Analiză RTB House: când preferă românii să cumpere online

obiceiuri-shopping-rtbPentru cumpărături online, utilizatorii sunt mai predispuși să dea click pe bannerele publicitare și să facă achiziții în zilele din timpul săptămânii, decât în weekend. Astfel, cea mai mare rată de conversie se înregistrează în zilele de marți și miercuri, iar intervalele orare pentru cele mai ridicate niveluri de vânzări sunt în a doua parte a zilei.

Acestea sunt concluziile la care a ajuns RTB House, companie globală care oferă tehnologii de retargetare de ultimă generație, în urma unui studiu realizat în peste 40 de piețe. 

Obiceiuri de shopping online în România

Utilizatorii autohtoni au dat cele mai multe click pe anunțuri și au finalizat cele mai multe achiziții în zilele de marți, cu 73% mai multe conversii și cu 45% mai multe click-uri decât sâmbăta. Cea mai intensă activitate a fost înregistrată seara, între orele 21 și 23 (19% din totalul conversiilor).

Comportamentul online și preferintele în materie de shopping sunt foarte dinamice și se schimbă în acord cu trendurile din tehnologie, dar și în funcție de factori externi punctuali (condiții meteo, sărbători legale, etc) și specialiștii în marketing online trebuie să fie tot timpul pregătiți și să își cunoască audiența astfel încât să poată să reacționeze mai repede la schimbările apărute și să livreze mesaje personalizate, adaptate comportamentului utilizatorului.

Potrivit studiului realizat în piețe din Europa, America Latină, Asia și Pacific, Orientul Mijlociu și Africa, numărul de click-uri și conversia cresc în special marțea, când sunt înregistrate cu 37% mai multe click-uri și rata de conversie e cu 43% mai mare. Cea mai proastă zi pentru cumpărăturile online este sâmbăta, când decizia de achiziție (calculată pe baza click-urilor pe reclame) scade semnificativ, la 11% din totalul rezultatelor din săptămână.