Situația pieței de e-commerce în România în 2017 | VIDEO

Deși anul 2017 nu a avut un început bun, a doua jumătate a venit cu creșteri chiar mai mari decât estimările inițiale. Astfel, valoarea pieței de e-commerce a ajuns în 2017 la aproximativ 2.8 miliarde de euro, în creștere cu 35% față de 2016, anul în care România a înregistrat cea mai mare creștere dintre țările din Uniunea Europeană (38%). Mai multe informații despre situația pieței de e-commerce am aflat de la Florinel Chiș, Director Executiv ARMO. 

Rata de penetrare a internetului nu a crescut semnificativ în ultimii doi ani iar acest lucru se datorează faptului că în România nu a existat un progres important în această perioadă (conform indicelui DESI). În acest sens a fost lansat proiectul RO-NET care avea ca obiectiv creșterea numărului zonelor cu acoperire la internet, însă progresul a fost lent. În urma unei analize realizate de PwC a rezultat că în contextul actual am putea încuraja acoperirea mobilă ca soluție la problema conectivității în zonele neacoperite, dar și pentru a crește accesul la viteze 4G.

La sfârșitul anului trecut pe piață existau peste 7000 de magazine online, însă din perspectiva celor care rulează un volum mare numărul este de ordinul zecilor – majoritatea magazinelor online românești rulează cifre mici. Este important de notat însă că acestea urmăresc trendul ascendent al comerțului online, adică au un ritm rapid de creștere, iar ritmul și strategia de creștere (extindere cross-border) sunt mai importante decât rulajul.

Conform studiilor realizate, verticalele cu cele mai mari procente de creștere sunt: fashion, home&deco, produse pentru copii și jucării, petshop și auto.

În general, consumatorii preferă magazinele online în detrimentul celor offline deoarece online au parte de servicii mai bune și de prețuri competitive. Atunci când aleg un comerciant, utilizatorii se uită în primul rând la experiența de cumpărare: cât de ușor găsesc produsul de care au nevoie, dacă descrierea produsului deține detalii complete și corecte astfel încât aceștia să poată lua decizii informate, dacă procesul de check-out/retur este simplu și dacă livrarea/returul este rapid.

 

Procentul vânzărilor de pe dispozitive mobile se aproprie de 50%

 

Cifra variază semnificativ, între 40 și 70% în funcție de nișă – fashion se cumpără mai mult de pe mobil față de alte domenii. De asemenea, procentul variază și în funcție de investiția pe care magazinul online a făcut-o în ceea ce privește experiența pe mobile (site optimizat pentru mobile vs. aplicație dedicată).

 

 


 

GPeC 2017 (ediția de 12 ani) este un eveniment Powered by FAN Courier

Susținut de: Banca Transilvania, Bright Agency, Creadiv, CRITEO, DPD România, DWF – Digital Workforce, Frisbo, GLAMI, Mastercard, Mediapost Hit Mail, New Black, NewsMAN, PayU, QeOPS, RTB House, TargetWeb, VTEX

Partener al Competiției Magazinelor Online GPeC: Carrefour România

Brought to you by: Orange

Recommended Payment Processor Partner: mobilPay

Official Radio: Kiss FM

Apa Oficială GPeC: Aqua Carpatica

Limousine Service: CityLimo

Parteneri media principali: Wall-Street & ecomTEAM

Mândri să fim susținuți de:

Bloggeri oficiali: Adrian Gabriel Orbai, Alin Vlad, Andra Zaharia, Auraș Mihai Geambașu, Carmen Albișteanu, Corina-Maria Scheianu, Cristian China Birta, Cristian Iosub, Cristina Chipurici, Elena Cîrîc, Fulvia Meirosu, George Hari Popescu, Ionuț Bunescu, Lavinia Biberi, Marius Ovidiu Călugăru, Mădălin Blidaru, Olivian Breda, Sabina Cornovac, Luminița Balaban, StilMasculin, Robert Katai

Parteneri media: AdHugger, AGORA, ANIS, Business Days, Business Woman, Cariere, Comunicate de Afaceri, Comunicate de Presa, ECOMJOBS, HowToWeb, HRB Trends, IAB Romania, IQads, Institutul de Marketing, Jurnalul de Afaceri, Lumea SEO PPC, Magazinul Progresiv, Manager.ro, MarketingFocus, NewEditionNews, Romania Pozitiva, Shopmania BIZ, Softlead, SMARK, Startups.ro, TechCafe, TechHub, Ziua de Constanta