SEO FOR ECOMMERCE (Non-)Trends & Best Practices

Salut, sunt Ana-Maria Constantinescu, contribuitoare pe blogul GPeC, loans for bad credit. și am avut recent placerea de a participa la Școala de Iarnă GPeC. În cadrul acestei experiențe, am avut oportunitatea să învăț multe lucruri interesante din prezentarea lui Steffen Heringhaus, CEO al agenției five elements digital. În continuare, îți ofer un rezumat al celor mai importante aspecte pe care le-am învățat în timpul prezentării.

State of AI –Artificial Intelligence

➢ Does AI make copywriters and Marketers obsolete?

–  ChatGPT a adus speranță către crearea rapidă, automată, eficientă și corectă a conținutului. Cu toate acestea, articole scrise doar cu ajutorul unui tool de tip ChatCPT o sa ramana superficiale și în zona de conținut commodity – repetand informații care sunt deja disponibile pe internet. Mai mult decat atat, prin design toolurile curente de AI de tip LLM sunt construite sa produca secvențe de cuvinte corecte, dar nu neapărat sa producă adevăruri sau informații complete. Tocmai din cauza asta se tot repeta cazurile în care un tool de AI inventează ceva sau omite informatii care ar fi fost esentiale.

Deși AI poate ușura munca, este încă necesar un subject matter expert pentru a conduce procesul si valida informatiile agregate de AI, care poate omite informații inportante sau chiar greseste. Astfel,  AI poate fi un punct de plecare și poate fi de ajutor în multe domenii, dar speranțele legate de AI sa inlocuiasca munca calificata este prematura. În concluzie, AI ne asistă, dar nu înlocuiește marketerii; este un instrument suplimentar care ne ajută să ne desfășurăm activitatea.

Voice Search – On the Rise For Years

➢ Does Not Change How We Do SEO

–  De ani de zile, căutările vocale continuă să crească, si in diverse liste de Trenduri SEO voice search figurează de ani de zile din acest motiv. Insa – fara justificare.

Datorita aplicațiilor precum „Hello Google” și „Siri” căutările cu voce devin tot mai populare. Această tendință permite inițierea căutărilor fără a mai fi nevoie să tastăm manual. Mai ales tinerii și șoferii folosesc această metodă cu predilecție.

Dar, din punct de vedere al optimizarii pentru motoarele de căutare (SEO), această schimbare nu afectează modul in care facem SEO si nici cum se redau rezultatele. Este doar un alt mod prin care inițiem căutarea.

SGE  – Search Generative Experience

Insa avem o alta schimbare mare in cum se redau rezultatele dar si cum putem optimiza pentru acest tip de cautare: SGE – Search Generative Experience, sau răspunsurile generate de motoare de cautare cu ajutorul AI-ului. Cu toate că experiența AI și generativă este activă în peste 120 de țări și în 7 limbi, în România precum in restul Europei aceasta inca nu este lansata din cauza legislației mai restrictive legat de AI.

Oricum, problematic pentru publisher este sau va fi ca odata ce efectuezi o căutare pe Google, chiar și una complexă, nu mai este nevoie să accesezi direct site-urile web pentru a trage propriile concluzii; Google îți oferă deja concluzia si rezumatul din mai multe surse. Această schimbare poate duce la scăderea traficului, si ca urmare a monetizării pentru publisheri. Veste bună este pentru comercianti: asta nu se aplică pentru comerțul electronic, pentru că tranzacțiile se vor face in continuare pe siteul comerciantului. Partea mai provocatoare este ca va crestere transparența si concurența.

Impactul real SGE asupra publisherilor si comercianșilor nu este cunoscut, in cel mai bun caz putem sa ne raportam la experiente din alte piete, care la randul lor sunt si ei la inceput. Totusi, exista deja un feature similar in Google care nu e bazat pe AI și unde avem experiente solide deja, și care in continuare este în trenduri:

Featured Snippets, Zero-click-Pages și Ad-Depth Crescut – Disruptive

➢ Less Traffic For the Same Ranks

Practic, featured snippets sunt răspunsuri la întrebări sau căutări informative, afișate chiar în pagina de rezultate fără să fie nevoie să se dea click pe pagina publisherului – însă nu bazat pe AI. Rezultatul totuși este la fel – rezultatele clasice sunt mai puțin vizibile în pagina de rezultate, chiar dacă includ și câteva linkuri, prezenta răspunsurilor complete elimină necesitatea de a accesa site-ul respectiv pentru a obține informația dorită.

In ultimii doi ani numărul de featured snippets a crescut masiv, și în functie de verticala si tipul de trafic, efectul pentru publisher a fost în declin de 30% – 35% în trafic, chiar dacă clasările au rămas la fel de bune.

Fenomenul face parte din ce este deja discutat de cativa ani sub numele de “zero-click results” pages, unele studii chiar susțin că peste 50% dintre pagini cu rezultate în Google nu rezultă pe un click în niciuna dintre paginiile listate. Un studiu chiar număra aici peste 60%. Cel mai recent studiu în acest sens este de la SEMrush si a si confirmat si relativat fenomenul in acelasi timp: pe de o parte a constatat că 50% din căutări nu duc la un clic pe un site. Însă, în multe cazuri de fapt nu se da click pe unul dintre siturile afisate pentru că:

  • Se modifica cautarea / se delimiteaza rezultatele
  • Se schimba intre tipurile de cautare (de la web la imagini, la stiri, la shopping etc)
  • Se da click pe o alta proprietate google, mai ales in context local – se da click pe harta, pe profil google my business sau se suna

Deci in multe cazuri este mai degraba un artefact al procesului de cautare, si nu neaparat cazul ca click pe siteul final a devenit obsolet. Insa, in directia asta este clar, ca aici continut informativ este mai vulnerabil, decat transactional, ca cumpararea unui serviciu sau a unui produs in continuare se va face pe site.

Tot in directia asta s-a vazut un alt trend care a afectat mult traficul organic pentru căutări comerciale în zona de advertising pe Google: anume, publicitatea devine mai agresivă si mai ales prin intermediul shopping ads rezultatele organice sunt impinse in jos sau macar inconjurate cu alte oferte relevante si bine evidentiate.

Ads depth, adică numărul de anunțuri afișate pe o pagină, a crescut, și, chiar cu clasări la fel de bune, traficul obținut este mai mic din cauza reclamelor.

In concluzie – o strategie eficientă ar trebui să abordeze atât SEO, cât și reclamele plătite.

Content Requirements –Long form?

➢ Content that is able to rank in the future

In mod constant apare “long form content” în trendurile SEO pentru anul în curs. Intr-adevar, lungimea conținutului contează, dar…nu doar lungimea în sine pură este cheia, ci valoarea informativă. Dacă nu există informații noi/valoare adăugată la internet în ansamblu, sunt puține motive pentru care Google ar clasifica un articol mai sus doar pentru a fi un rezumat exhaustiv a unui continut care se gaseste deja pe internet – asta este de altfel și unul dintre punctele slabe ale AI-ului – ca de obicei nu adauga informații noi pe internet.

Pentru magazinele online in mod particular insa continutul nu este neaparat doar cuvintul scris –

  1. Posibilitatea de a face o tranzacție este conținutul principal pentru magazinele online – oamenii nu cumpără texte, ci produse si google ține cont de asta
  2. A avea conținut similar sau la fel ca și alți comercianți pe paginile de produse NU este o problema în sine, chiar putem spune că
  3. Conținutul poate fi partajat cu alți comercianți
  4. Cel mai important conținut este produsul, disponibilitatea, prețul și “karma” totală a comerciantului
  5. DAR: Conținutul unic / original totuși reprezintă un avantaj competitiv, util ȘI atrăgător:

In mod express Google lucrează în momentul de fata mult la ce numesc ei “Shopping Graph”

–  Model antrenat cu Machine Learning, funcționează în timp real, care aduna un set de date central în timp real al produselor și vânzătorilor din lume – disponibilitatea lor în magazine online, preturi, cu sau fără transport și TVA, recenzii, avantaje și dezavantaje, materiale, culori și dimensiuni etc. Are scopul final de a permite căutări complexe (exemplu: “caut o geacă roșie de iarnă, mat, marime M, la discount, cu transport gratuit”) sau căutarea de produse similare cu Google Lens.

Are deja peste 35 de miliarde de produse și plus – colectate automat pe web, însă Google Shopping cu siguranță ajută, Nu va avea nevoie de date structurate – învățare autonomă, permite căutări cu criterii specifice

➢ Obiectiv pe termen lung pentru comerciant: să avem seturi de produse unice sau alte avantaje competitive (preț, serviciu, condiții…)

Video SEO – More Video Results

➢ avem si o noutate tehnica: Condiții noi pentru videourile pe propriul site din Noiembrie 2023 ca sa fie incluse în rezultatele Google

  1. Videoclipurile genereaza trafic – fie pe site fie pe alte proprietati precum
  1. YouTube – YouTube este al doilea cel mai mare motor de căutare. De acolo, îi poți îndruma către site-ul tău.
  1. Videoclipurile atrag trafic prin recomandări – Probabil cele mai multe videoclipuri vizionate sunt „descoperite” în timpul vizionării altor videoclipuri pe YouTube.
  2. Videoclipurile de pe YouTube pot obține trafic de la Google – se clasifică în rezultatele căutării Google.

Videoclipurile pe propriul site: Pot fi Vizibile și ele în Rezultatele Căutării

Pentru a le face accesibile motoarelor de căutare, folosiți transcrieri și date structurate, precum și o versiune pe YouTube care să se lege înapoi la site-ul web.

De asemenea, utilizați: special video sitemap.

Mult timp am recomandat și continut scris în plus în jurul videourilor. Insa incepând cu noiembrie 2023, mulți webmasteri observă o creștere a numărului de videoclipuri dezindexate. De fapt, recomandarea noastră nouă pentru practica optimă în ceea ce privește videoclipurile s-a schimbat radical de atunci. Videoclipurile nu sunt considerate Conținut Principal dacă sunt încorporate în articole de blog și pagini de produs.

=> Creați o pagină separată de videoclipuri independentă și încorporați videoclipul pe alte pagini, în funcție de necesități

E-E-A-T & Entities and Domain Level signals – Authority in 2024

➢ Domain Level Signals Get Important

De ani de zile se vorbește despre EAT – Expertise, Authority, Trustworthiness ca și criteriu pe care îl consideră Google important pentru a pune un site pe primele poziții în ranking. De anul trecut cu propularizarea AI-ului se alăturase încă un E – Experience, care sa sublinieze ca experiența directa va fi de acum incolo un alt criteriu important si explicit – unul care va face diferenta intre un robot (care nu poate sa aibe experienta) si un scriitor uman, care in mod ideal are experienta in subiectul despre care scrie.

De-a lungul timpului s-a speculat mult despre factori care contribuie la EAT – dintre care semnele de tip onpage: pagina și datele de contact, transparența, privacy policy, termeni și condiții, articole informative, verificate cu pagini de autori, autori competenți – și în majoritatea cazurilor este chestionabil în ce măsură Google poate să verifice aceste aspecte eficient sau nu. Alte semne discutate sunt mai mult de tip offpage: reputatia siteului, reviews, linkurile primite, si este foarte probabil ca aici să găsim o mare parte dintre factorii decisivi.

Cert este ca aceasta autoritate este din ce in ce mai “topicala” adica valabil pentru cateva arii de expertiză – motiv pentru care recomandarea este de a acoperi contentul relevant pentru nișa unui site în profunzime și pentru a ajunge în pozitia unui site autoritativ pe tot ce priveste subiectul respectiv.

Dar mai exista o noutate aici, daca tot ne ducem spre tematica care se numeste si “domain level signals”: anul trecut, în cadrul procesului antimonopol împotriva lui Google, a fost descris detaliat un algoritm care înainte a fost discutat doar foarte puțin în lumea SEO: “Navboost” – anume un spor/impuls care se acorda brandurilor populare care au randament mai mare in rezultatele de cautare.  Mai multe informații: https://thecapitolforum.com/wp-content/uploads/2023/10/101823-USA-v-Google-PM.pdf

Cum sa construiesti Autoritate in 2024, DO’s

Concluziile pe care le putem trage din aceste trenduri pentru strategia practica sunt:

  1. Devino un brand real, nu încerca doar să imiți unul. Asta nu va merge fără brand marketing clasic. Doar atunci vei avea randament mai bun in rezultatele căutării, ceea ce îți va aduce încă un boost în rankingurile deja primite.
  2. Înglobează construirea de links în relațiile publice și comunicare constantă.
  3. Diversifică sursele linkurilor și targetul.
  4. Folosește site-uri extrem de cunoscute sau autoritative care acordă (mai) rar linkuri către alte site-uri.
  5. Menține o viteză constantă a linkurilor.
  6. Oferă oamenilor motive să te linkuiască.

Pe baza prezentării SEO FOR ECOMMERCE – (Non-)Trends & Best Practices • SEO ToDos for eCommerce 2024

By Steffen Heringhaus, five elements digital  la Școala de Iarnă GPeC 2024

___________________________________________________________________________________

Articol de  Ana-Maria Constantinescu, eCommerce Channel Marketing Activation Executive | Coca-Cola HBC Romania & Business Architect | Atelierul de Emotii