Cum să îți creezi o strategie de marketing bazată pe recomandări
Nu există loc de îndoială: apariția rețelelor de socializare a schimbat complet modul în care comunicăm cu brandurile și achiziționăm. În medie, petrecem aproximativ două ore pe zi conectați la ultimele noutăți, în timp ce adolescenții pot petrece și până la nouă ore pe zi pe rețelele de socializare! Așadar, nu este de mirare că prietenii noștri (sau alte persoane pe care le urmărim, aka influencerii) devin filtrele noastre atunci când vine vorba despre a descoperi noi branduri sau produse.
O consecință directă a faptului că suntem expuși la atât de multe reclame și mesaje de marketing (pe care nici nu le mai observăm) este faptul că am ajuns să nu le mai credem. Și ce dacă brandul X ne spune că produsul lor este cel mai bun? Același lucru ni-l spun și competitorii. În schimb, dacă un prieten ne recomandă un produs, parcă suntem mai înclinați să îl încercăm, nu?
Pe măsură ce internetul va deveni din ce în ce mai social, fiecare site și fiecare aplicație de mobil va îngloba aceste funcționalități, iar marketerii se vor vedea nevoiți să se adapteze. Social proof (sau dovada că și alții folosesc produsul și sunt încântați) și recommendation marketing vor deveni indispensabili pentru e-commerce.
Însă nu trebuie să așteptăm să vedem ce ne rezervă viitorul pentru a implementa o astfel de strategie. Cifrele actuale arată că ar trebui să începi să lucrezi la strategia de marketing prin recomandări chiar de astăzi.
Un client fericit va împărtăși experienţa sa cu 3-12 persoane – cu cât experiența a fost mai plăcută, cu atât o va împărtăși cu mai mulți cunoscuți. Dintre persoanele care au primit recomandări, procentul celor care vor converti poate fi între 20 și 70%. Cu alte cuvinte, dacă vrei să îți crești vânzările, ar trebui să dedici ceva atenție recomandărilor pe care le primești.
Iată cum!
Social reviews & testimonials
Review-urile sunt foarte importante atât pentru a converti noi vizitatori, cât și pentru SEO. Conform studiilor, 84% dintre cumpărătorii online au la fel de multă încredere în review-uri ca în familie sau prieteni. Așadar, asigură-te că profiți din plin de acest lucru și încurajează-ți clienții să lase review-uri.
Mai mult decât atât, poți promova review-urile primite pe rețelele de socializare unde ești prezent și astfel te vei putea bucura de o nouă sursă de trafic de calitate.
Social sharing
Nu doar tu poți distribui review-urile pe rețelele de socializare, ci și clienții tăi. Dar pentru aceasta trebuie să le faci ușor de distribuit cu ajutorul butoanelor de social media.
Butoanele de social media nu sunt un lucru pe care îl implementezi și apoi uiți de el – dimpotrivă! În primul rând, ar trebui să îți încurajezi vizitatorii să le folosească. Apoi, trebuie să măsori rezultatele. Mai mult decât atât, ar trebui să implementezi și câteva metode diferite de a le evidenția pentru a vedea ce design îți aduce cele mai bune rezultate.
Dacă vrei să îți crești șansele și mai mult, adaugă video-uri de prezentare în paginile de produs sau creează video-uri scurte pentru campaniile sezoniere. Vizitatorii care văd un video pe o pagină de produs sunt cu 144% mai înclinați să îl cumpere și, cu siguranță, mai înclinați să distribuie materialul în social media.
Word-of-mouth
Word-of-mouth este una dintre cele mai eficiente metode de referral deoarece este persuasivă, credibilă și, cel mai important, nu costă nimic. O persoană nu va recomanda un produs în care nu are încredere deoarece reputația ei este în joc.
Partea cea mai frumoasă la word-of-mouth este că nu întotdeauna persoanele care te recomandă au încercat chiar ele produsul tău – și nici nu prea contează. Important este că vorbesc despre tine și te recomandă mai departe. De aceea word-of mouth funcționează cel mai bine atunci când discuțiile nu sunt concentrate neapărat pe produs, ci pe beneficiile sau valoarea pe care o aduce brandul.
Sfaturile de mai sus reprezintă doar câteva metode prin care poți implementa recommendation marketing pentru a-ți crea o comunitate în jurul brandului și a-ți crește vânzările. Ai și alte sfaturi? Împărtășește-le printr-un comentariu mai jos!