Conectivitatea la internet mobil: provocările unui nou obicei de consum al românilor

Cel mai recent studiu publicat de ANCOM în vara trecută ne aduce informații proaspete despre cum folosesc românii dispozitivele digitale și cât de conectați sunt aceștia. Dacă știm deja de ani de zile că rata penetrării mobile a depășit procentul de 100% și că numărul celor care folosesc cartele pre plătite este apropiat de al celor cu abonament (la jumătatea anului trecut aveam 11,8 milioane abonamente din totalul de 22,3 milioane SIM-uri active), iată că și internetul mobil a devenit aproape la fel de răspândit.

La jumătatea anului 2019 ANCOM a măsurat 19,6 milioane conexiuni la internet mobil din care 94% sunt 3G și 4G. Acestea sunt aproape de 4 ori mai numeroase decât conexiunile la internet fix în bandă largă, acestea depășind valoarea de 5 milioane.

Interesant rămâne faptul că încă se trimit multe mesaje SMS cu tot asaltul Whatsapp, Messenger, Instagram sau Snapchat: o medie zilnică de peste 30,5 milioane mesaje SMS înregistrată în primul semestru al anului trecut. Nici apetitul pentru conversații la telefon nu a scăzut, grație minutelor nelimitate, media zilnică a primului semestru din 2019 fiind de 3,11 milioane ore vorbite prin rețelele de telefonie mobilă. Privind cu 4 ani în urmă când deja aveam 17,7 milioane de conexiuni la internet mobil, cifra raportată anul trecut care a crescut cu mai puțin de 2 milioane ne transmite că acum aproape orice român folosește internetul pe telefonul mobil, iar că rata de penetrare a telefoanelor inteligente (smartphone) este în jurul 90%.

Studiul ANCOM realizat împreună cu IRES și intitulat „Atitudinile utilizatorilor de servicii de comunicații – persoane fizice”, disponibil pe site-ul oficial, aduce câteva informații importante adiționale indicatorilor statistici prelucrați în mod regulat. Voi începe cu 2 informații importante și relevante pentru modul în care telefonia mobilă și internetul mobil au devenit parte integrantă din viața de zi cu zi:

  •  99% din participanții la studiu au confirmat accesul la serviciul de internet mobil, acesta depășind serviciul de televiziune (confirmat de 97% din participanți).
  • 90% din participanții studiului stau conectați tot timpul la internetul mobil, mai puțin de jumătate dintre ei au spus că sunt în căutarea unor rețele Wi-Fi când au ocazia. 

Practic, internetul pe mobil, nu doar că este la îndemâna oricui, dar este și folosit în mod regulat, un efect firesc în urma avalanșei de oferte de date mobile din piața românească.

Comportamentul utilizatorilor români

Trecând la popularitatea dispozitivelor conectate la internet din gospodării, telefoanele mobile au prima poziție cu 97%, urmate de laptop/tabletă cu 80% și televizoarele inteligente cu 64% – de remarcat adopția crescută a Smart TV în România. Aspectul și mai interesant este că deși avem aceste 3 tipuri de dispozitive conectate la internet, procentul celor care navighează pe internet folosind telefoanele mobile de acasă este de 70%, restul de 30% fiind împărțit între laptop/tabletă (14%), calculator/PC desktop consolă jocuri (12%) și Smart TV (4%).

Ceea ce știam din rapoartele de trafic este confirmat și de informațiile publicate de ANCOM: principalul mijloc de accesare al internetului a devenit telefonul mobil fără a avea un contra candidat – procentul traficului generat de telefoane mobile va depăși în curând raportul de 4 la 1 (pentru fiecare vizită de pe Laptop/PC vom avea câte 4 vizite de pe telefoanele mobile). Vor exista și excepții, unde ponderea vizitelor de pe telefoanele mobile va fi mai mică pe anumite site-uri, în special pe cele unde navigarea de pe mobil este mult mai greoaie decât de pe un calculator. Aceasta nu e o veste bună, deoarece exceptând situațiile în care utilizatorii sunt dependenți de funcționalitățile site-ului respectiv (cum sunt platformele self service), traficul nu va migra pe desktop/PC, va migra la site-urile competiției unde experiența de navigare este mai bună.

infografic-studiu-ANCOM

Principalul efect al trecerii la accesul informației pe telefoanele mobile pentru majoritatea românilor îl reprezintă conștientizarea că am depășit momentul mobile friendly. Dacă acum 5 ani eram mulțumiți că avem un site care se afișează corect pe telefoanele mobile, chiar dacă utilizatorii trebuiau să scroleze 20-30 ecrane pe home page, dar măcar puteau citi majoritatea informațiilor, în acest moment nu mai este suficientă această abordare.

Cum să fii mobile friendly în e-commerce

Versiunea de mobil ar trebui adaptată unei navigări ușoare de pe orice telefon mobil, nu doar unei afișări corecte. Din această perspectivă, în special pe segmentul de e-commerce avem câteva provocări la care trebuie să răspundem.

Prima provocare se referă la dimensiunea homepage-ului, atât din perspectiva dimensiunii fizice cât și a numărului de ecrane pe care utilizatorul ar trebui să le parcurgă pe homepage. Din perspectiva dimensiunii, majoritatea site-urilor replică 1-1 conținutul variantei de desktop, cu imagini la fel de mari, cu blocuri numeroase pe care le aliniem conștiincios unul sub altul folosindu-ne de bine-cunoscuta abordare responsive.

Astfel, majoritatea site-urilor depășesc de cel puțin 6 ori pragul de 500k pentru homepage recomandat de Google, având destule site-uri de 5-7-10 Mb (recordul a fost un site de 20 Mb pe care l-am întâlnit anul trecut la jurizarea competiției magazinelor online GPeC). În plus, homepage-uri cu 20 de ecrane derulabile pe vertical sunt la ordinea zilei. Soluția nu e ușoară, dar începe să devină obligatorie: abordarea unei teme separate pentru varianta de mobil măcar pentru homepage. Temă care să comprime informația în 5-6 ecrane și să încarce imagini mai mici, dar la o rezoluție suficient de bună.

A doua provocare este legată de modul în care îi primim pe utilizatori la prima vizită pe versiunea mobilă. Aceștia au ajuns pe site-ul nostru pentru că sunt interesați de informațiile / produsele pe care speră să le găsească aici. Și, în loc să le dăm acces direct la ele, ocupăm jumătate de ecran sau mai mult cu mesajul de cookie (care în majoritatea cazurilor din ce am jurizat la GPeC nu era 100% conform prevederilor GDPR).

Eventual, le mai adăugăm un pop up de abonare la newsletter, pentru că avem nevoie de adresa lor de e-mail, le mai ocupăm ecranul cu un buton permanent de chat, în loc să le activăm după un anumit timp petrecut pe site. Și în loc să-i lăsăm să caute/acceseze imediat informațiile/produsele pentru care au venit, îi punem la acțiuni adiționale de închidere a mesajelor nedorite de aceștia. Iar cei care nu au răbdare apasă direct butonul X al browserului…

A treia provocare o reprezintă modul cum le simplificăm procesul de navigare în site: un meniu oricând la îndemână, căutare cu autosuggest, check out simplificat de mobil, folosire tastatură numerică pentru câmpurile care solicită date numerice (număr de telefon, cod poștal, CNP). Toate sunt lucruri care pot fi implementate relativ ușor, nu avem nici o scuză să nu o facem.

Iar ultima provocare este legată de elementele specifice telefonului mobil pe care le uităm adeseori. Aici mă refer la faptul că utilizatorii preferă să apeleze, direct de pe site cu o simplă apăsare, numărul de contact, indiferent unde este acesta amplasat (de exemplu am întâlnit site-uri care aveau apelabil numărul de telefon din meniu, dar nu era apelabil și din pagina de contact). Aceeași utilizatori ar dori să nu mai primească o hartă Google inserată în site pe care navigarea este foarte greoaie, ci să aibă posibilitatea ca la simpla apăsare să le deschidă aplicația de navigare cu informațiile necesare pentru a ajunge la locația dorită.

Abordarea corectă a acestor provocări poate face diferența dintre un site mobil pe care utilizatorii îl vizitează suficient de mult de timp pentru a lua decizia de achiziție și un site pe care aceștia intră și ies la fel de repede cum au intrat sau uită produsele în coș și nu se mai grăbesc să revină.

În acest prim articol elementele de optimizare ale versiunii mobile au fost tratate pe scurt, scopul fiind să vă atragem atenția asupra lucrurilor critice. În articolul următor vor fi tratate mult mai detaliat pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți principalii indicatori de performanță la vizitele de pe telefoanele mobile, în special rata de conversie.


Dan Vîrtopeanu

Managing Partner Breeze Mobile

Cu 30 de ani de experiență în industria IT&C, Dan și-a dedicat ultimii 17 ani mobile marketingului și soluțiilor de plată prin mobil. A fost implicat în dezvoltarea unui portofoliu variat de campanii mobile prin SMS, mobile web, aplicații pentru mobil și alte instrumente tactice, multe dintre aceste campanii fiind în premieră în România. In 2012 a fondat Breeze Mobile, agentie full service de marketing mobil, castigatoare a premiului pentru cea mai buna campanie de marketing mobil in 2013 si a mai mult de 10 premii la competitii interne si internationale pentru aplicatiile dezvoltate si campaniile derulate.


Nu rata seria de articole cu conținut #CraftedToInspire semnate de specialiști în eCommerce și Digital Marketing, abonează-te la Newsletter-ul GPeC!