Modul în care cumpărăm online se va schimba nu numai de la laptop la mobile, ci și de la text la voce | VIDEO
La ediția de toamnă a GPeC SUMMIT 2017 am stat de vorbă cu Jorij Abraham, Managing Director E-Commerce Foundation, despre țările cu cea mai mare creștere a pieței de e-commerce, dar și despre noile trenduri care vor defini e-commerce-ul în anii viitori. Interviul complet poate fi vizionat mai jos. Iată câteva idei pe scurt:
Piața de e-commerce din Europa a atins un nou record de 600 de miliarde de euro în 2017 și se află în continuă creștere. În special țările din estul Europei au avut parte de un an favorabil, cu creșteri de 21-22%. Cea mai mare creștere a fost înregistrată însă de Turcia, care are potențial să devină una dintre cele mai mari piețe de e-commerce din Europa.
Deși încă în creștere, industriile precum media și electronice și electrocasnice au început să decelereze, pe când industriile de fashion și alimente vin puternic din spate. În special industria de alimente are un potențial mare în e-commerce, deoarece oamenii cheltuiesc cea mai mare parte din bugetul lor pe mâncare.
Este greu de aproximat ce procent din câștiguri provin din tranzacțiile cross-border, însă s-a observat că țările mici profită mai mult de pe urma acestui tip de comerț. Luxembourg este un bun astfel de exemplu – 85% dintre bunurile cumpărate provin din afara țării deoarece nu există suficient de multe oferte pe piața locală, însă chiar și Germania a atins un procent de 20% pentru comerțul cross-border.
Unul dintre cele mai subestimate trenduri care vor defini e-commerce-ul în anii viitori este vocea. Algoritmii de voice recognition, combinați cu Inteligența Artificială și Big Data, vor conduce la înjumătățirea căutărilor pe bază de text în favoarea celor dictate în următorii 3 ani. De aceea, modul în care cumpărăm online va evolua nu numai de la laptop la dispozitivele mobile, ci și de la text la voce. Vom avea microfoane integrate în frigidere sau mașini și vom cumpăra online nu doar de pe telefon, dar și folosind mașina.
Dacă ar fi să prezicem viitorul, cea mai importantă lecție ar fi să nu subestimăm impactul noilor tehnologii pe termen lung. Ne-am obișnuit să le supraestimăm pe termen scurt și să le subestimăm pe termen lung, iar mobile este un astfel de exemplu: deși pe termen scurt nu s-a ridicat la nivelul hype-ului, crescând mai încet, o dată ce s-a dezvoltat a schimbat radical piața. Cel mai probabil, la fel se va întâmpla și cu vocea și Inteligența Artificială – deși nu vom observa schimbări majore în următorii 2-3 ani, peste 8-10 ani ar putea deveni redefini comerțul online.
GPeC 2017 (ediția de 12 ani) este un eveniment Powered by FAN Courier
Susținut de: Banca Transilvania, Bright Agency, Creadiv, CRITEO, DPD România, DWF – Digital Workforce, Frisbo, GLAMI, Mastercard, Mediapost Hit Mail, New Black, NewsMAN, PayU, QeOPS, RTB House, TargetWeb, VTEX
Partener al Competiției Magazinelor Online GPeC: Carrefour România
Brought to you by: Orange
Recommended Payment Processor Partner: mobilPay
Official Radio: Kiss FM
Apa Oficială GPeC: Aqua Carpatica
Limousine Service: CityLimo
Parteneri media principali: Wall-Street & ecomTEAM
Mândri să fim susținuți de:
Bloggeri oficiali: Adrian Gabriel Orbai, Alin Vlad, Andra Zaharia, Auraș Mihai Geambașu, Carmen Albișteanu, Corina-Maria Scheianu, Cristian China Birta, Cristian Iosub, Cristina Chipurici, Elena Cîrîc, Fulvia Meirosu, George Hari Popescu, Ionuț Bunescu, Lavinia Biberi, Marius Ovidiu Călugăru, Mădălin Blidaru, Olivian Breda, Sabina Cornovac, Luminița Balaban, StilMasculin, Robert Katai
Parteneri media: AdHugger, AGORA, ANIS, Business Days, Business Woman, Cariere, Comunicate de Afaceri, Comunicate de Presa, ECOMJOBS, HowToWeb, HRB Trends, IAB Romania, IQads, Institutul de Marketing, Jurnalul de Afaceri, Lumea SEO PPC, Magazinul Progresiv, Manager.ro, MarketingFocus, NewEditionNews, Romania Pozitiva, Shopmania BIZ, Softlead, SMARK, Startups.ro, TechCafe, TechHub, Ziua de Constanta