Negocieri pentru reglementarea internațională a comerțului electronic | Ad blocker-ele ar putea deveni nefuncționale în Chrome | Strategii de fixare a prețurilor în e-commerce

Bloomberg Innovation Index 2019

Începem ultima săptămână din ianuarie cu vești bune: România urcă 6 locuri în clasamentul anual Bloomberg Innovation Index până pe locul 29, în topul celor mai inovatoare țări ale lumii. Potrivit datelor Bloomberg, stăm bine la numărul de profesioniști implicați în cercetare și dezvoltare, precum și la cheltuielile alocate cercetării sau la nivelul productivității.

Forumul Economic Mondial a marcat săptămâna trecută intrarea într-o nouă eră economică: Globalizarea 4.0. Angela Merkel, Jack Ma, Sir David Attenborough, prințul Williams al Marii Britanii au adus pe masa dezbaterilor teme legate de impactul activităților economice asupra mediului.

Iar Facebook a anunțat vineri că plănuiește să integreze serviciile de mesagerie WhatsApp, Instagram și Messenger până la finele anului. Mișcarea, prin care un utilizator de Facebook va putea comunica direct cu un utilizator de WhatsApp sau Instagram, ridică semne de întrebare în ceea ce privește modul în care se va realiza criptarea end-to-end pentru toate cele trei platforme, siguranța datelor utilizatorilor sau modul în care ei se vor identifica unitar. Iată mai jos principalele subiecte din e-commerce care ne-au atras atenția:

1. Negocieri pentru reglementarea internațională a comerțului electronic. Profit.ro scrie că 75 de țări din Organizația Mondială a Comerțului au decis la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveția) să înceapă în luna martie negocierile pentru a stabili un set de reguli unitare pe care companiile și clienții să se poată baza pentru a transparentiza comerțul online și a-l face mai sigur și mai ușor la nivel național și transfrontalier.

2. VTEX achiziționează UniteU, în strategia de extindere la nivel global pe piața comerțului electronic. Prin integrarea tehnologiei UniteU, VTEX va putea să ofere pe platformă noi sisteme pentru implementarea soluțiilor specifice de e-commerce, precum capacitatea de a livra de la magazin, de a expedia la magazin, de a cumpăra online și de a ridica din magazin, de a optimiza inventarul etc. Detaliile achiziției, pe Wall-Street.ro.

3. Piața produselor naturiste a crescut în România cu aproximativ 20%. Vegis.ro, liderul pieței online pe această categorie, a încheiat 2018 cu o cifră de afaceri de 2.6 milioane de euro, o creștere de 40% YoY. Business Review scrie că evoluția s-a datorat fidelizării clienților, livrării rapide, comunicării eficiente, precum și investiției într-un nou depozit care a permis extinderea portofoliului de produse și procesarea rapidă a comenzilor online.

4. Majoritatea ad blocker-elor ar putea deveni nefuncționale în Google Chrome. Digital Trends aduce vești bune pentru digital marketeri: Google a decis la finele lui 2018 să înlocuiască API-ul webRequest, folosit de developeri în dezvoltarea celor mai cunoscute ad blocker-e, cu un nou API pentru blocarea conținutului, declarativeNetRequest. Google motivează că schimbarea ar face browser-ul mai sigur și ar grăbi timpii de încărcare al paginilor. Decizia este criticată de developeri și destul de controversată, având în vedere că unele blocker-e care permit afișarea reclamelor companiilor care plătesc, nu vor fi afectate de schimbare. AdBlock Plus este unul dintre ele.

5. Cum stabilești politica de preț în era digitală? E-commerce-ul a schimbat radical regulile competiției și strategia de preț, obligând companiile care vând online să se adapteze la un mediu în care clienții au întotdeauna posibilitatea de a compara. Pe o piață din ce în ce mai competitivă și mai aglomerată de jucători care practică politici de discount masiv, Forbes propune 9 strategii de diferențiere în fixarea prețurilor online.


În fiecare luni publicăm noutățile din industrie, pe blog și pe mail. Selectăm doar știrile care aduc informație, povești și sfaturi de creștere în business, special pentru comunitatea GPeC. Hai și tu în cea mai frumoasă comunitate de e-commerce din România!