ai nevoie, în condițiile de securitate acceptate de ei.


Autor:

Alice Anghelea
Growth Revenue, Smart Fintech

Cu un background antreprenorial excelent, construit în jurul motivației clienților pentru schimbare și inovație, Alice are 20 de ani de experiență în stimularea creșterii veniturilor pentru companiile de tehnologie și BPO, de la primele etape până la maturitate, atât pe piețele interne, cât și pe cele internaționale (EMEA, CEE). Ea a contribuit la apariția și creșterea pieței internaționale pentru tehnologia SaaS a managementului forței de muncă a UCMS Group EMEA și serviciile BPO, devenind alternativă relevantă la marii furnizori globali. Ea este membru fondator al primei platforme din Europa pentru agregarea și analiza recenziilor online pentru mărci de consum. Din 2022, Alice s-a alăturat Smart Fintech, principalul laborator de inovare în Open Banking din România, gestionând strategia de lansare pe piață a start-up-ului, într-o abordare orientată către client a soluțiilor inovatoare de Open Banking constituite ca viitorul plăților digitale și a soluțiilor digitale de agregare a datelor financiare din România și CEE.

SmartPay este prima metodă de plată directă între conturi bancare, dezvoltată de Smart Fintech, autorizată de Banca Națională a României și integrată în sectorul eCommerce, precum și în alte domenii. Această soluție permite inițierea plăților direct din interfața magazinelor online, din contul bancar al cumpărătorului direct în contul comerciantului, fără ca SmartPay să dețină vreodată sumele transferate și asigurând în colaborare cu băncile partenere un grad înalt de securitate pentru tranzacțiile online între conturi.