Studiu 2Checkout: Impactul COVID-19 asupra afacerilor online

2Checkout, platforma completă de monetizare pentru companii ce acționează la nivel global, a efectuat un studiu pe plan internațional care analizează impactul COVID-19 asupra afacerilor digitale. Au fost colectate informații de la peste 800 de comercianți online din întreaga lume, cu activitate în domenii precum vânzarea de software și alte bunuri digitale, bunuri fizice sau servicii online la nivel internațional. Vă prezentăm în continuare rezultatele acestui studiu.

Impactul COVID-19

Doar 12% dintre respondenții la studiu au raportat că afacerile lor au perspective de creștere în acest an. Printre aceștia se numără producătorii de software multimedia, middleware și unii firnizori de servicii de divertisment.

32% dintre cei intervievați se așteaptă ca actuală criză cauzată de pandemia COVID-19 să aibă un impact negativ semnificativ asupra business-ului lor. Industriile cele mai afectate sunt cele care depind de obiceiurile de consum care acum se află în profundă schimbare (marketing, advertising, managementul resurselor umane) și cele în care activitatea este legată direct de producție (managementul resurselor de producție, electronice și hardware pentru consumatori).

28% dintre respondenți se așteaptă ca afacerile lor să fie drastic afectate de criza sanitară, majoritatea dintre aceștia fiind comercianți de bunuri fizice.

Doar 8% dintre participanții la studiu anticipează că actuala situație globală va rămâne fără efecte asupra afacerilor proprii, iar 21% cred că efectul va fi minim asupra veniturilor din acest an.

Provocări cu care se confruntă afacerile online

Încetinirea vânzărilor60% dintre respondenți raportează că aceasta este cea mai importantă provocare cu care s-au confruntat în prima jumătate a anului. În situația aceasta se află companii din industrii diverse – de la companii de producție până la agenții de comunicare – toate au observat o încetinire a vânzărilor (17%), sau au întâmpinat dificultăți în găsirea de clienți noi ori semnarea de noi contracte (18%). Lupta de a găsi noi clienți este o problemă curentă și în companiile de consultanță, marketing și tehnologie.

Întârzieri în lanțul de aprovizionare21% dintre comercianți înregistrează întârzieri în lanțul de aprovizionare, printre cei mai afectați fiind comercianții de bunuri fizice, comercianții de produse electronice și hardware, producătorii și cei responsabili cu livrarea.

Productivitatea – Productivitatea a scăzut în industriile care au continuat să își susțină activitatea și după declararea pandemiei, dar în foarte mică măsură. Cele mai afectate nișe au fost call centerele, dezvoltatorii de software și creatorii de conținut online.

Atitudinea consumatorilor15% dintre respondenți au raportat că se confruntă cu problema refuzului de plată sau solicitări de returnare a banilor din partea clienților. Cei mai afectați de această problemă sunt comercianții de bunuri digitale, precum software multimedia sau alte programe informatice.

Priorități actuale în e-commerce

13% dintre afacerile online care au participat la studiu spun că urmăresc să lucreze în aceasă perioadă la poziționare, la realizarea de oferte noi și la politica de preț pentru a se adapta la situația curentă.

Lansarea de noi produse și campanii de promovare:

  • 38% dintre respondenți iau în calcul lansarea de noi produse (soluție abordată de comercianții din domenii precum comunicațiile sau de furnizorii de servicii juridice)
  • 39% dintre respondenți iau în calcul lansarea de oferte promoționale (cu precădere producătorii de software)
  • 28% dintre respondenți vor prioritiza și strategiile de upgradare și de creștere a indicatorilor de profitabilitate pe termen lung

Creșterea ratei de retenție a clienților – Loializarea și menținerea clienților existenți sunt opțiuni luate în calcul de 24% dintre comercianți, în special de către producătorii de software pentru desktop sau Internet, furnizorii de hosting și middleware.

Extinderea pe piețe noi22% dintre respondenți arată interes pentru extinderea afacerilor către alte piețe pentru a atrage clienți noi, cu precădere companiile care vând electronice de consum sau care furnizează servicii online educaționale.

Optimizare și tactici de marketing17% dintre respondenții la studiu spun că vor profita de oportunitate pentru a optimiza experiența online a clienților în timpul efectuării comenzilor.

Pentru a contracara provocările create de această nouă ordine mondială, comercianții tradiționali privesc canalul de vânzare online ca fiind obligatoriu acum, tendință ce are un ritm accelerat comparativ cu perioada dinainte de pandemie”, a declarat Erich Litch, Președinte și COO al 2Checkout.

Mai multe informații din analiza 2Checkout și un infografic relevant se află aici: Expected Impact of COVID-19 Pandemic for Online Business.

Acest studiu a fost realizat în perioada aprilie-mai 2020 pe un eșantion format din 843 de respondenți, din peste 50 de țări.