10 cărți de e-commerce (+1 BONUS) pe care nu le poți rata
Primăvara începe cu vești bune de la GPeC și cu multă sete de cunoaștere printre pasionații de e-commerce. Zappos, exemplul nr. 1 în lume în materie de excelență în client service pentru e-commerce, vine pentru prima oară în România. Despre Zappos, majoritatea am aflat din cartea fondatorului, Tony Hsieh, Cum să livrezi fericire, carte apărută și în România la Editura Publica. Amintindu-ne de celebra carte, ne-am gândit să realizăm un top al cărților de neratat pentru oricine activează în e-commerce. Dacă nu le-ai citit deja, acum este timpul să te delectezi cu aceste 10 cărți de e-commerce și să înveți de la cei mai buni.
1. The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon – Brad Stone
Biografia lui Jeff Bezos și a companiei pe care a inființat-o, nu are cum să nu se regăsească printre categoria de cărți must-read. Obiectivul cărții este de a spune poveste din spatele ascensiunii Amazon, de la cum poți crește un magazin care și-a început activitatea livrând cărți prin poștă până la un lider de piață ce reușește să detroneze afaceri vechi de zeci de ani în comerț.
Cartea reușește să te fascineze prin povestea despre succes care nu a fost lipsită de provocări de business, cum ar fi lipsa forței de muncă, lipsa banilor sau problemele logistice. Jeff Bezos este unul dintre cei mai vizionari și încăpățânați lideri, iar fără el Amazon nu ar fi reușit să devină brandul de astăzi.
2. Delivering Happiness: A Path to Profits, Passion and Purpose (Cum sa livrezi fericire: Calea catre Profituri, Pasiune si Scop ) – Tony Hsieh
„Delivering Happiness„ este prima carte a lui Tony Hsieh (CEO Zappos), ce a fost lansată în 2010 și care a fost vândută în peste 600.000 de exemplare în întreaga lume. În carte, Tony Hsieh povestește despre lecțiile învățate de el în viață și afaceri, începând de la administrarea unei ferme de râme și mai apoi a unei pizzeri, până la LinkExchange, Zappos și multe altele.
De fapt, ceea ce vrea Tony să arate prin cartea Delivering Happiness este faptul că atunci cand treci peste barierele impuse de o gândire corporatistă reușești să atingi succesul într-un mod eficient, iar fericirea ta depinde de cum și cât de bine reușești să îi faci fericiți pe cei din jur. La asta se referă și Zappos, adevăratul succes a fost cunoscut atunci când echipa a înțeles că rolul ei nu este să vândă pantofi, ci să își facă clienții fericiți. După cum ai aflat deja probabil, în 2017 Zappos este prezent la GPeC SUMMIT 16-17-18 Mai pentru a ne vorbi despre cum să creezi experiențe memorabile pentru clienții tăi.
Cartea Cum să livrezi fericire, calea către profituri, pasiune și scop a apărut și în România la Editura Publica și poate fi comandată online. Colegii noștri de la TRUSTED ți-au luat-o înainte și au realizat și o recenzie completă a cărții Cum să livrezi fericire aici.
3. Call to Action: Secret Formulas to Improve Online Results – Bryan Eisenberg, Jeffrey Eisenberg, Lisa T. Davis
Pe Bryan Eisenberg l-ai cunoscut deja la GPeC SUMMIT Noiembrie 2016 și la GPeC SUMMIT 2010. Dacă îți dorești să atingi performanțe fenomenale în online, atunci cartea „Call to Action” este îndemnul tău la acțiune. Cei mai bine vânduți autori de New York Times, Bryan si Jeffrey Eisenberg își duc cititorii prin cele cinci faze ale creării unui website, începând cu faza critică de planificare și urmând cu dezvoltarea structurii, a impulsului și comunicării și până la sublinierea valorii. Întreaga carte este plină de sfaturi practice și studii de caz inspirate din anii de experiență din “tranșee”.
4. Don’t Make Me Think: A Common Sense Approach to Web Usability – Steve Krug
“Don’t Make Me Think” ar trebui să fie o carte de referință pentru oricine dorește să lucreze cu și la un website. Încă de la prima publicare din 2000, cartea a reprezentat ghidul multor web designeri și web developeri.
Scopul cărții este să ne amintească faptul că strategia stă la baza creării unui website ușor de folosit de către useri, pentru că cea mai mare greșeală pe care o facem este faptul că uităm cât de importanți sunt aceștia.
Între timp, cartea a fost revizuită și a ajuns la a treia ediție ce cuprinde exemple actualizate și un nou capitol despre mobile usability.
5. You Should Test That: Conversion Optimization for More Leads, Sales and Profit or The Art and Science of Optimized Marketing – Chris Goward
Mesajul de bază al acestei cărți se află în titlu: Indiferent de ce faci pe site-ul tău, testează-l. Cartea explică atât motivul, cât și modul de optimizare a conversiilor, ajutându-te să maximizezi valoarea site-ului.
„You should test that” este despre optimizarea conversiilor în comerțul online în care se abordează procedurile de testare care te vor ajuta să ajustezi imaginie, titlurile, culorile, butoanele și orice alt element creând astfel un site ce va încuraja vizitatorii să cumpere. Această carte te va ajuta să creezi o strategie de optimizare folosind instrumentelor de analiză adecvate și efectuând testele necesare. Metoda lui Goward este recomandată pentru toti cei care fac afaceri online, se ocupă de marketing sau își doresc o serie de sfaturi sănătoase împreună cu o doză de umor.
6. Your Customer Creation Equation: Unexpected Website Formulas of The Conversion Scientist – Brian Massey
Brian Massey a ajutat sute de companii să construiască site-uri care să ducă la vânzări. Din cartea “Your Customer Creation Equation”, vei învăța cum să depășești barierele ideilor preconcepute și să le înlocuiești cu rețete dovedite pentru succesul online.
Cartea te va ajuta să descoperi propria formulă de creare a clienților pentru că nu contează ce culoare au butoanele din site, dacă strategia nu este potrivită. În final, concluzia ta va fi aceeași: “Conversion is about more than headlines, buttons, and forms.”
7. The Conversion Code: Capture Internet Leads, Create Quality Appointments, Close More Sales – Chris Smith
„The Conversion Code” oferă un plan pas cu pas pentru creșterea vânzărilor în această eră bazată pe internet. În ceea ce privește marketingul și vânzările, obținerea atenției și transformarea acesteia în venituri necesită o abordare nouă întrucât consumatorii de astăzi sunt mai pregătiți și au mai multe opțiuni din care pot alege.
Cartea te va ajuta să înveți cum să asimilezi toate pistele neprețuite de pe internet, să le convertești apoi în vizite și să închei mai multe oferte. Indiferent de tipul de produs sau de brand, acest proces te va ajuta să îți crești numărul de vânzări.
Dacă ai nevoie de un plan de acțiune care să îți permită „capturarea” utilizatorilor de pe internet, transformarea lor în vizitatori și ulterior în clienți, atunci „The Conversion Code” nu ar trebui să rămână necitită.
8. A/B Testing: The Most Powerful Way to Turn Clicks into Customers – Dan Siroker & Pete Koomen
Pornind de la ideea că rata medie de conversie în cazul magazinelor online este de 2%, iar restul de 98% dintre vizitatori nu ajung să se transforme în clienți, Dan Siroker și Pete Koomen oferă prin intermediul cărții „A/B Testing”, un ghid de usability prin care oferă o metodă de comparare a două versiuni diferite ale unei pagini web pentru a vedea care dintre acestea oferă o rată de conversie mai bună.
Scopul cărții este de a îți oferi o serie de sfaturi pe care să le aplici pentru a îți îmbunătăți eficiența merketingului și experiența utilizatorilor și implicit să îți poți dubla sau tripla ratele de conversie.
9. Landing Page Optimization: The Definitive Guide to Testing and Tuning for Conversions – Tim Ash
În „Landing Page Optimization”, Tim Ash vorbește despre importanța optimizării landing page-urilor în scopul de a maximiza și expune rata de conversie. Cea de a doua ediție cuprinde studii de caz cu rezultatele anterioare și ulterioare, precum și informații noi privind utilizarea site-ului web.
Datorită diplomelor sale tehnice și a celor din științele cognitive, Ash relatează că marea majoritatea a deciziilor făcute de vizitatorii site-ului sunt adesea influențate de subconștient.
10. Web Analytics 2.0: The Art of Online Accountability and Science of Customer Centricity – Avinash Kaushik
„Web Analytics 2.0” îți va schimba pentru totdeauna modul în care te gândești la analiză. Cartea vine cu recomandări asupra modului în care pot fi măsurate campaniile, te va învăța cum să aplici corect tehnicilor analitice, precum și cum sa utilizezi unele tactici ce presupun acultarea clienților.
Dacă ai voința necesară, cu siguranță „Web Analytics 2.0” te va ajuta să alegi calea
optimă prin care activitatea ta va performa mai mult decât te aștepți.
BONUS:
O carte despre e-commerce în limba română pe care ți-o recomandăm cu drag: eCommerce no Bull$#!t. Tot Ce Ai Nevoie Pentru A Vinde Online – Cosmin Dărăban
Cosmin pune pe hârtie 20 de ani de experiență practică în online și în piața de e-commerce din România. Cartea este concepută ca un manual de e-commerce care cuprinde toți pașii necesari deschiderii, creșterii și optimizării unui magazin online, cu graficele și checklist-urile de care ai nevoie pe parcurs.
Foarte interesant articol. Felicitări!