Cum să colaborezi profitabil cu afiliații pe timp de criză – 3 idei simple și eficiente

Să recunoaștem, deciziile legate de promovare sunt printre cele mai complicate decizii pentru antreprenori și oamenii de marketing în vreme de criză. ”Ar fi bine să cresc bugetul? Sau să îl scad? Ce fel ce mesaje sunt potrivite în această perioadă? Ce canale merită folosite? Care produse se vor vinde cel mai bine? Cum se va modifica rata de conversie? Coșul mediu? Dar rata de retur?”

Sunt întrebări normale, pe care și le pun toți oamenii implicați în comerțul online, inclusiv afiliații tăi – pentru că și ei, la fel ca tine, își asumă riscuri mai mari în această perioadă. 

O primă idee

Invită-ți top 20 afiliați din programul tău de afiliere într-un grup privat pe Facebook sau Whatsapp, sau organizează un call săptămânal cu ei pe orice platformă îți este la îndemână. Întreabă-i ce cred ei despre perioada asta, unde văd oportunități și amenințări. Întreabă-i ce au nevoie ca să te promoveze mai mult! Ascultă întrebările sau propunerile lor, e foarte posibil să îți ofere puncte de vedere foarte valoroase. Întărește-ți relația cu ei, te va ajuta mult acum dar și pe termen lung. Uită-te în clasamentul general al afiliaților să vezi care sunt afiliații care cresc și cei care scad în categoria ta, compară apoi tendințele cu evoluția afiliaților tăi și vorbește cu ei despre asta. 


Deși trecem printr-o perioadă complicată, de multe ori răspunsurile pe care le căutăm sunt mai simple decât credem. 

În perioade de criză este esențial să faci bine lucrurile de bază din business-ul tău – aici greșesc cei mai mulți, tentația de a crede că este nevoie de lucruri sofisticate este mare. 

Când vine vorba de afiliere, lucrurile stau absolut la fel. Este o perioadă foarte bună să atragi afiliați de partea ta făcând cât mai bine lucrurile de bază! 

Al doilea hint

Dă-le afiliaților cât mai multe informații și îți vei extinde echipa de marketing cu zeci sau sute de oameni care vor avea exact același obiectiv ca tine: mai multe vânzări pentru magazinul tău și care, la fel ca tine, vor primi bani doar dacă tu ai vânzări.  

Multe magazine sunt foarte active în afiliere zilele astea, trebuie să ții și tu pasul dacă vrei să fii printre câștigători. Uită-te permanent la evoluția clasamentului din categoria ta și la promoțiile pe care le pun ceilalți în platformă – cu ei concurezi pentru atenția afiliaților! 

Asigură-te că toate informațiile pe care le pui la dispoziție sunt corecte, complete și actualizate – feed-ul de produse, promoțiile, mesajele trimise pot face o diferență foarte mare în aceste zile, inclusiv viteza cu care procesezi comisioanele. Dacă afiliații află mai repede produsele care convertesc real, vor face treabă mai bună pentru tine. Toți sunt oameni de marketing, se hrănesc cu informații și feedback. 

Iar legat de viteza de comunicare necesară, iată un printscreen din Analytics-ul platformei 2Performant, secțiunea afiliați, în care poți vedea zilele și orele când se loghează afiliații la noi în platformă. 

După cum vezi afiliații stau practic logați de la 8 dimineața până spre 1 noaptea, de luni până duminică. Așa cum, probabil, tu stai conectat permanent la business-ul tău, așa și afiliații sunt conectați permanent la business-ul lor. Lucrând cu ei beneficiezi de atenția și implicarea lor permanentă, cu condiția să reușești să îi implici în promovarea ta.   

Sfatul nr. 3

Plătește repede comisioanele. 

Mai mult ca oricând acest criteriu contează foarte mult, mai ales că spre deosebire de alte canale de trafic aici plătești doar pentru comenzile încasate și finalizate cu succes, la un cost procentual pe care îl stabilești tu.   

Afiliații vor prefera întotdeauna să lucreze cu magazinele care plătesc repede, iar dacă te pui în locul lor, sunt sigur că îi vei înțelege perfect. Dacă vrei atenția și implicarea unor zeci de oameni marketing pe care să îi plătești la vânzare, ei bine, trebuie să plătești chiar la vânzare :). 

În încheiere, chiar dacă probabil știi multe din lucrurile pe care le spun în filmul de mai jos, te invit să mă asculți 3 minute explicând foarte pe scurt cum funcționează o rețea de afiliere

Am avut feedback foarte bun până acum la acest film, cred sincer că este un conținut care completează foarte bine tot textul de mai sus. Sper să te ajute! 


Dorin Boerescu

CEO 2Performant

 Dorin are o experiență antreprenorială de 22 de ani și este omul care a avut cel mai mare impact pe piața de affiliate marketing din România. Este un susținător fervent al freelancingului și marketingului colaborativ, promovând până acum democratizarea marketingului în sharing economy la zeci de evenimente de marketing și e-commerce la care a participat ca speaker în România, Polonia, Marea Britanie, Bulgaria și Croația.

2Performant.com este platforma prin care brandurile online colaborează simplu și transparent cu talentele digitale (afiliați, instagrammeri, vloggeri, bloggeri etc.). 2Performant a intermediat plăți de peste 10 milioane de euro de la clienții săi către profesioniști independenți în marketing (afiliați), pentru cele peste 4,5 milioane de tranzacții generate de aceștia în 11 ani pentru magazine online, în special din România. În prezent compania are peste 600 de clienți activi.


Nu rata seria de articole cu conținut #CraftedToInspire semnate de specialiști în eCommerce și Digital Marketing, abonează-te la Newsletter-ul GPeC!