Prioritățile pieței de e-commerce în 2019: experiența clienților și inovațiile tehnologice
Pentru a rămâne competitive în 2019, companiile care desfășoară activități în e-commerce vor fi nevoite să-și îndrepte atenția către două axe de dezvoltare principale: experiența oferită clientului și adoptarea noilor tehnologii.
2Checkout a studiat prioritățile comerciale a peste 1.000 de companii B2B și B2C la nivel mondial, iar rezultatele oferă câteva predicții pentru tendințele ce vor marca strategiile de creștere anul viitor. Iată-le în continuare.
Cele mai importante patru aspecte pe care se focalizează magazinele online pentru a crește sunt:
- oferirea unei experiențe de cumpărare online fără cusur (33%)
- dezvoltarea strategiei de content marketing (27%)
- lansarea de noi produse/servicii (24%)
- construirea/promovarea imaginii de brand (24%)
La polul opus, doar 8% dintre companiile chestionate consideră importantă implementarea unui sistem de recenzii și evaluare în magazinul lor online. Procentul este surprinzător de mic, în condițiile în care 72% dintre utilizatori se bazează pe recenzii ca factor esențial în decizia cumpărare online.
Marile provocări ale magazinelor online în 2018
Alegerea tehnologiilor potrivite (25%) și a partenerilor de afaceri potriviți (14%) sunt cele două mari provocări pentru asigurarea creșterii în comerțul online. Oferirea de servicii competitive de customer support și găsirea de canale de vânzare alternative sunt alte două aspecte cu care se confruntă magazinele online în 2018.
Platformele de tip SaaS și modulele specializate de e-commerce sunt tot mai răspândite și mai adaptate nevoilor specifice magazinelor online, de la gestionarea comenzilor, la procesarea plăților, personalizarea ofertelor, operațiuni administrative și gestionarea campaniilor de marketing sau vânzări prin parteneri.
În ceea ce privește asigurarea serviciului de customer support, magazinele online se confruntă cu nevoia de a gestiona noi canale de comunicare online, programe de activitate prelungite, adaptate nevoilor din online. Pentru asta, 48% dintre cei chestionați intenționează să implementeze sisteme avansate de chat, asistenți virtuali și sisteme de ticketing pentru asistență prin e-mail.
E-commerce în afara granițelor
66% dintre companii iau în considerare o expansiune pe piețe noi, internaționale, America de Nord fiind principala regiune vizată (49%), în vreme ce Europa de Est este atractivă doar pentru 33% dintre cei chestionați.
Pentru a atinge eficient noile piețe, cele mai multe companii (53%) sunt dispuse să investească în tehnologii de targetare și personalizare. De asemenea, dezvoltarea de aplicații mobile și optimizarea pentru dispozitive mobile sunt prioritare pentru 46% dintre companiile chestionate.
Studiul Tendințe în eCommerce pentru 2019 (fișier PDF) realizat de 2Checkout are la bază un sondaj efectuat la nivel global pe un eșantion de aproximativ 1.000 de companii care activează în e-commerce.