RTB House: Inteligența artificială poate spori performanțele în publicitatea online
Potrivit unei analize realizate de RTB House, în industria comerțului online există vârfuri de vânzări care pot fi prevăzute de oameni. Cunoștințele rezultate din studii de piață ajută la planificarea campanilor publicitare și la stabilirea unui nivel de costuri când campaniile sunt în desfășurare. Totusi, comportamentul de cumpărare poate fi extrem de variat și poate include multe alte criterii. Tocmai de aceea, marketingul digital de astăzi încearcă să personalizeze comunicarea și modul în care un individ cu interese și dorințe specifice este targetat de anunțurile publicitare.
Prin retargetare personalizată, algoritmii bazați pe deep learning – o ramură inovatoare a inteligenței artificiale (IA) care imită creierul uman – pot recunoaște vârfurile de vânzări la fel ca oamenii, dar observă și modele greu de anticipat și reacționează rapid pentru a atinge mai bine obiectivele.
Media plan-ul de pe timpuri trebuie regândit
Mulțumită inteligenței artificiale, pot fi prelucrate și trase concluzii acționabile, pe baza unor cantități mari de date, într-un timp foarte scurt. De exemplu, în zona de retargetare personalizată, decizia despre produsele pe care le afișăm în bannere trebuie luată în mod nomal în mai puțin de 10 milisecunde, adică mai repede decât ai clipi. Algoritmii avansați fac posibilă analiza fiecărui individ în parte și cumpărarea de media în funcție de comportametul fiecărui utilizator. În acest caz, este mai puțin important unde se afișează reclama, ci se pune acccentul pe cui i se afișează. Tehnologia permite acum identificarea unui target group și targetarea indivizilor la momentul potrivit cu bannere „croite” special pentru fiecare utilizator.
IA vs. creativitate
Inteligența artificială se intensifică și pentru a aborda lumea creativității. De exemplu, McCann Erickson Japonia a dus AI la nivelul următor, într-o bătălie creativă cu primul robot din lume director de creație numit AI-CD β, contra omologului său uman, directorul de creație Mitsuru Kuramoto. Ambii au primit sarcina de a crea un spot publicitar pe care oamenii l-au judecat prin vot. Deși computerul a fost capabil să extragă dintr-o bază de date cu reclame anterioare, cu elementele pentru generarea reclamei analizate și clasificate, omenirea a ieșit triumfătoare. Kuramoto a câștigat cu 54% din voturi, în comparație cu omologul său „robot” care a obținut doar 46%. Însă acest scor este strâns și am putea fi la fel de ușor să presupunem că într-o zi cifrele s-ar putea schimba.
Pentru moment, acest experiment arată că pe zona de creativitate, interacțiunea și empatia umană ar putea să fie totuși elemente care ne fac de neînlocuit.
Un raport realizat de PricewaterhouseCoopers a estimat că 38% din locurile de muncă din SUA vor fi înlocuite cu roboți și inteligență artificială până la începutul anilor 2030. Conform Forumului Economic Mondial, 65% din copiii care încep școala primară acum vor avea locuri de muncă care în prezent nu există. În e-commerce, ca în șah, trebuie să anticipezi câteva mutări cu ceva timp înainte!