Care este strategia potrivită pentru a vinde pe marketplace-uri?

În contextul actual, business-urile de ecommerce știu că, pentru a crește vânzările, este necesar să atragă cote noi de piață – și una dintre strategii este prin intermediul marketplace-urilor (care au fidelizat deja o bază uriașă de clienți).

Există acum nenumărate opțiuni de a vinde pe marketplace-uri, fiecare cu propriul set de reguli, cerințe și audiențe. Orice comerciant care dorește maximizarea oportunităților pe aceste canale trebuie mai întâi să stăpânească mai mulți pași, parte dintr-o strategie. 

Specialistii easySales au observat 3 tipuri de produse care se vând bine pe marketplace-uri:

  • Produse foarte căutate, dar care nu se găsesc în altă parte;
  • Produse care au un preț mult mai bun, față de ce se găsește în online ;
  • Produse de consum curent și constant pentru firme și gospodărie;

Pentru ca afacerea ta de ecommerce să funcționeze într-un astfel de ecosistem complex și brand-ul tău să se diferențieze de celelalte, exista cateva acțiuni și strategii de care trebuie să ții cont. 

Indiferent dacă brandul tău este nou sau urmărești să-i crești prezența online, poți beneficia de principalele avantaje ale unui marketplace: logistica și accesul la o bază mare de clienți noi, opțiuni multiple de plată și de livrare disponibile pentru clienții tăi și poți extinde afacerea cross-border mult mai simplu loans-cash.net . Decizia de a te integra pe un marketplace înseamnă adăugarea unui nou canal de vânzare, pe care nu-l poți gestiona fără o strategie specifică pieței.

  • Optimizează website-ul și content-ul documentației de produse

Pentru a avea un flux sustenabil de venituri, ofertele de produse trebuie să fie bine concepute și să îndeplinească obiectivele de profitabilitate ale marketplace-ului, odată ce incluzi costurile de transport către consumatorul final. Un alt aspect de urmărit este ca atributele și caracteristicile prezentate pe marketplace-uri să fie prezentate și pe site-ul tău, așa încât, atunci când te hotărăști să integrezi magazinul tău online cu marketplace-uri pentru fluidizarea proceselor, acestea să fie transmise direct prin API și listate, fără să mai muncești manual pentru  a le posta.

Nu este important doar cum listezi produsele, ci și cum anume structurezi descrierile de ofertă și care sunt diferențiatorii tăi:

  • Cu ce este brandul tău diferit față de concurență?
  • Ce ar trebui să rețină clienții tăi despre tine? 
  • Care sunt acele elemente cu care vrei să fie asociat brand-ul tău?

Asigură-te că deții documentația de produs, că ai înregistrat brandul tău pentru anumite produse unde ai observat competiție mai mare și că ai imagini de calitate, cuvinte cheie și etichete pe care le vei include în descrierile detaliate ale produselor, ceea ce îți va îmbunătăți ratele de clic și SEO. Pregătește toate informațiile despre produs pe care clientul le-ar putea căuta (dimensiuni, specificații, instrucțiuni etc.).

Sfat: include un videoclip 360 grade pentru produsele de top, acesta îți va crește cu 37% vizibilitatea produsului tău. 

Asigură-te că potențialii clienți primesc informații corecte și complete despre produsele tale într-o formă ușor de scanat. Este important să:

  • Prioritizezi produsele de top
  • Monitorizezi rezultatele
  • Faci un keyword research amănunțit
  • Reoptimizezi periodic ofertele tale


  • Coordonează prețurile, distribuția și aspectele tehnice în relația cu marketplace-ul

Unul dintre cei mai importanți factori în concurența de pe marketplace este prețul. Coordonarea prețurilor și a activităților de promovare a campaniilor de promoții este esențială pentru a obține rezultate bune. 

E important să utilizezi un sistem sau un instrument care să îți alinieze prețurile competitive pe marketplace-uri prin folosirea unui algoritm de setare preț minim și maxim,  aspect care te degrevează de supervizarea manuală și îți crește profitabilitatea. Astfel, protejezi profitul prin stabilirea, în mod automat, a limitei inferioare și superioare pentru prețul produsului tău.

Aplică o strategie care folosește regulile pentru a crea o structură dinamică a prețurilor, care sunt ajustate automat în funcție de performanța vânzărilor. Dacă vânzările scad, la fel și prețul. Când comenzile apar cu mai multă frecvență, costul articolului respectiv crește din nou. Deci, dacă dorești să menții un produs în mișcare, de exemplu, poți seta ca prețul unui produs să fie redus automat cu 10% atunci când nu sunt vândute mai mult de cinci articole într-o săptămână.

O bună practică pentru a avea rezultate este segmentarea rolurilor și stabilirea de proceduri. Este necesar să stabilești cine este responsabilul care va acorda 90% din timpul lui pentru a crește vânzările de pe marketplace-urile pe care te-ai hotărât să vinzi.

  • Maximizeaza vizibilitatea produsului prin publicitate. 

Asigură-te că investești în publicitate și promovarea produselor tale în special dacă marketplace-ul permite. Consumatorii înregistrează la eMag cu 25% mai multe vânzări, pentru produsele înscrise în Campanii.

Sfat: Testează promoțiile și participă mai ales la campania de Black Friday. Consumatorii se așteaptă să le pregătești ceva special și să faci cunoscut  brandul tău.

  • Un customer service excelent 

Primele interacțiuni sunt foarte importante pentru orice afacere. O primă interacțiune de succes poate duce la o a doua interacțiune, și tot așa. Fiecare marketplace construiește așteptări diferite ale clienților privind transportul și serviciul pentru clienți și trebuie să le îndeplinești și tu. 

Asigură-te că vei construi o strategie adecvată și vei lua în considerare să fii mai flexibil, oferind reduceri, retururi gratuite, livrări rapide, chiar dacă clientul depășește politica ta internă. De asemenea, adaptarea la așteptările clienților și creșterea recenziilor tale sunt cheia succesului.

Distribuie poveștile clienților: conținutul generat de utilizatori (UGC) sub formă de recenzii de produse este una dintre cele mai mari tendințe în retailul online. Asigură-te că incluzi poveștile clienților tăi în imaginile produselor, în descrierile produselor, astfel vei oferi autenticitate și încredere.

  • Diversifică strategia de livrare

Ai primit o nouă comandă cu câteva cerințe specifice: trebuie livrată a doua zi în regim de urgență în celălalt capăt al țării, până la o anumită oră. Vrei să afli care dintre companiile de curierat pe care le utilizezi te-ar putea ajuta să faci această livrare la cel mai bun cost?

Este esențial să ai acces la servicii de calitate, la cele mai competitive prețuri ale transportatorului și la opțiuni de livrare complexe, dacă vrei să te diferențiezi  de alți selleri. 

Crezi că ai prea puține comenzi ca să ai putere de negociere? Destul de fals! Negociază un preț bun în ideea în care urmează să livrezi un anumit volum de comenzi în următoarele 3 sau 4 luni, iar dacă nu îndeplinești ținta, curierul îți poate ajusta oferta la prețul standard. Pentru a avea o gamă completă de opțiuni la îndemână, ai nevoie să integrezi mai mulți curieri și să testezi serviciile acestora.

Nu există o modalitate corectă de a livra comenzi, dar, ca regulă generală, ar trebui să testezi diferite opțiuni până când ajungi la o combinație care duce la bun sfârșit treaba, eficient și rentabil. 

  • Menține-ți poziția

Odată ce ai reușit să-ți integrezi brandul și să-l poziționezi pe un marketplace, este important să continui activitățile de monitorizare și analiză a concurenței. Informațiile despre stocuri, prețuri și promoții, conținut si review-uri te vor ajuta să menții poziția brandului tău. 

Recomandări despre cum poți să adaugi produsele în paginile de listare:

✓ Listează oferte pe diferite categorii de produse cu diferite titluri, pentru diferite buyer persona

 ✓ Listează poze realiste, nu doar de la producător

 ✓ Adună multe review-uri bune 

✓ Introdu un mesaj comercial Call To Action

 ✓ Oferă descrieri complete ușor de scanat

✓ Înregistrează produsul cu brand-ul tău

 ✓ Investește în ads 

✓ Setează algoritmi de Auto-price Un algoritm bazat pe reguli este o necesitate pentru a concura pe orice piață majoră. 

 ✓ Oferă un stoc bine dimensionat

✓ Oferă o gamă diversificată

Sfat: Dacă toate acestea ți se par dificile, automatizează totul: cel mai bun mod de a ține evidența prețurilor, stocului și listărilor este să utilizezi un software de management multichannel. Așa vei putea să scapi de complexitatea operațională de a administra și  testa manual diferite marketplace-uri.

Dacă te-ai hotărât să îți extinzi prezența pe un marketplace:

✓ Creează un cont pe două sau trei marketplace-uri 

✓ Alege produsele cu stoc ce urmează să fie listate 

✓ Alege persoana responsabilă privind relația cu marketplace-ul și care va lista ofertele

✓ Folosește recomandările din articol 

✓ Participă activ și constant la campaniile organizate de marketplace-uri 

✓ Stai conectat la comunități de E-Commerce și lasă specialiștii să te ghideze

✓ Investește mai departe in know-how 

Concluzie: Există modalități strategice prin care orice magazin online poate să se integreze în acest ecosistem al marketplace-urilor. Dacă ți-ai făcut bine temele, un astfel de parteneriat ar trebui să fie un „câștig” atât pentru tine, cât și pentru marketplace-ul unde ești prezent, dar și pentru consumator.

Cheia este să determini care marketplace este cel mai potrivit pentru catalogul tău de produse. Aducerea produselor tale în fața consumatorilor potriviți ar putea însemna trecerea dincolo de giganții pieței. Sau poate e timpul să începi să vinzi consumatorilor internaționali prin opțiuni precum eBay și Amazon.

_______________________________________________________________________________________

Autor: Diana Meteș – Manager Marketing și Consultant easySales

Din anul 2019, Diana s-a implicat activ în lansarea, promovarea și creșterea start-up-ului pe tehnologie easySales – o platformă SaaS populară și accesibilă de management automatizare și centralizarea activităților de eCommerce. Pasionată de lumea antreprenoriatului și de soluții tehnice pentru eCommerce eficient, promovează easySales, scrie articole pentru educarea pieței de eCommerce și surprinde povești inspiraționale ale antreprenorilor.

Peste 12 ani experiență în marketing, banking și proiecte de finanțare Start-up-uri& IMM pentru companii ca: Banca Transilvania, CEC Bank, Agenția pentru IMM – Ministerul Economiei. Diana este convinsă că un business sănătos are nevoie de angajați deschiși care să implementeze soluții de automatizare și digitalizare în companiile lor.