Trendurile anului 2018 în E-Commerce – Ce spun marii jucători
Dacă ne gândim la cum va arăta piața de e-commerce din România în anul 2018, cuvintele cheie ar fi: PERSONALIZARE – MARKETING – INTERACTIVITATE – REPOZIȚIONARE – CONȚINUT – UTILIZATORI. Și nu o spunem noi, ci marii jucători din industrie. Ca în fiecare an, am stat de vorbă cu specialiștii în e-commerce pentru a afla ce previziuni au ei asupra pieței, atât la nivel local cât și global. Iată care sunt părerile lor:
- #Personalizare – Iulian Stanciu, CEO eMAG
- #MarketingForPeople – Marian Alecsiu, CEO și Co-Fondator F64
- #Interactivity – Mira Anghelescu, COO FashionUP
- #Repoziționare – George Șerban, General Manager BestKids
- #QualityContent – Ovidiu Ababei, Online Sales Director ALTEX România
- #UsersFirst – Miruna Mitu, Coordonator Marketing & Comunicare Online Mobexpert
1. #Personalizare – Iulian Stanciu, CEO eMAG
Fiecare consumator este diferit, iar magazinele online trebuie să li se adreseze personalizat pentru a reuși să îi fidelizeze:
„Tehnologia avansează zilnic și îmbunătățește vizibil experiența de shopping a fiecărui client în parte; cu cât e mai simplu și mai rapid procesul de achiziție și de plată, cu atât mai bine. Optimizările pentru mobil și conținutul propriu, în special video, rămân în trend, dar va conta mai mult tranziția de la recomandări bazate pe tendințe de consum în masă ale clienților la oferirea de soluții personalizate bazate pe preferințe individuale.
Direct Mailing, Social Ads, Search Engine Ads și Programmatic Ads sunt doar câteva dintre touchpoint-urile pe care vom miza în 2018.”
2. #MarketingForPeople – Marian Alecsiu, CEO și Co-Fondator F64
Vom asista la o creștere a ecosistemului de marketing bazat pe oameni, nu cookie-uri, iar pentru aceasta este nevoie de trei lucruri:
„Încredere – Anul 2018 vine cu schimbări majore în piața de e-commerce din România datorită GDPR-ului. De acum înainte, informarea clienților va fi mult mai detaliată, fapt ce va crește încrederea acestora în magazinele online. Ne maturizăm și asta va aduce plus valoare pieței de e-commerce din România.
Conținut relevant – În continuare vom avea focus pe video și articole. Educația este un punct important pentru orice magazin online. Fie că vorbim despre detalii legate de cumpărarea sau folosirea unui produs, această parte nu ar trebui să lipsească din strategia oricărui magazin online.
Automatizări – Ai încrederea, ai conținutul, dar cum le transmiți mai departe către oamenii potriviți? În ziua de astăzi avem acces la milioane de informații, avem atât de multe idei și atât de puțin timp. Eficiența și relevanța sunt două puncte obligatorii în marketing. Instrumentele de automatizare ne permit să livrăm conținutul potrivit către oamenii potriviți într-un timp foarte scurt.”
3. #Interactivity – Mira Anghelescu, COO FashionUP
De la consumatori, pentru consumatori – părerea comunității contează:
„Conform studiilor, mare parte dintre clienți verifică mai întâi review-urile, abia apoi decid dacă achiziționează sau nu produsul respectiv. Clienții pun mai mare preț pe experiența de shopping decât pe achiziția în sine, iar în această situație rolul influencer-ului este bine definit.
Magazinele online se vor concentra pe conținut, lăsând posibilitatea clienților să învețe din experiențele altor clienți, să studieze paginile de întrebări frecvente, recenziile și calificativele acordate de aceștia.
Datorită progreselor realizate de Social Media, se vor construi noi instrumente care să-i ajute pe retaileri să interacționeze cu publicul și comunitățile create în jurul magazinelor online pentru a dezvolta relații durabile cu acestea. Mai cred că 2018 va fi un an al investițiilor, al consolidării poziției magazinelor care au înțeles care este direcția corectă și în ultimii ani au dovedit că sunt parteneri de încredere.”
4. #Repoziționare – George Șerban, General Manager BestKids
Omnichannel va deveni un trend puternic iar inteligența artificială își va găsi un loc permanent în viața marketerilor:
„În ceea ce privește distribuția utilizatorilor pe mobil vs desktop, lucrurile s-au așezat în 2017. Procentul celor care accesează site-ul BestKids de pe mobil fiind de 69%, desktop 27% iar tabletă 4%. Anul 2018 va fi anul marketplace-urilor și a omnichannel-ului.
Dropshipping-ul ca metodă de colaborare va avea de suferit, iar extinderea business-urilor pe orizontală către alte nișe va fi un puternic motor de creștere. Progresele înregistrate în tehnologie vor împinge companiile active în e-commerce către soluții externalizate, specializate, iar inteligența artificială va fi tot mai prezentă în tot ce înseamnă mediu online.”
5. #QualityContent – Ovidiu Ababei, Online Sales Director ALTEX România
Anul 2018 va fi un an în care utilizatorii vor consuma și mai mult conținut, însă este obligatoriu ca acesta să fie de calitate:
„În 2018, dezvoltarea jucătorilor din e-commerce-ul din România va fi influenţată de câteva tendinţe majore, ale căror prime semne au putut fi observate încă din anii trecuţi:
Consumul de conţinut online şi cumpărăturile de pe mobil îşi vor continua creşterea şi în 2018 la nivel de piaţă atât în România, cât şi la nivel internaţional. Din acest motiv, jucătorii din e-commerce îşi vor optimiza/adapta platformele online la rigorile impuse de telefoanele mobile pentru a răspunde cerinţelor utilizatorilor şi pentru a nu-i pierde.
Platformele online se vor transforma tot mai mult într-un spaţiu în care clientul poate găsi totul în acelaşi loc.
Se vor folosi tot mai mult instrumentele pentru urmărirea metricelor din platformele online şi a celor pentru măsurarea campaniilor de marketing, tendinţă valabilă mai ales în cazul magazinelor online noi, interesate de creştere. Marketing-ul bazat pe date permite, spre exemplu, observarea etapei/a locurilor din platformă în care sunt pierduţi consumatorii (fie că ies din platformă, fie că nu finalizează procesul de cumpărare) şi ajută la optimizarea acelor aspecte.
6. #UsersFirst – Miruna Mitu, Coordonator Marketing & Comunicare Online Mobexpert
În ceea ce privește industria mobilei, ne îndreptăm către mobilierul inteligent, care se poate transforma oricând într-un mijloc de comunicare:
„Când vorbim de achiziții online precum mobilierul, decizia de cumpărare se ia pe o perioadă îndelungată, între 12 și 90 de zile, începând pe mobile și finalizându-se pe desktop. Iar dacă până anul trecut vorbeam de adaptarea conținutului din desktop pentru mobile, acum trebuie să luăm în calcul utilizarea mobilului ca “personal adviser”. Userii își vor schimba, încet-încet, comportamentul, renunțând la taste și utilizând Voice Control-ul.
Misiunea noastră va fi să oferim toate argumentele de cumpărare pentru a facilita decizia, folosind canale alternative de comunicare. Iar aici conținutul de calitate va face diferența, de la prezentarea produsului la cele mai futuriste mijloace de comunicare.
Cred că 2018 este anul Dark Data, vezi Messenger Ads. Conținutul video va fi în continuare în trend pe toate canalele de comunicare, dar nu numai, ci și în zona de prezentare de produs pentru a evidenția anumite beneficii (ex. montaj ușor). Noutatea va veni din direcția Smart Home, iar aici mă refer la device-uri precum Chromecast de la Google, Amazon Tap sau Echo Dot cu Alexa voice. Practic, noutatea va fi tehnologizarea mobilierului.
Industria mobilei online va evolua din perspectiva varietății produselor oferite, vizând mai multe opțiuni pentru consumatorul final.”