10 KPI pe care nu trebuie să-i pierzi din vedere în e-commerce

Cu siguranță atunci când ai aflat despre indicatorii de performanță (KPI) din e-commerce, te-ai întrebat ce este cu ei și de ce sunt atât de importanți. Pentru a ne asigura că nu mai exista niciun semn de întrebare, îți vom spune pe scurt despre aceștia. În e-commerce, indicatorii de performanță sunt cei care ne ajută să evaluăm performanța business-ului. Scopul principal fiind utilizarea datelor monitorizate prin KPI-uri pentru îmbunătățirea afacerii online.

Având în vedere că indicatorii de performanță (KPI) ar trebui să difere în funcție de obiectivul măsurat, putem lua în considerare un set de 10 indicatori comuni de performanță pentru e-commerce pe care nu ar trebui să îi pierzi din vedere.

 

1. ROI (Return on investment) este o măsură de performanță utilizată pentru a evalua eficiența investiției. Acest indicator este cel mai frecvent utiizat pentru profitabilitate, însă ROI nu trebuie confundat cu profitul. ROI măsoară randamentul unei investiții pe care ai făcut-o la un moment dat, în timp ce profitul măsoară performanța activității la modul general.

Pentru determinarea ROI-ului există mai multe modalități, însă cea mai frecvent utilizată metodă este împărțirea profitului net la activele totale.

ROI = (Revenue – Cost)/Cost x 100

2. CLTV (Customer Lifetime Value) este un indicator folosit pentru evaluarea relației dintre companie și clienții actuali. Acest indicator perrmite companiei să contruiască o relație profitabilă cu clienții săi și pentru un termen mai lung.

Acest indicator se calculează pe baza fluxurilor de numerar încasare de client. Înțelegând câte venituri va genera fiecare client nou, vei obține o perspectivă asupra modului de setare a bugetului de marketing și a costului privind achiziționarea de clienți noi sau a retenției celor existenți.

CLTV = (Average Order Value) x (# of Repeat Sales) x (Average Retention Time)

3. CR (Conversion Rate) este indicatorul principal în funcție de care se măsoară succesul unei campanii din mediul online. Când vorbim despre conversie ne referim la raportul dintre vizitatorii care intră pe site și întreprind o acțiune pe care tu ți-o dorești și totalul vizitatorilor de pe acel site. Mai exact, procentul dintre vizitatorii care răspund la un call-to-action rezultat prin împărțirea numărului de persoane ce au îndeplinit acțiunea, la numărul de personae ce au vizitat site-ul sau pagina respectivă.

CR = Number of Goal Achievements/ Visits x 100

4. AOV (Average Order Value) este un indicator care arată care este suma medie pe care un utilizator o cheltuiește atunci când plasează o comandă pe site. Acesta te va ajuta să înțelegi mai bine care este rentabilitatea campaniilor de vânzări.

AOV = Total Revenue / Numbers of orders

5. CTR (Click Through Rate) este o unitate de măsură ce indică frecvența cu care utilizatorii care au văzut un anunț au dat click pe acesta. CTR-ul poate fi folosit pentru a măsura performanța anunțurilor și a cuvintelor cheie. O valoare bună a CTR-ului indică faptul că utilizatorii consideră utile și relevante anunțurile tale. O rată de click foarte bună se obține prin campanile AdWords.

CTR = (Total Clicks on Ad) / (Total Impressions)

6. CPC (Cost Per Click) reprezintă o valoare importantă pe care comercianții trebuie să o înțeleagă atunci când analizează performanțele campaniilor. CPC-ul este folosit pentru identificarea numărului de vizitatori care dau click pe o reclamă și reprezintă suma finală pe care o plătești pentru un click.

CPC = Cost to Advertiser/ Clicks

7. RPC (Revenue Per Click) arată suma veniturilor la care să te aștepți pentru fiecare click pe care îl primești, spre deosebire de CPC care arată practic suma finală pe care o plătești pentru click. RPC îți va permite să descoperi cu ușurință ce campanii, anunțuri și surse generează profit și care trebuie optimizate.

RPC = Income generated by Adwords Campaigns / Adwords Campaign Clicks

8. RCR (Repeat Customer Rate) indică procentul de clienți care se întorc pe site pentru a efectua o a doua comandă. Rata de revenire pe site este un prim pas spre conversii și ar trebui comparată cu numărul de vizitatori noi de pe site.

RCR = Total Repeat Customers/ Total Paying Customers

9. Bounce Rate-ul este un indicator de calitate ce analizează procentul vizitelor unice de pe site (numărul de vizitatori care au accesat site-ul o singură dată sau au avut o singură acțiune pe landing page). Cauzele unui bounce rate mare sunt multiple: fie conținutul nu a fost relevant pentru vizitator, fie au aparut erori sau viteza de încărcare a fost lentă.

Bounce Rate = One Page Visits / Total Page Visits

10. Pages/Visit este un indicator ce măsoară numărul de pagini web pe care un grup de utilizatori sau un utilizator îl vede pe un singur website. Pages/Visit reprezintă o măsură a modului în care utilizatorii găsesc relevant conținutul unui website și cât de ușor poate fi acesta parcurs.

Pages/Visits = Total Number of Page Views / Total Number of Visitors