GPeC Live cu Dan Vîrtopeanu (Breeze Mobile): „Load more este despre cum ne-am obișnuit să consumăm informația. Principalul factor care ne-a dus în direcția asta este Facebook”
Traficul de pe mobil l-a depășit pe cel de pe desktop și în România. Acest lucru este ușor explicabil și prin faptul că, în zona rurală, majoritatea covârșitoare a utilizatorilor vine dinspre mobil. La finalul lui 2017, traficul generat de device-urile mobile depășea 70%. În 2018 se așteaptă peste 80% trafic generat de mobil.
Săptămâna aceasta l-am invitat la emisiunea GPeC Live pe Dan Vîrtopeanu, Managing Partner la Breeze Mobile, pentru a discuta despre o temă de interes maxim pentru magazinele online: Mobile UX pentru e-commerce, bune practici și tendințe.
De 3 ani, Dan face parte din Juriul GPeC, timp în care a auditat peste 300 de magazine înscrise în Competiția Magazinelor Online GPeC. Iată mai jos o parte din concluziile experienței lui de evaluare și jurizare.
- Sistemul de operare Android îl depășește pe cel iOS ca număr de utilizatori, dar rata de conversie este mai slabă pe Android, din cauză că experiența utilizatorului este mai proastă decât cea pe iOS. Studiile arată că utilizatorii de e-commerce pe Android preferă aplicațiile mobile în schimbul versiunii mobile a site-ului.
- Un studiu realizat de Criteo arată că aplicațiile mobile au cea mai mare rată de conversie. Desktop-ul are o rată de conversie de 2x mai mare decât site-ul mobil, în vreme ce aplicația mobilă are o rată de conversie de 1.5x mai mare decât desktop-ul.
- Prin aplicație poți să creezi o experiență mult mai bună la nivelul utilizatorului: interfața este mult mai prietenoasă, se încarcă mai repede, oferă opțiunea one-click-payment, iar flow-ul de comandă merge rapid.
- Marele avantaj al aplicației pe partea de comunicare este opțiunea de push notifications, care înregistrează rate de conversie mai bune decât e-mail marketing-ul.
„Ai un flash sale sau o ofertă specială… e mult mai rapid s-o duci într-un push ca să-ți rezolvi o lichidare de stoc decât să dai e-mail, care poate fi citit astăzi sau mâine sau poate să intre în spam.”
- Aplicația mobilă poate fi un instrument performant de loializare: poți trimite alerte când utilizatorul are cupoane care expiră, când a atins o anumită limită și poate beneficia de reduceri etc.
- 3 aspecte trebuie luate în calcul când stabilești prețului pentru dezvoltarea unei aplicații mobile: funcționalitățile aplicației, platforma de e-commerce și design-ul. Un preț minim pornește de la 10 mii de euro per versiune (Android/iOS).
- La Breeze Mobile se dezvoltă o soluție de template-uri pentru mobil care să reducă la jumătate costurile de realizare și implementare.
În ceea ce privește jurizarea magazinelor înscrise în Competiția GPeC, Dan constată o îmbunătățire, dar și câteva lucruri care sunt ignorate sistematic, precum:
- 9/10 site-uri pun pe homepage bannere de desktop. Ele sunt redimensionate automat, dar textul este fie prea mult, fie prea mic și pe mobil devine ilizibil.
- Homepage-ul pe mobil nu ar trebui să depășească 500KB, dar site-urile ajung la 3-5-8MB.
- Unele site-uri au un scroll foarte lung, mai mult de 3-4 ecrane. În acest caz e bine să aibă un meniu sticky, lucru care se întâmplă la mai puțin de 50% din magazinele analizate.
- Header-ul ocupă 1/3 din ecran. Meniul poate ocupa maximum 1/10 din ecran și te ajută să accesezi rapid căutarea, contul de utilizator etc. Sau să existe măcar un buton Back-to-top.
- Dan recomandă afișarea de tip Load more. Infinite scroll înseamnă să aștepți să se încarce datele. Paginația e o opțiune, dar depinde cât conținut ai de afișat pe pagină.
„Load more este despre cum ne-am obișnuit noi să consumăm informația și principalul factor care ne-a dus în direcția asta este Facebook. Load more a deveni uzanța.”
- Rezultatele căutărilor trebuie să ocupe sub 50% din ecran, pentru a se vedea cel puțin două produse.
- Pop-up-uri neoptimizate. Pop-up-uri de abonare la newsletter care se afișează atunci când faci o căutare.
„GDPR-ul a făcut în unele cazuri ca Homepage-ul să fie foarte încărcat: mesaje de cookies, de politică a magazinului, ceea ce este o problemă de interfață și de experiență pentru utilizator pe partea de pop-ups.”
- Dimensiunea butoanelor: prea mici și mult prea apropiate. Recomandarea este să ai maximum 5 butoane în linie și ușor distanțate.
- Majoritatea magazinelor au implementat butonul click-to-call. Se recomandă adaptarea funcției click-to-call la programul call-center-ului, atunci când magazinul nu are program 24/7.
Descoperă în interviul de mai jos cum trebuie afișate filtrele pe mobil, cum trebuie să arate și ce trebuie să conțină o pagină de produs, cât conținut trebuie să conțină pagina de produs, plus sfaturi de la Dan pentru a vinde mai mult de pe mobil.
GPeC Live revine cu o nouă ediție cât de curând. Urmăriți-ne pe Facebook pentru a afla din timp cine este următorul invitat.
https://www.facebook.com/GPeCro/videos/738046886533595/