Școala de Vară GPeC 2018, ZIUA 2: workshop-uri Dragoș Smeu, Sergiu Neguț, Raluca Radu
A doua zi de cursuri intensive de comerț electronic și marketing online i-a trecut pe cursanții Școlii de Vară GPeC 2018 prin teoria și practica Google Ads, le-a adus exemple de strategii de marketing online și i-a făcut să-și pună întrebarea „câți bani trebuie să investesc pentru a face bani?”. Mai jos redăm ideile și întrebările abordate de trainerii zilei.
9-10.30: Workshop-ul Optimizarea bugetului în Google Ads, susținut de Dragoș Smeu, General Manager Mavericks.
- Piața de e-commerce crește. Piața de digital crește și ea. Cum creștem business-urile?
- Când se vorbește despre optimizarea campaniilor se vorbește despre tăieri. Dragoș a propus redistribuirea bugetului bazată pe eficiență și obiectiv de creștere.
- Obiectiv de creștere nu înseamnă rată de conversie mai mare.
- Cum te uiți la date:
– Ce raport din Google Analytics urmărești?
– Pe ce perioadă?
– Cum definești succesul?
– Ce înseamnă rezultate mai bune? - Problemă: etape diferite de maturitate a business-ului, aceleași obiective.
- Cum stabilești benchmark-ul?
1. New entry
2. Creștere accelerată
3. Dezvoltare
4. Optimizare
5. Un 1 după optimizare - Etapa de dezvoltare – canale cu obiective diferite:
1. New vs. Returning
2. First vs. Last interaction
3. Cauză vs. Efect - Ce optimizezi, unde muți bugete?
– Izolare CPC
– Diferențe între canale (Google Ads versus Facebook Ads)
– Campanii de brand protect
– Search pe căutări generale
– Campanii GDN
– Campanii New Target FB Ads - Cum optimizezi?
– Clasifici campaniile în funcție de etapa de achiziție
– Stabilești benchmark-ul
– Date statistice și top&worst
– Dezvoltare și optimizare
11-12.30: Workshop-ul Câți bani trebuie să rulezi ca să faci bani, susținut de Sergiu Neguț, Co-Founder Fintech OS & Associate Dean Maastricht School of Management Romania.
- Ca să faci business trebuie să fii un optimist cu un nivel ridicat de energie; lucrurile specifice industriei se pot învăța.
- Poți începe ceva cu o investiție mică? În foarte mică măsură. Depinde de modelul de business, de ce bani trebuie să rulezi.
- Dacă te bazezi pe stocuri din proprietate, ai nevoie de banii de primul stoc, de exemplu. Poți începe cu un stoc mai mic, dar îți va lua mai mult timp să crești.
- Priorități de business:
1. Obiectivul cel mai important al business-ului meu este să supraviețuiască.
2. Să faci bani. Și mai mulți bani. Tot mai mulți bani.
3. Lucruri de tip “Miss World”: business-ul să trebuie să aducă lumii o contribuție socială. - Compania ta trebuie să fie „iubibilă” de clienți și angajați.
- Trebuie să fii pregătit să iei măsuri în cazul încetinirii creșterii business-ului
- Riscurile sunt mai mari online decât la afacerile offline. Dacă ai un business de nișă, cu marjă de 35%, este altă poveste.
„Sunt industrii în care nu m-aș băga. E nevoie să înțelegi domeniul – dar nu la nivel de experți și să-ți placă. De exemplu, nu mă bag în energie regenerabilă, pentru că este un domeniu total diferit”.
- Ce este valoarea?
– Ce fel de return vă doriți pe investiție? Care este minimumul dorit pentru a face o investiție?
– Mă interesează RONIC (Return On New Invested Capital) și ROIC (Return On Invested Capital).
– Este o formă de fericire. - Ce este strategia?
– Atunci când acționează „mâna invizibilă” (Adam Smith), să produci avantaj competitiv sustenabil (mai mulți bani decât concurența tot timpul).
– Cum faci asta? Faci un produs unic și stabilești orice preț, sau ai costuri mai mici decât toți ceilalți care fac același produs.
– Diferențierea către a face alegeri tot timpul. Trebuie să fiu mereu diferențiat, să știe partenerii și clienții de ce mă aleg pe mine. Oamenii cumpără de la prima opțiune, nu de la a 8-a. - Nu mai e suficient să satisfaci o nevoie, trebuie să creezi o experiență pentru clienți. Trebuie să înțelegi ce vrea consumatorul: cine este el, ce-i place, ce zic alții despre el, ce vede el zilnic ș.a.m.d.; este un proces de empatie.
13-14.30: Workshop-ul Arta războiului pentru e-commerce: 8 exemple practice de strategie de marketing online, susținut de Raluca Radu, Country Manager Answear.ro & Founder MTH Digital.
Cum gândim strategia de marketing online în e-commerce?
- Analiză de piață și brand online: orice business are la dispoziție tool-uri de research online (aproape) gratis. Ex: Google Trends, Google Suggest, Google Ads Keyword Planner, SimilarWeb, UberSuggest, BuiltWith etc.
- Identific cuvintele-cheie foarte specifice pentru business-ul meu cu un preț de licitație mai mic și care nu au cea mai mare concurență.
- Customer persona: stabilește principalele profile de buyer persona cărora se adresează business-ul tău. Include: informații generale, informații profesionale, obiective și provocări, valorile lor cheie, unde îi găsim.
- Mesaje cheie de comunicare: nu întrerupe utilizatorul când consumă un conținut care îl interesează. Livrează-i chiar tu acest conținut.
- Folosește un tone of voice uman, aproape de client.
- Orice business poate genera mesaje engaging. Nu există domenii anoste.
- Mesajul este despre utilizator, nu despre afacerea ta.
- Google și Facebook au indicatori de relevanță (1-10) – Quality Score, respectiv Relevance Score. Cu cât ai un indicator de relevanță mai mare cu atât CPC este mai mic.
- Quality Score-ul în Google Adwords este influențat de: Click-Through-Rate (CTR), relevanța cuvântului-cheie pentru Ad Group, calitatea și relevanța Landing Page-ului.
- Relevance Score-ul se calculează în baza interacțiunilor pozitive/negative de la utilizatori (like/reaction+share+comment+click pe link+view poză/video).
- Toate canalele de marketing funcționează dacă buyer persona pe care îl targetez este acolo, este dispus să mă „audă” în contextul acelui canal și mesajul meu este adaptat contextului acelui canal.
- Dacă vrei să îmbunătățești în timp, trebuie să măsori periodic KPI-uri precum: număr de afișări, CTR, număr de sesiuni/vizite, rata de conversie, număr de tranzacții, average order value, cost, venituri/revenue etc.
- Cost Of Customer Acquisition (COCA)=Buget de achiziție clienți/numărul de clienți noi
- Return Of Investment (ROI)=(Revenue-Cost)/Cost x 100
- Optimizare continuă.
La finalul sesiunii de cursuri, trainerii au fost disponibili pentru dezbateri aplicate pe situațiilele concrete de business ale participanților.
Seara s-a încheiat târziu, în jurul focului de tabără, cu lună plină, vin fiert și concert live de chitară și voce cu inconfundabilul Marius Matache.
Vrei să vezi în imagini cum a fost a doua zi la Școala de Vară? Răsfoiește albumul foto pe Facebook. Credit foto: Alin Dobrin.
GPeC 2018 este un eveniment powered by FAN Courier
Gold Partner: VTEX
Brought to you by: Orange
Partener al Competiției Magazinelor Online GPeC: Carrefour
Recommended Payment Processor Partner: Netopia Payments
Hosting Oficial GPeC: Hosterion
Eveniment susținut de: ALTEX, Bringo, Credius, DHL, DPD România, DWF, eMAG Marketplace, Frisbo, GLS, GTS, Mastercard, New Black, RTB House, Sephora
Cu sprijinul: adLemonade, 2Performant, Blugento, Business Club, Canopy,CasaDeTraduceri, ContentSpeed, ECOMpedia, enRose, GoMag, Infinity Trophy,Netlogiq, Omniconvert, Presta.ro, TRUSTED.ro, WebDigital, White Image, Zelist
Epic Comfort by: Mobexpert
Radioul Oficial: Kiss FM
Limousine Service: City Limo
Official car: Alfa Romeo
Parteneri media principali: Business Review, Wall-Street & ecomTEAM
Mândri să fim susținuți de:
Parteneri media: AdHugger, AGORA, ANIS, ARIES, ARMO, Business24, Business Days, Cariere, Comunicate de Afaceri, Comunicate de Presa, ECOMJOBS, Ecommerce News, E-Commerce Poland, edusa, Femei in Afaceri, FNTM, HRB Trends, IAB Romania, IQads, Institutul de Marketing, Jurnalul de Afaceri, Lumea SEO PPC, Magazinul Progresiv, Manager.ro, MarketingFocus, NewEditionNews,Romania Pozitiva, Shopmania BIZ, Softlead, SMARK, StartupCafe, SundayPR,TechCafe, Ziare.com, Ziua de Constanta
Bloggeri oficiali: Adrian Gabriel Orbai, Alin Vlad, Andra Zaharia, Auraș Mihai Geambașu, Claudia Tocilă, Corina-Maria Scheianu, Cristian China Birta, Cristian Iosub, Dan Pandrea, Elena Cîrîc, George Hari Popescu, Ionuț Bunescu, Luminița Balaban, Marius Ovidiu Călugăru, Mădălin Blidaru, Olivian Breda, Robert Katai, Sabina Cornovac, Stil Masculin