Studiu TRUSTED.ro & Eureka Insights: 77% dintre clienții români ar cumpăra de la magazinele online care afișează o marcă de încredere

Și în online, ca în viața reală, încrederea clienților se câștigă în timp. Oamenii sunt înclinați să aibă mai multă încredere în magazine online de la care au mai cumpărat deja sau care le sunt recomandate de persoane apropiate. Dar există mai mulți factori care dau credibilitate unui magazin online, după cum reiese din studiul de piață realizat în luna octombrie 2018 de TRUSTED.ro și Eureka Insights.

Rezultatele studiului arată că 77% dintre clienții români ar fi înclinați să cumpere de la un magazin online care afișează o marcă de încredere pe site. Așadar, mărcile pot influența decizia de cumpărare în e-commerce, împreună cu alte elemente de pe site care sporesc încrederea utilizatorului, precum: o experiență anterioară pozitivă de cumpărare (93%), descrieri și imagini ale produselor care corespund cu realitatea (89%), o imagine bună a magazinului în presa online (83%), ușurință de navigare pe site (79%) și design al site-ului atractiv (66%).

Recenziile și opiniile altor utilizatori online sunt importante în luarea unei decizii de cumpărare pentru 75% dintre respondenții studiului. Clienții se informează despre un magazin online în primul rând pe site-ul magazinului, pe rețelele de socializare, dar au și opțiunea de a verifica experiențele altor utilizatori pe site-uri de recenzii, cum este Opinii de Încredere, dezvoltat de TRUSTED.ro.

În ceea ce privește așteptările clienților de la magazinele online, studiul arată că în topul priorităților se află opțiunea de plată online cu cardul, discount-urile oferite, experiența plăcută de navigare/cumpărare pe site și garanția calității produselor. 43% dintre respondenți se declară mulțumiți de cea mai recentă achiziție online, iar 49% intenționează să mai cumpere cel puțin o dată până la sfârșitul anului.

Pentru magazinele online care vor să se evidențieze, elementele de încredere pot fi niște diferențiatori importanți în e-commerce. De pildă, marca TRUSTED.ro este asociată cu încrederea de către 80% dintre respondenții studiului. În prezent, 200 de magazine online românești afișează pe site sigla TRUSTED.ro, după ce au trecut printr-un audit bazat pe 26 de criterii juridice și bune practici în comerțul electronic. Magazinele beneficiază în permanență de consultanță și ajutor, precum și de implementarea sistemului Opinii de Încredere, prin care primesc feedback de la clienții reali în urma fiecărei comenzi online înregistrate pe site.